Dainavos žodis

Nuo šiol sprendimai dėl valstybinės žemės – savivaldybės administracijoje

Nuo šių metų dėl įvairių žemėtvarkos reikalų, susijusių su Alytaus rajone esančia valstybine žeme, gyventojams, kitoms valstybinės institucijoms ir įstaigoms kreiptis reikėtų į Alytaus rajono savivaldybės administraciją. Čia iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) dirbti perkelta specialistė Ilona Janulevičienė. Iki šiol valstybinės žemės nuomos, panaudos, servitutų nustatymo joje, įvairių sutikimų išdavimo ir kitų sandorių sudarymo funkcijas vykdė NŽT, tačiau nuo šių metų įsigaliojus valstybinės žemės valdymo, naudojimo ir administravimo pokyčiams, šios funkcijos buvo perduotos savivaldybėms.

Kada kreiptis į savivaldybės administraciją?

Į savivaldybes reikės kreiptis dėl žemės servitutų valstybinėje žemėje nustatymo sandorių sudarymo, dėl valstybinėje žemėje planuojamų atlikti žemės gelmių tyrimų vietos arba ploto suderinimo. Be to, į savivaldybes reikės kreiptis ir dėl teisės suteikimo be aukciono arba aukciono būdu naudoti žvejybos plotus valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose. 

Alytaus rajono savivaldybėje bus išduodami ir šie su rajone esančia valstybine žeme susiję dokumentai:

  • sutikimai statyti ir naudoti valstybinės reikšmės paviršiniuose vandens telkiniuose laikinuosius nesudėtinguosius statinius;
  •  sutikimai statyti nesudėtinguosius statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai;
  •  sutikimai tiesti susisiekimo komunikacijas, inžinerinius tinklus bei statyti jiems funkcionuoti būtinus statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai;
  • sutikimai laikinai naudotis valstybine žeme statybos metu;
  •  sutikimai statyti statinius žemės sklypuose, besiribojančiuose su valstybinės žemės sklypais ar valstybine žeme, kurioje nesuformuoti žemės sklypai;
  •  sutikimai statyti įvairius statinius valstybinėje žemėje (pvz., hidrotechnikos statinius, kitus inžinerinius statinius ir kt.). 

Savivaldybė išduos leidimus valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, įgyvendinti valstybės, savivaldybės ar ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus vietos projektus, kuriuos įgyvendinant valstybinėje žemėje nesukuriami nekilnojamieji daiktai.

Laikinai nebus teikiamos paslaugos

Taip pat informuojame gyventojus, kad trumpuoju pokyčių įgyvendinimo laikotarpiu, sausio 2 – 5 dienomis, gyventojams nebus teikiamos kai kurios administracinės paslaugos, nes vykdomi NŽT dokumentų valdymo sistemos, Žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimo informacinės sistemos, NŽT procesų valdymo sistemos, Lietuvos erdvinės informacijos portalo www.geoportal.lt tobulinimo ir atnaujinimo darbai, todėl nurodytu laikotarpiu minėtos informacinės sistemos neveiks arba veiks su trikdžiais.

Lietuvos Respublikos Seimas 2022 m. birželio 30 d. priėmė Lietuvos Respublikos žemės įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo nustatyta, kad procedūros, pradėtos, bet nepabaigtos iki šio įstatymo įsigaliojimo, turi būti tęsiamos ir baigiamos iki šio įstatymo įsigaliojimo galiojusia tvarka ir sąlygomis. Taip pat visi Nacionalinei žemės tarnybai iki 2023-12-29 pateikti prašymai bus išnagrinėti.

Teritorijų planavimo valstybinę priežiūrą nuo šiol atlieka Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI). Specialiojo teritorijų planavimo žemėtvarkos dokumentams priskiriamos žemėtvarkos schemos ir kaimo plėtros žemėtvarkos projektai, todėl nuo šių metų sausio 1 dienos žemėtvarkos schemų ir kaimo plėtros žemėtvarkos projektų teritorijų planavimo valstybinę priežiūrą atliks VTPSI.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: