Dainavos žodis

„Ekologistikos“ gaisro istorija vis dar nesibaigia

Nuo visą Lietuvą sukrėtusio ir daug žalos padariusio padangų gaisro prabėgo kiek daugiau nei ketveri metai, tačiau kol nebaigti teisminiai procesai ir iš gaisravietės neišvežtos likusios padangos, ši istorija praeitin grimzta labai lėtai.

Praėjusių metų pabaigoje Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė per baigiamąsias kalbas Alytaus apylinkės teisme, nagrinėjant UAB „Ekologistika“ gaisro bylą, prašė teismo Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininką Algirdą Bautronį ir šios tarnybos vyriausiąjį specialistą Saulių Mockevičių pripažinti kaltais dėl tarnybos pareigų neatlikimo, susijusio su gaisru padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“, ir Bautroniui skirti 25 tūkst. eurų, o S. Mockevičiui – 27,5 tūkst. eurų baudas.

Abu pareigūnai nuo pareigų nušalinti iki baudžiamojo proceso pabaigos, Vidaus tarnybos statuto pagrindu savo kaltę neigia.

Tebekeliantis aistras gaisras kilo 2019 metų spalio 16-osios naktį. Gaisro gesinimui, trukusiam ilgiau nei savaitę, vadovavo A. Bautronis.

Pagal taršos leidimą įmonės patalpose galėjo būti ne daugiau kaip 1,9 tūkst. tonų padangų. Gaisro dieną jų buvo per 5 tūkst. tonų. Prokuratūros teigimu, dėl Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų neveikimo nesiimta priemonių, galėjusių užkirsti kelią šiam gaisrui. Tyrimo duomenimis, kaltinamieji nepriskyrė šios bendrovės tikrintinų objektų grupei ir neįtraukė jos į metinius planinius priešgaisrinių techninių patikrinimų planus. Taip nebuvo sudarytos sąlygos identifikuoti gaisrą, lokalizuoti jį pirminėje stadijoje ir užkirsti kelią jam plisti. Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog pastatų komplekse nuo 2012-ųjų buvo kilę devyni gaisrai, apie kuriuos Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai taip pat žinojo. 

Byloje kaltinimai pareikšti septyniems fiziniams ir juridiniams asmenims, tarp jų – „Ekologistikos“ vadovui Juozui Cicėnui ir dviem darbuotojams bei pačiai bendrovei. Jie kaltinami sistemingu aplinkos apsaugos priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimu bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Vadinamąją Alytaus gaisro bylą sudaro 92 tomai, apklausta daugiau nei šimtas asmenų.

Teismui perduotoje byloje Kauno apygardos prokuratūra yra pateikusi daugiau kaip 5 mln. eurų dydžio civilinį ieškinį dėl valstybės patirtų išlaidų gesinant gaisrą. Bendra civilinių ieškinių suma šioje byloje siekia daugiau kaip 12 mln. eurų. 

Praėjusių metų kovo pabaigoje Aplinkos apsaugos departamentas, „Ekologistikoje“ atlikęs patikrinimą, suskaičiavęs ten laikomų padangų ir plėšytų padangų kiekius apskaičiavo, kad ten laikoma apie 900 tonų padangų ir apie 2 tūkst. 100 tonų plėšytų padangų. „Ekologistikai“ buvo duotas konkretus nurodymas – iki praėjusių metų spalio 11-osios padangų ir gumos atliekas perduoti teisėtiems jų tvarkytojams.

Paaiškėjus, kad dėl objektyvių priežasčių šio nurodymo įvykdyti per nurodytą terminą negalima, remiantis Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymu, terminas pratęstas pusei metų, iki šių metų balandžio 11dienos.  Tais atvejais, kai reikalavimai nevykdomi, aplinkosaugininkai gali kreiptis į teismą ir nurodymų nevykdančiai įmonei taikyti įstatymais numatytas sankcijas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: