Dainavos žodis

Valdžia reaguoja į žemdirbių reikalavimus

Asociatyvi nuotr. (BNS nuotr.)

Praėjusią savaitę sostinėje vykę žemdirbių protestai sulaukė valdžios reakcijos. Atsižvelgdama į 50 Seimo narių siūlymą, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen šaukia neeilinę Seimo sesiją. Žemės ūkio ministerija stabdo sprendimo dėl daugiamečių pievų atkūrimo vykdymą.

Neeilinė Seimo sesija šaukiama šių metų vasario 12–15 dienomis, skelbiama parlamento pirmininkės pasirašytame potvarkyje. Opozicijai prakalbus apie poreikį rengti neeilinę Seimo sesiją, šios iniciatyvos ėmėsi valdantieji. Kaip teigė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma, pirmadienį jau buvo surinkta 50 parašų neeilinei sesijai šaukti. Konservatorius neslėpė, kad pagrindinis neeilinės sesijos pretekstas yra praėjusią savaitę Vilniuje vykęs ūkininkų protestas ir jo metu iškelti reikalavimai.

„Pagrindinis pretekstas – priimti akcizų įstatymo pataisas dėl žaliojo kuro platesnio naudojimo galimybių ir dėl akcizų suskystintoms naftos dujoms. Bet, aišku, bus ir kiti klausimai“, – sakė J. Razma.

Į protestus reagavo ir Žemės ūkio ministerija, ji išplatino pranešimą, jog stabdomas sprendimas dėl daugiamečių pievų atkūrimo.

Laukiant Europos Komisijos (EK) įvertinimo, kuris galėtų sudaryti prielaidas sumažinti daugiamečių pievų kasmetinį referencinį santykį, pareiškėjams išsiųstų 2023 m. gruodžio mėn. administracinių sprendimų dėl daugiamečių pievų atkūrimo vykdymas yra stabdomas.

Nacionalinė mokėjimo agentūra jau šią savaitę pareiškėjus, kuriems 2023 m. gruodžio mėn. buvo išsiųsti sprendimai dėl suartų daugiamečių pievų atstatymo, apie jų stabdymą informuos individualiais pranešimais.

Galutinį sprendimą dėl prievolės atkurti daugiametes pievas ir ganyklas ar dėl tokios prievolės atšaukimo planuojama pateikti iki 2024 m. kovo 20 d.

Žemės ūkio ministerija rado sprendimą – žemdirbiams nereikės įrodinėti durpžemio buvimo fakto

Rengiantis GAAB 2 įsigaliojimui, 2023 m. buvo parengtas durpžemių žemėlapis. Dalis durpžemių duomenų yra paremti kelių dešimtmečių senumo matavimais, kurie kai kuriais atvejais (pvz., intensyvaus žemės naudojimo ariant) nebėra tikslūs – dėl durpių mineralizavimosi plotai realybėje yra sumažėję.

Sulaukus pastebėjimų, jog pasiūlyta informavimo dėl neatitikimų sistema yra pernelyg sudėtinga, Žemės ūkio ministerija nusprendė inicijuoti prioritetinių durpžemių plotų patikslinimą, neužkraunant šios atsakomybės ūkininkams. Prioritetiniai plotai – tai 2023 m. deklaruoti pasėlių plotai durpžemiuose, jų yra apie 30 tūkst. ha.

Ministerija numatė iki šių metų pasėlių deklaravimo pradžios pakeisti teisės aktus dėl GAAB 2 sluoksnio sudarymo kriterijų ir jo tikslinimo atsakomybės – patikslinus žemėlapį ir nustačius aktualų durpžemių plotą, jiems galios nustatyti GAAB 2 reikalavimai.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: