Dainavos žodis

Merkinės fabrikas kuria bendruomenės kultūros tradicijas

Mikos Savičiūtės nuotraukos.

Mūsų vizija apie Merkinės dvarvietę – kultūros, kelionių, gero maisto, lėtų pramogų ir poilsio vietą – pamažu tampa realybe“, – pristatydamas Merkinės fabriko projektą vietos bendruomenei, politikams ir iš Vilniaus atvykusiems nuomonės formuotojams kalbėjo vienas iš Merkinės fabriko įkūrėjų, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius.

Merkinės patriotu ir didžiausiu gerbėju tapusio žurnalisto, keliautojo, gastronomo ir romantiko svajones Merkinėje sukurti vietą, kurioje susitinka kultūra ir žmonės įgyvendinti padeda Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Kultūra“, finansuojanti projektą „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“.

„Kultūra vienija žmones“, – pristatydamas Merkinės fabriko projektą kalbėjo V. Radzevičius. Pasidžiaugęs sėkmingai įgyvendintais ir jau tradicija tapusiais projektais – Merkinėje švęsta ir atgaivinta Jorės švente su paskaitomis, gerosios praktikos seminarais, gaidžių ir vištų grožio varžybomis, per Jonines vykstančiu koncertu „Opera su džinsais“, atgaivintomis tarpukario senovės dienomis „Samanos“, dvarvietėje vykstančiais kūrybiniais susitikimais, poezijos skaitymais, filmų peržiūromis, verslumo seminarais – jis kalbėjo ir apie skaudulius – projektas pradėtas pačiu netinkamiausiu laiku. Pandemija ir Ukrainoje prasidėjęs karas, ekonominiai sunkumai iškraipė statybų kainas, dvarvietės pastatų renovacijos procesai tęsiasi ilgiau nei norėtųsi.

„Kultūros misija mums – ne varnelė projekto grafoje, o rimtas ir atsakingas darbas. Negalime pamesti, ką pradėję, nes per trejus metus, kol čia esame, sukūrėme puikių tradicijų“, – kalbėjo Merkinės fabriko įkūrėjas, susirinkusiuosius pakvietęs į jau ketvirtąją Kalėdų mugę. Šiais metais ji vyks gruodžio 16 dieną Merkinės dvarvietės teritorijoje.

Merkinės fabrike pamažu kuriasi vis nauji cechai – Kultūros cechas jau sėkmingai gyvuoja, Gastronomijos cechas padeda projektui uždirbti pinigų, įrengiamas Piligrimų cechas. „Vos keletui žmonių surengti didžiulius renginius, o juo labiau, atstatyti, atkurti, naujam gyvenimui prikelti istorinę vietą nėra lengva. Jei ne Norvegijos fondas, finansuojantis mūsų projektą „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“, tokios galimybės nebūtume turėję. Gaila, kad svetimiems mūsų istorija ir kultūra rūpi labiau nei saviems. Esame dėkingi žmonėms, kurie prisideda, negaili jėgų ir laiko, kad Merkinėje tradicijos klestėtų, o ne būtų pamirštos“, – pristatymą baigė V. Radzevičius.

„Merkinės fabriko sėkmė yra ir Merkinės bendruomenės, ir viso Varėnos krašto sėkmė, – projekto pristatymo vakare kalbėjo Varėnos miesto meras Algis Kašėta. – Labai džiaugiamės, kad kartu su Merkinės bendruomene išsaugojome šią vietą Lietuvos žmonėms, kad šiandien bet kas čia gali atvykti, gėrėtis vaizdu, patirti kultūrą ir svetingumą. Neabejoju, svajonės pildosi, kai kuriama su meile.“

Mikos Savičiūtės nuotraukos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: