Dainavos žodis

Vietos projektai Alytaus rajone ir Birštono kaimiškoje teritorijoje: apžvalga ir rezultatai

Alytaus rajono vietos veiklos grupė (toliau VVG), įgyvendindama „Alytaus rajono ir Birštono savivaldybių kaimiškosios teritorijos bendruomenių inicijuota vietos plėtros strategija 2015–2020“ projektą (toliau – Strategija), dalinasi įžvalgomis ir rezultatais.

Strategijos įgyvendinimui VVG finansavimas buvo skirtas per LR žemės ūkio ministerijos LEADER priemonę iš Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos – parama vietos projektams iš viso 2 664 770,00 Eur. Per visą Strategijos įgyvendinimo laikotarpį VVG iš LR žemės ūkio ministerijos vietos projektams yra gavusi papildomų lėšų iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo priemonės (angl. European Union Recovery instrument) (toliau – EURI) – 182 292,00 Eur, taip pat gautos papildomos virškontraktavimo lėšos vietos projektams – 152 978,00 Eur. Šiuo metu LR žemės ūkio ministerija visoms Lietuvoje veikiančiomis VVG planuoja skirti dar po 80 000,00 Eur virškontraktavimo lėšų. Todėl bendra vietos projektams suma sudarys 3 080 040,00 Eur.

VVG teritorija apima visą Alytaus rajono ir Birštono kaimiškąją teritorijas, todėl paraiškas gali teikti tose teritorijose veikiantys juridiniai / fiziniai asmenys. Šiuo metu yra pasirašyta paramos sutarčių su juridiniais / fiziniais asmenimis už 2 796 534,00 Eur. Pagal pasirašytas sutartis, jau įsipareigota sukurti daugiau kaip 70 etatinių darbo vietų. Dalis projektų jau įgyvendinta, dalis dar įgyvendinama arba artimiausiu metu bus pradėti įgyvendinti. Likusios paramos lėšos, skirtos vietoms projektams, bus paskirtos tuomet, kai bus pabaigti šiuo metu vertinami projektai, kurių šiuo metu yra 11 ir tai sudaro beveik 300 000,00 Eur Strategijos lėšų. Vietos projektams paramą skiria ir projektus tvirtina Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos sudarytas projektų atrankos komitetas. Projektus pristato ir juos gina VVG administracijos darbuotojai. Šio laikotarpio Strategijos priemonės buvo orientuotos į verslo plėtrą / pradžią, turizmą, infrastruktūrą, bendruomeninį verslą, mokymus, kultūros paveldą.

Rizikos ir sunkumai, su kuriais teko susidurti VVG, įgyvendinant Strategiją, – tai pandemija ir karas Ukrainoje. Šie du faktoriai labai sulėtino Strategijos įgyvendinimą, kadangi pareiškėjai atsiiminėjo arba nutraukdavo paramos sutartis dėl iškilusių ekonominių veiksnių. Todėl VVG vis turėdavo organizuoti naujus kvietimus, kuriuos reikėdavo ir kartoti, nes paraiškų teikimas buvo smarkiai sulėtėjęs. Kita problema, įgyvendinant Strategiją, – tai delsimas įgyvendinti projektus, dėl to pasikeičia rinkoje prekių / darbų / paslaugų kainos ir įgyvendinti projektus tampa problemiška.

Šiuo metu VVG jau baigia Strategijos įgyvendinimą, dar gali būti kvietimas dėl paramos likučių susidarymo, o visi pareiškėjai projektus privalės pabaigti iki 2025 m. liepos 1 d.

Jau nuo kitų metų VVG pradės įgyvendinti naujo laikotarpio strategiją „Alytaus rajono ir Birštono savivaldybių kaimiškosios teritorijos  bendruomenių inicijuota vietos plėtros strategija 2023–2029  metams“ ir vietos projektams skirta 1 607 108,00 Eur (beveik per pusę mažiau paramos lėšų, nei praeitoje Strategijoje), vietos projektų numatyta 20, o darbo vietų turės būti sukurta – 17. Ir nors Europos Sąjungos parama kaimo plėtrai mažėja, tačiau tikimės, kad naujos strategijos paramos lėšos prisidės prie VVG teritorijos patrauklumo ir plėtros, nes nauja Strategija yra teminė ir bus orientuota į sveikatinimą, turizmą, bendruomeninį verslą, jaunimo veiklas, gamtos ir kultūros kryptis, taip skirta lėšų bus ir infrastruktūrai.

Visa informacija apie įgyvendinamus projektus / pareiškėjus yra patalpinta VVG svetainėje: www.alytausrvvg.lt.

Alytaus rajono vietos veiklos grupės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: