Dainavos žodis

Priklausomybių parklupdytiems vyrams – šansas atsitiesti

Priklausomybių parklupdytiems vyrams – šansas atsitiesti

Kasdienių girtavimų neapsikentusios žmonos prašymas skirtis Raimundui buvo stiprus sukrėtimas, privertęs suvokti, kad prieitas liepto galas. Jeigu ne Alytaus apskrities vyrų krizių centro vadovo Virginijaus Tamulionio inicijuota pagalba, Alytaus rajono gyventojo dienos šiandien turbūt skendėtų dar gilesnėje duobėje. Ketveri mėnesiai be alkoholio, pagerėję šeimos santykiai, naujas darbas – toks yra suteiktos pagalbos rezultatas. Priklausomybių sudaužytų likimų – daugybė, tačiau sėkmės įveikti šį liūną sąlyga – nuoširdus noras pirmiausia padėti sau pačiam.

Atsitokėjo tik po žmonos prašymo skirtis

„Būdavo geriu kelias dienas iš eilės, o po to visą savaitę – aš jau nedarbingas. O viskas prasidėjo nuo eilinio noro atsipalaiduoti, pasilinksminti. Tais momentais atrodydavo, kad ir visos problemos išsisprendžia. Buvo jausmas „man jūra iki kelių“. Galiausiai prisidirbau tiek, kad teko reikalų turėti su policija, man buvo uždrausta artintis prie šeimos. Kai žmona neapsikentė ir pasakė, kad nori skirtis, supratau, kad priėjau liepto galą ir kad privalau kažką daryti. Seniūnijoje man pasiūlė pagalbos kreiptis į Alytaus apskrities vyrų krizių centro vadovą Virginijų Tamulionį. Tada prasidėjo mano sveikimo kelias“, – atvirai apie savo klystkelius pasakojo Raimundas.

Keturi mėnesiai – tiek laiko Raimundas gyvena be alkoholio ir jaučia pagrindą po kojomis – pašliję santykiai su šeima vėl susitvarkė, o patogesnį gyvenimą kurtis padeda naujas darbas.

Kas padėjo? Kaip sako Raimundas, kartais tiesiog reikia rimto vyriško pokalbio, kad vėl imtum jausti žemę po kojomis ir pradėtum blaiviai mąstyti.

Pagalba nuo priklausomybių – nemokama

Norėdami atsikratyti priklausomybių ir dėl jų kylančių problemų, Alytaus rajono gyventojai visada pagalbos gali kreiptis į Alytaus apskrities vyrų krizių centrą. Per šiuos metus 40-čiai nuo priklausomybių kenčiančių Alytaus rajono gyventojų jau buvo suteikta 180 konsultacijų. Ir jų poreikis kasmet didėja. Šių paslaugų teikimo pradžia Alytaus rajone prasidėjo 2019 metais ir vos nuo 40 konsultacijų per metus.

Šios konsultacijos teikiamos seniūnijose pagal poreikį atvykstant į vietą ir už jas gyventojams mokėti nereikia.

Pasak. V. Tamulionio, rajone teikiamos konsultacijos priklausomybių turintiems gyventojams išties pasiteisina. Net jeigu sėkmės istorijos būtų skaičiuojamos ant vienos rankos pirštų.

„Kasmet vis daugiau dėmesio sutelkiame į priklausomybių liūne esančių paauglių konsultavimą. Šiandien tai be galo opi problema. Mokyklose konsultuojame paauglių tėvus, kaip atpažinti, kad atžalos svaiginasi, kokios ir kur pagalbos ieškoti. Deja, priklausomybių turinčių vaikų amžius jaunėja. Jeigu seniau tai būdinga būdavo 16-mečiams, tai dabar šitaip nutinka 11-mečiams“, – sakė V. Tamulionis.

Skaudžiausia tema – skyrybos

Alytaus apskrities vyrų krizių centre teikiamos ir kitokios mokamos paslaugos. Čia galima gauti kompleksinę pagalbą vyrams ir jų šeimos nariams, priklausomų asmenų ir jų šeimos narių konsultavimą, porų konsultavimą šeimos krizės klausimais, galima kreiptis ir žmogaus teisių gynimo atvejais, teikiama pagalba sprendžiant smurto atvejus artimoje aplinkoje, teikiamos ir konsultavimo-tarpininkavimo paslaugos vaiko teisių klausimais.

Gyventojams yra galimybė pasinaudoti ir elgesį keičiančia programa, kurioje bandoma atsikratyti įvairaus pobūdžio smurto įpročių.

„Įdomus faktas, kad smurtauja ne tik vyrai. Moterys taip pat tai daro įvairiais būdais ir tikrai ne rečiau negu vyrai, tačiau smurtą patyrusi stiprioji lytis nelinkusi kreiptis pagalbos“, – pabrėžė Alytaus apskrities vyrų krizių centro vadovas V. Tamulionis.

Pasak jo, viena skaudžiausių temų yra skyrybos ir pastebi, kad iškilus skyrybų grėsmei, užuot ieškojusios išeičių, galimybių likti kartu, pasinaudoti mediacijos paslaugomis, poros iš karto kreipiasi į advokatus.

„Dar įdomus faktas, kad apie 90 procentų skyrybų iniciatorių yra moterys. Per savo ilgametę praktiką pažįstu tik du vyrus, kurie iniciavo skyrybas“, – teigė V. Tamulionis.

Vyrų krizių centre vyrai vietoje alaus bokalo vakarais, gali lankyti vyrų grupes ir išsikalbėti apie slegiančius rūpesčius. Išgyvenantiems skyrybas, rekomenduojama lankyti tėvams skirtą bendratėvystės grupę.

Stereotipai iškreipia požiūrį į vyrus

Vyrų krizių centro vadovas kalbėjo ir apie visuomenėje įsigalėjusius stereotipus, kad vyrai neverkia, kad kalbėti apie slegiančias problemas yra nevyriška.

„Stereotipai iškreipia visuomenės požiūrį į vyrus.Galbūt dėl to ir turime tokią žiaurią statistiką savižudybių srityje. Ir dėl to susiformuoja vyrų įpročiai – jie nemoka išreikšti jausmų, nemoka kalbėtis. Dažnai jausmų išraiška tampa alkoholio vartojimas, įnikimas į įvairias priklausomybes. Mūsų tikslas yra garsiai pasakyti, kad ir vyrai verkia, kad ir jiems būtina išsikalbėti ir visa tai yra normalu“, – pabrėžė V. Tamulionis.

Visos konsultacijos vyksta iš anksto užsiregistravus. Registruotis galima el.paštu:  info@vyrukriziucentras.lt, telefonu: (8-602) 33922.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: