Dainavos žodis

Jei pelenai keliauja į konteinerį – meskite tik atvėsintus ir supiltus į maišelius

Šildymo sezonas – tai laikas, kai neišvengiamai padaugėja pelenų ir, žinoma, daug jų išmetama į komunalinių atliekų konteinerius.

Primename, kad pelenus reikia mesti į mišrių atliekų konteinerius. Prieš išmetant juos būtina gerai atvėsinti, supilti į maišelius ir sandariai užrišti. Taip sutvarkyti pelenai neužterš konteinerio ir netaps galimo gaisro priežastimi.

Kadangi pelenai sudaro nemažą dalį mišrių komunalinių atliekų – kartu su sąšlavomis apie 13 proc. – siekiant sumažinti sąvartyne šalinamų atliekų kiekį, ateityje planuojama pelenus rinkti atskirai ir, atlikus reikiamus tyrimus, tinkamus pelenus apdoroti kartu su biologiškai skaidžiomis atliekomis, o kompostavimui netinkamus panaudoti sąvartyno perdengimui.

Alytaus mieste eksperimento tvarka jau šią žiemą keliuose individualių namų kvartaluose planuojama pelenus rinkti atskirai – su savivaldybė suderintose vietose bus pastatyti konteineriai, skirti tik pelenams.

„Eksperimentas leis mums išsiaiškinti ir realius pelenų atliekų kiekius, ir jų sudėtį bei tolesnio jų panaudojimo galimybes“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Atskiras pelenų surinkimas yra numatytas ir Alytaus regiono 2021–2027 m. atliekų prevencijos ir tvarkymo plane. Tai padėtų siekti vieno plane numatytų tikslų – mažinti atliekų šalinimą sąvartyne.

Plane taip pat numatyta parengti pelenų naudojimo namų ūkiuose rekomendacijas, nurodant, kokios pelenų rūšys kokiam dirvožemiui tinka, kaip dažnai tręšti ir pan. Tai padėtų didinti atliekų sutvarkymo jų susidarymo vietoje kiekius ir leistų mažinti surinkimo bei tvarkymo sąnaudas.

Kaip žinia, pelenai nuo seno yra naudojami kaip trąša žemės ūkyje, kai kurie individualių namų gyventojai pelenus pila į savo kompostavimo konteinerius.

Tręšimui ir kompostavimui galima naudoti tik pelenus, kurie lieka sudeginus švarią medieną. Tam negalima naudoti pelenų, kurie susidaro sudeginus dažytą, lakuotą medieną ar kitas atliekas – tokiuose pelenuose yra augalams kenksmingų medžiagų.

Mokslininkai perspėja, kad ir sudegintos švarios medienos pelenus, kaip ir bet kurias kitas trąšas, reikia naudoti saikingai, įvertinus dirvožemio agrochemines savybes ir tręšiamų augalų poreikį. Tręšimo normą būtina pasirinkti, atsižvelgiant į dirvožemio pH – pelenai yra šarminė medžiaga, mažinanti rūgštingumą.

Pelenais augalus rekomenduojama tręšti ne dažniau kaip kas 3–4 metus, jų negalima skleisti ant įšalusios ar įmirkusios žemės.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: