Dainavos žodis

Įžiebkime Sausio 13-osios ugneles Alytaus rajone!

Visas Alytaus rajono įstaigas, institucijas, organizacijas bei gyventojus kviečiame įžiebti Sausio 13-osios ugneles Alytaus rajone! Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti organizuoja Sausio 13-osios įvykiams atminti skirtą pilietinę iniciatyvą „Pergalės šviesa“ ir sausio 12 d. 8.00 valandą dešimčiai minučių languose kviečia uždegti vienybės, atminimo ir pergalės žvakutes.

33-eji metai. Tiek laiko prabėgo nuo tragiškų ir istoriškai svarbių Sausio 13-osios įvykių Lietuvoje, kai stiprus vienybės ir laisvės troškimas tapo raktu į atkurtos valstybės Nepriklausomybę.

„Pilietine iniciatyva „Pergalės šviesa“ prisiminkime 1991 metų sausį, kai vienybės ir laisvės siekio vedini Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės Nepriklausomybę.

1991 metų Lietuvos piliečių pergalė prieš agresorių yra iškiliausias įvykis mūsų šalies naujausių laikų istorijoje – tai buvo esminis lūžio taškas Nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje, nulėmęs ne tik mūsų šalies ateitį, bet ir esminius tarptautinius geopolitinius procesus. Tomis dienomis iš esmės sprendėsi visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai,  sprendėsi Europos ateitis. Ir mes galime didžiuotis šia pergale. Tai buvo Tautos pergalė. O Tauta – tai ne tik žmonės, gyvenę tuo istoriniu momentu, bet ir ankstesnės kartos, padėjusios laisvės siekio pamatus – Nepriklausomybės kovų savanoriai, pokario partizanai ir rezistentai – tai ir šiandieninė karta, užaugusi Nepriklausomoje Lietuvoje, tai ir jų vaikai, kurie gyvens ir kurs ateities Lietuvoje“, – rašoma organizatorių kvietime.

Iniciatyvos simbolis – žvakė, kuri simbolizuoja gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę.

Vieta: institucijos, organizacijos, visų Lietuvos gyventojų namai. Jeigu dirbama nuotoliniu būdu – uždekime žvakes prie langų savo namuose.

Data:  2024 m. sausio 12 diena (penktadienis).

Pilietinės iniciatyvos  laikas: 8.00–8.10 val.

Pasiūlymas iniciatyvos organizavimui: Ties kiekvienu lango viduriu pastatoma po žvakę. Žvakės turi būti kelių centimetrų aukščio, kad lango rėmas neužstotų jų liepsnos. 8.00 val. dešimčiai minučių užgesinama šviesa ir uždegamos žvakės.

Svarbu žvakes uždegti tuo pačiu metu (8.00–8.10 val.) tam, kad žvakių liepsnelės plazdėtų visoje Lietuvoje vienu metu. Ypač efektingai tai atrodo ryte, nes dar tamsu ir žvakių liepsnelės atkreips dėmesį ir prisimins dienos svarbą.

Pilietiškumo iniciatyva „PERGALĖS ŠVIESA“ (anksčiau žinoma pavadinimu „Atmintis gyva, nes liudija“) organizuojama nuo 2008 metų. Kasmet šią iniciatyvą palaikančių švietimo įstaigų ir kitų institucijų daugėja. Iniciatyvą aktyviai palaiko ne tik Lietuvos švietimo įstaigos, bet ir valstybės institucijos. Jau tapo tradicija, kad prie šios iniciatyvos prisijungia Lietuvos Respublikos Prezidentas, Seimas, Vyriausybė, ministerijos, savivaldybės, Lietuvos Respublikos ambasados užsienyje, muziejai, bibliotekos, ligoninės, policijos komisariatai, pasienio užkardos, įstaigos, organizacijos ir Lietuvos piliečiai.

Ketinančius prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Pergalės šviesa“ prašome registruotis: https://www.komisija.lt/renginiai/pilietine-iniciatyva-pergales-sviesa/

Užpildžius registracijos formą, jūsų duomenys bendrame dalyvių sąraše internetiniame puslapyje bus matomi ne iš karto.

Iškilus klausimams, išsamesnę informaciją mielai suteiksime telefonu  8 5 209 8818, 8 5 209 8804 arba el. paštu: ingrida.vilkiene@lrv.lt,  komisija@lrv.lt;

Daugiau informacijos apie šią iniciatyvą ankstesniais metais: www.komisija.lt

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: