Dainavos žodis

Prokuratūros įspėjimas nestatyti Alytaus centre daugiaaukščių miesto vadovų, panašu, neišgąsdino

Gintaras Rakaitis: „Savivaldybė siekia didinti aukštingumą. Gal patikslinsiu – nesiekia, o tiesiog nori atstatyti iki 2020 metų galiojusioje bendrojo plano redakcijoje buvusį aukštingumą.“

Kauno apygardos prokuratūra priėmė nutarimą įspėti Alytaus miesto savivaldybę nedaryti teisės aktų pažeidimų.  Alytaus miesto savivaldybė norėtų atstatyti iki 2020 metų galiojusią tvarką, pagal kurią būtų galima statyti iki penkių aukštų daugiaaukščius. Tiesa, tam dar turėtų pritarti taryba, bet tam priešinasi dalis visuomenės. Susipažinęs su prokurorų įspėjimu, situaciją pakomentavo Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Rakaitis.

Kaip vertinate Kauno prokuratūros įspėjimą?

– Kaip vertinu? Norėčiau į klausimą atsakyti plačiau.  Rugsėjo mėnesį vienoje Alytaus žiniasklaidos priemonėje pasirodė publikacija apie planus statyti daugiaaukštį miesto centrinėje dalyje, apie miesto Bendrojo plano koregavimą. Tuo pagrindu Kauno prokuratūra analizavo, ar nebuvo pažeisti įstatymai ir,  įvertinę faktines aplinkybes, atsiuntė Alytaus miesto savivaldybei įspėjimą. Įspėjimas, sakyčiau – bendrąja prasme: tiek dėl Bendrojo plano koregavimo įgyvendinimo, tiek dėl statybą leidžiančių dokumentų išdavimo, dėl projektų derinimo ir panašiai.

Ar atsižvelgsite į prokuratūros įspėjimą?

– Noriu pažymėti, kad mes ir taip dirbame laikydamiesi Lietuvos Respublikos įstatymų ir teisės aktų, ir mums tokių įspėjimų nereikia.

Po to, kai gavote Kauno apygardos prokuratūros įspėjimą, ar vis dar sieksite didinti aukštingumą?

– Taip, savivaldybė siekia didinti aukštingumą. Gal patikslinsiu – nesiekia, o tiesiog norima atstatyti iki 2020 metų galiojusioje bendrojo plano redakcijoje (red. – buvusį aukštingumą), nes ten buvo iki dvidešimt metrų ir penki aukštai. Nenorime nieko keisti, nieko bloginti, tiesiog atstatyti tai, kas jau buvo. Motyvai jau buvo ir viešojoje erdvėje ir meras (red. – N. Cesiulis) pasisakė, norime, kad grįžtų jaunos šeimos, kad turėtų vietos kurtis, gyventi. Tai nėra paprastas pastatas – dėžutė, tai svarbu ir vieta, šalia yra lopšelis-darželis, pradinė mokykla, gimnazija, stadionas, tai vieta yra puiki.

Alytaus miesto savivaldybė bando atrišti rankas nekilnojamojo turto vystytojams ir leisti senamiestyje statyti aukštesnius nei trijų aukštų namus.

Kauno regioninės architektūros taryba taip pat rekomendavo neleisti statyti daugiaaukščių ir net rekomenduoja steigti urbanistinę teritoriją. Ar atsižvelgsite į architektų tarybos nuomonę?

– Rekomendacijos įdomios. Norėtųsi architektų paklausti, ką daryti su jau esamais pastatais – su dviem penkiaaukščiais ir mokyklos pastatu, ar po du, tris aukštus nugriauti?

Savo poziciją, kad daugiaaukščių statyti senamiestyje nereikia, išsakė ir dalis Alytaus miesto gyventojų, tarp jų architektas Aidas Urmanavičius, istorikas Vilmantas Dunderis, Kultūros paveldo departamento atstovas Alius Baranauskas, skulptorius Saulius Lampickas, neigiamą nuomonę senamiesčio seniūnaitei Snieguolei Markūnienei išsakė ir daugiau gyventojų. Ar atsižvelgsite į visuomenės interesą?

– Matote, šiuo atveju aš matau šališkumą ir tendencingai žiniasklaidos atstovų pateikinėjamą informaciją, kurie galimai painioja privačius interesus. Mano žiniomis, dabar ten esančiuose penkiaaukščiuose gyvena asmenys, kurie labai eskaluoja šitą temą ir tam labai priešinasi. Tikriausiai su tais asmenimis niekaip nesusitarsi. O su visuomene jau derinome, buvo net du viešieji susirinkimai, tai žinome visuomenės nuomonę. Kol kas iš tos pačios visuomenės kažkokių svarių argumentų negavome, kad turėtume keisti savo sprendimą.

Kada bus paruoštas pakoreguotas  Bendrasis miesto planas, kada taryba balsuos?

– Kada bus paruoštas, pasakyti sunku, planavome gruodžio mėnesio tarybos posėdžiui, bet tikrai nepavyks. Tikriausiai kitų metų pirmą ar antrą mėnesį.

Ačiū už komentarą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: