Dainavos žodis

Danutė Zarauskienė ir kupariečiai puoselėja dzūkiškas tradicijas ir tuo dalijasi su klausytojais

Daugų folkloro ansamblio „Kuparas“ žmones vienija ne tik noras dainuoti, bet ir ansamblio kuriamos tradicijos.

Daugiškė Danutė Zarauskienė bendrai dainai ir šokiui vienija Daugų krašto žmones. Daugų folkloro ansambliui „Kuparas“ vadovauja jau antri metai. Tarp aštuoniolikos kolektyvo narių ir moters sutuoktinis Danielius Zarauskas. Jis, kaip ir jo žmona, mėgsta liaudišką muziką. Jie įsitikinę, kad bendri interesai stiprina ir jungia poras.

Danutės vyras dirba ugniagesiu gelbėtoju Daugų komandoje. Kuomet nedirba, taiso automobilius namuose įsirengtame autoservise. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, vyras buvo išvykęs dirbti į Vokietiją, o grįžęs į gimtinę sėdo už krovininio vilkiko vairo, važinėjo po Europą. Su vyru Danutė susipažino 1984 m. vestuvėse. Pakviesti poroje pabroliu ir pamerge, vienas kito jau nebepaleido. Užaugino dvi dukras.

Pasirinko mokytojos kelią

D. Zarauskienė iš Vaikantonių kaimo, baigė Daugų vidurinę mokyklą. Kadangi tėtis dirbo žuvininkystės ūkyje, jauna mergina, rinkdamasi specialybę, norėjo nuo gamtos nenutolti. Baigė tuometinį Vilniaus pedagoginį institutą, įgijo biologijos-žemės ūkio pagrindų mokytojo specialybę. Pirmoji moters darbovietė – Daugų technikumas. Kad darbas netaptų monotonija, ji ėmėsi inciatyvos ir subūrė mokyklos etnografinį ansamblį. „Norėjau skleisti senovines tradicijas. Liaudies daina mane žavi nuo jaunystės. O dainoje tiek daug emocijos ir jausmų. Kartu tai pasibuvimas, pabendravimas su žmonėmis. Taip gimė Daugų folkloro ansamblio „Kuparas“ užuomazgos“, – sako pašnekovė. Ansamblio „Kuparas“ tradicijas tęsia Daugų krašto bendruomenės žmonės. „Kuparo“ žmones vienija ne tik noras dainuoti, bet ir ansamblio kuriamos tradicijos. „Mes švenčiame vieni kitų gimtadienius, įvairias šventes“, – džiaugiasi vadovė, kurią kupariečiai apibūdina kaip griežtą ir reiklią.

Puoselėja dzūkiškas tradicijas

Danutė – buvusi ilgametė biologijos mokytoja Daugų Vlado Mirono gimnazijoje. Jau antri metai kaip nedirba. Moteris šypsosi ir trumpai sako: „Esu bedarbė.“ Tad savo laisvą laiką skiria bendruomenės ansambliui „Kuparas“, kuris vienija 18 dainininkų, nepraleidžiančių nė vienos repeticijos. Tvirtas, brandus ansamblis, prie kurio nori jungtis vis nauji nariai, tad jo vadovei tenka sukti galvą, kaip visus norinčius sutalpinti. Danutė atvira, ansamblio įkūrimo idėją „pametėjo“ bendruomenės „Daugų kraštas“ pirmininkė Raimonda Šilalė. Pastaroji pasiūlė sukurti bendruomenės ansamblį ir net sugalvojo tokį gražų ansamblio pavadinimą. Vienintelė „Kuparo“ problema – repeticijų vieta. „Neturime kur repetuoti. Bendruomenė turi patalpas mokyklos bendrabutyje, bet jos nešildomos. Tad tariamės su Meno ir sporto mokykla, kultūros centru, kad mus priimtų. Daugai neturi tikrų bendruomenės namų, kuriuose vyktų amatai, edukacijos, koncertai“, – savo nuomonę dėstė pašnekovė.

Danutė Zarauskienė: „Norėjau skleisti senovines tradicijas. Liaudies daina mane žavi nuo jaunystės. O dainoje tiek daug emocijos ir jausmų. Kartu tai pasibuvimas, pabendravimas su žmonėmis.“

Ansamblis „Kuparas“ vienija Daugų seniūnijos žmones. „Repertuaras iš mūsų tėvų, senelių, kaimynų atsiminimų. Vieną kitą dainą, pasakojimą randame ir internete, viską apibendriname ir, savo kažką pridėjus, gaunasi visai neblogas rezultatas“, – sakė ansamblio vadovė Danutė. Ansamblio nariai ne tik dainuoja, bet ir šoka. Danutė džiaugiasi, kad šokėjams vadovauja Alvyra Mikailionienė. „Ji žemaitė. Ir mes dėl to labai džiaugiamės. Gerbiame ir puoselėjame visų tradicijas, bet finiše visi dainuojame dzūkiškai“, – pažymi pašnekovė.

Kupariečiai – aktyvūs koncertų dalyviai. „Mus kviečia, vadinasi, esame reikalingi, laukiami“, – tęsia vadovė. Šiais metais kolektyvas koncertavo 11 kartų Alytaus rajono renginiuose ir už jo ribų, taip pat LRT televizijos laidoje „Duokim garo!“. Neužilgo jų laukia koncertas Varėnoje. „Mūsų entuziazmas ir noras dainuoti – nesulyginamas su pinigais. Mes užmokesčio negauname, verčiamės savo lėšomis“, – pažymi Danutė ir priduria, kad jos vadovaujamas ansamblis ne tik dainuoja, bet ir organizuoja vakarones, į kurias įtraukia klausytojus, kviečia juos kartu dainuoti, šokti, suktis rateliuose. „Jeigu dainuoji su energija, skleidi gerąją emociją, žmonės tai jaučia ir prisijungia“, – apie kolektyvo veiklą kalbėjo pašnekovė. „Kuparas“ pasipuošęs tautiniais drabužiais, kurie nupirkti R. Šilalei parengus projektą. Tiesa, prie tautinių drabužių pirkimo prisidėjo ir rėmėjai, kuriems Danutė nuoširdžiai dėkoja.

O sau ir kolektyvui ji linki tobulėti, atrasti naujų dainų ir iš širdies džiaugiasi, kad žmonėms jie reikalingi, juos palaiko, kartu dainuoja.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: