Dainavos žodis

Atėję rasite ne tik knygų!

Kviečia užsukti Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Kokie yra namai, kuriuose esate visada laukiami?

Taip – tai Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka, draugiška lankytojams ir jų keturkojams bičiuliams, 2023-iaisiais metais įvertinta „Skaitymo inovatorės“ apdovanojimu.

Biblioteka, be abejonės, yra knygų ir žinių saugojimo vieta, bet visgi ne vien tik tai. Čia teikiame tokias paslaugas, kurios yra aktualios ir reikalingos bendruomenės nariams. Tai ir įvairios edukacijos, literatūriniai skaitymo skatinimo projektai, medijų ir informacinio bei kompiuterinio raštingumo mokymai, kūrybiškos iniciatyvos, peržengiančios bibliotekos ribas.

Naudinga (ir smagu!) vaikams bei jaunimui

Jauniesiems skaitytojams biblioteka siūlo beveik dvi dešimtis nemokamų edukacijų – nuo karjeros dienų iki edukacinių pamokų anglų kalba. Dalį edukacijų rasite Vaikų ir jaunimo literatūros skyriuje (Topolių g. 21) bei Vidzgirio bibliotekoje (Likiškėlių g. 12). 2023 metų naujiena, aktuali moksleiviams – sukurtos 8 įtraukios Kultūros paso edukacijos: nuo „Bičių ir vaško magijos“, „Emocijų kėdutės“, „Žydinčios literatūrinės pievos“ ar „Knygelės-transformerio“ iki gimnazistams skirtos „Pažink Jurgį Kunčiną ir Tūlą“.

Jei norite vaikams bei jaunimui padėti patraukliu būdu pagilinti literatūros žinias – biblioteka siūlo ir netradicinio formato pamokas.

Akademiniams poreikiams bei mokymuisi visą gyvenimą

Ruoštis studijoms, pamokoms galima net neišėjus iš namų. Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka siūlo nemokamą prieigą prie 16 EBSCO Publishing viso teksto mokslinių duomenų bei prieigą prie Infolex duomenų bazės ir Lietuvos periodinės spaudos bibliografinės straipsnių bazės 1994–2002 (archyvas). Tereikia užsukti į bibliotekos kraštotyros skaityklą ir naudotis bibliotekininkų jums sugeneruotu asmeniniu kodu. O jaukiai prisėdus Skaitykloje, galite nemokamai skaityti „Delfi Plius“ naujienų portalą.

Norintiems išmokti kompiuterio raštingumo pradmenų, biblioteka siūlo nemokamus mokymus, kurie vykdomi nedidelėmis grupelėmis, o temos gali būti derinamos pagal pageidaujančiųjų poreikius. Ypač aktualu gilinti medijų ir informacinio raštingumo žinias, juk šiandienos situacija kasdien verčia atpažinti melagienas, apgaulingus elektroninius laiškus, mokytis naudotis keliais informacijos šaltiniais.

Garsinės knygos – alternatyva turintiems skaitymo sunkumų

Dar viena itin reikalinga naujiena žmonėms, kurie dėl turimų regėjimo, fizinių negalių, skaitymo sutrikimų negali skaityti įprasto spausdinto tekstotaivirtuali biblioteka ELVIS. Turime net dvi ELVIS skaitymo ambasadores (Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje bei Dainavos padalinyje), kurios suteiks reikalingą konsultaciją, pagelbės užsiregistruoti virtualioje bibliotekoje bei pagal pageidavimą paskolins į namus specialų grotuvą, skirtą garsinėms knygoms klausyti. Rinktis tikrai yra iš ko – ELVIS bibliotekoje yra per 16 tūkst. pavadinimų bei žanrų įgarsintų knygų.

Tuo tarpu Dainavos bibliotekoje (Vilties g. 34), kuri dalijasi patalpomis su Alytaus neįgaliųjų užimtumo centru, galite rasti ir garsinių, ir Brailio rašto knygų. Pasibaigus tiesioginio lankytojų aptarnavimo darbo valandoms, bibliotekininkė Olesia atlieka svarbią misiją – judėjimo sunkumų turintiems asmenims pristato knygas į namus. Ne veltui ji vadinama šių dienų knygneše – skaitymo džiaugsmą į namus ji „neša“ daugiau nei 300 alytiškių.

Kai jau pasiėmei knygą ir dar turi laisvo laiko

Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje, centriniame pastate (Seirijų g. 2) veikia atvira ir nemokama erdvė jaunimui, kurioje laukiame visi, o išsirinkti sau mielą laisvalaikio veiklą tikrai yra iš ko. Čia galima:

  • skaityti pasiimtą/atsineštą knygą supamajame krėsle,
  • ruošti pamokas, naudotis kompiuteriu, WI-FI,
  • rengti bendraminčių susitikimus, diskusijas,
  • naudotis 3D spausdintuvu, negatyvų skeneriu, grafine planšete,
  • konstruoti robotikos konstruktorius (individualiai arba grupiniuose užsiėmimuose),
  • mėgautis žaidžiant su virtualios realybės akiniais ar žaidimų konsole X-box,
  • žaisti stalo žaidimus ir pasiskolinti juos į namus,
  • žaisti mini futbolą, biliardą,
  • domėtis meno albumais,
  • atsipalaiduoti masažo krėsle,
  • dalyvauti nuolat organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse, jaunimo knygų klube, o paskutinis mėnesio šeštadienis yra skirtas šeimoms su mažais vaikais – juos kviečiame dalyvauti „Mažylių rytmečiuose“.

O geriausia yra tai, kad atėjus į Jaunimo erdvę, tu gali smagiai įsitaisęs viename iš daugelio kampelių tiesiog BŪTI. Arba atsivesti draugų, klasiokų ir surengti stalo žaidimų turnyrą ar susiorganizuoti kitą norimą veiklą.

Naudokitės – tikrai patogu:

  • tarpbibliotekinio abonemento paslauga (TBA), kurios pagalba galima parsisiųsti norimą leidinį iš bet kurios Lietuvos bibliotekos.
  • už mokamas bibliotekos paslaugas (kopijavimas, spausdinimas, skenavimas ir t. t.) jau galima atsiskaityti banko kortele ar kitu išmaniuoju įrenginiu.
  • netrukus pradės veikti knygomatas ir knygas bus galima pasiimti 24 val. per parą (knygomatą rasite prie centrinės bibliotekos, Seirijų g. 2).
  • leidinius grąžinti galima 24 val. per parą į tam skirtą specialią knygų grąžinimo dėžę (prie centrinės bibliotekos, Seirijų g. 2).

Laukiame kiekvieno užsukant į Alytaus Jurgio Kunčino viešąją biblioteką miesto centre ir į mūsų padalinius miegamuosiuose rajonuose. Adresus bei darbo laiką galite rasti čia.

Mažais žingsneliais žengdami į Naujuosius metus linkime, kad ateinantys metai būtų tarsi tuščias knygos puslapis, kurį pamažu užpildys įkvepiančios istorijos ir malonios naujos patirtys.

Draugaukime, dalinkimės ir bendraukime bibliotekos socialiuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“.

Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: