Dainavos žodis

Alytiškis klebonijos vagis sulaukė atpildo

Pavogtas dviratis buvo grąžintas klebonui. (Alytaus apskr. VPK nuotr.)

Alytiškis, birželio mėnesį apvogęs Alytaus Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios kleboniją, nuo atsakomybės neišsisuko – už grotų ilgapirščiui teks praleisti vienerius metus ir penkis mėnesius.

Alytaus apylinkės teismas, skirdamas 35 metų vyrui bausmę už vagystę, konstatavo, jog jis anksčiau buvo teistas 14 kartų, o vagystė iš klebonijos – penkioliktas jo įvykdytas nusikaltimas bei tai, kad ankstesni teistumai neišnykę. Šios aplinkybės įvardintos sunkinančiomis ir rodančiomis, jog alytiškio veikoje yra nusikaltimų recidyvas, o jis pats laikomas recidyvistu. Kleboniją vyras apvogė lygtinio paleidimo iš bausmės atlikimo vietos metu.

Vis tik teismas keliolika teistumų turėjusio vyro elgesyje įžvelgė ir lengvinančią aplinkybę, palengvinusią jo atsakomybę – alytiškis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi.

Rugsėjo mėnesį Alytaus apylinkės teismas, priimdamas nuosprendį dėl vagystės iš klebonijos ir alytiškiui skirdamas dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, atsižvelgė į tai, kad baudžiamoji byla, kaltinamajam prisipažinus dėl nusikaltimo padarymo, buvo išnagrinėta supaprastinto proceso tvarka ir bausmę sumažino trečdaliu. Alytiškiui buvo skirtas vienerių metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimas.

Kadangi vyras turėjo ir neatliktos bausmės dalį, subendrinus bausmes, jam buvo paskirta vienerių metų ir penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tačiau nuteistajam nuosprendis pasirodė per griežtas ir jis Alytaus apylinkės teismo nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui. Aukštesnės instancijos teismas, išnagrinėjęs skundą, priėmė nutartį, kuria paliko galioti jau priimtą teismo sprendimą.

Įsibrovimas į Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios kleboniją buvo pastebėtas birželio 18-osios ankstyvą rytmetį. Tyrimo metu nustatyta, kad vagis į klebonijos patalpas įsibrovė per langą į ir iš jų pavogė dvi metalines dėžutes su vienoje buvusiais 400 eurų, garažo vartų uždarymo pultelį bei klebonui priklausantį elektrinį dviratį „ADO“ su priedais: šalmu, baterija, krovikliu su įkrovimo laidu. Padaryta žala įvertinta 1370 eurų – parapijai 470 eurų, klebonui – 900 eurų.

Įvykdytą nusikaltimą greitai atskleisti pavyko Alytaus apskr. VPK Veiklos skyriaus vyresniojo tyrėjo Remigijaus Tamoševičiaus dėka. Pareigūno dėmesį ne tarnybos metu patraukė išskirtinės išvaizdos baltas dviratis. Sustabdžius juo važiuojantį vyrą, šis papasakojo dviratį įsigijęs iš kito vyro. Netrukus buvo rastas ir dviratį pavogęs alytiškis, tuo metu gyvenęs viešbutyje.

Tai nebuvo vienintelė minėto alytiškio vagystė iš maldos namų. Prieš trejus metus Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia buvo apvogta du kartus. Pirmą kartą į dvasinę šventovę buvo įsibrauta 2020 metų žiemą ir pavogtas klavišinis instrumentas-vargonėliai „Casio“ ir mikšeris-stiprintuvas „Voice Kraft U8“. Nuostolis buvo įvertintas daugiau kaip 1 000 eurų, tačiau tą kartą nustatyti įtariamųjų nepavyko.

Nespėjus prabėgti nei dviem mėnesiams, policija vėl gavo pranešimą apie vagystę: iš tos pačios bažnyčios naktį dingo nedideli vargonai, garso kolonėlė su stiprintuvu, įvairūs reliktiniai paauksuoti apeigoms naudojami indai, labai vertingas į Kultūros vertybių sąrašą įrašytas relikvijorius.

Tiriant šią vagystę, apklausos metu vagišius papasakojo, jog jis bažnyčią apvogė ir žiemą, o pavogtus daiktus pardavė. Kitų daiktų, pagrobtų antrosios vagystės metu, alytiškis dar nebuvo suspėjęs parduoti, tad jie visi buvo sugrąžinti bažnyčiai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: