Dainavos žodis

Vasaris TEATRE: koks jis?

Nepraleisk progos vasario mėnesį apsilankyti teatre, tavęs lauks ne tik puikūs Alytaus miesto teatro spektakliai, tačiau ir galimybė prisidėti prie akcijos RADAROM. Aukok – apsaugok už Ukrainos ir visos Europos laisvę kovojančius karius – ir ateik į Alytaus miesto teatro spektaklius: „Revizorius“ (rež. Stas Zhyrkov) ir „Blogi keliai“ (rež. Tamara Trunova) NEMOKAMAI (kvietimus atsiimti galite teatro kasoje, pateikus aukojimą įrodantį išrašą ar kt. dokumentą, kvietimų skaičius ribotas). Šį mėnesį Alytaus miesto spektaklius išvys Vilniaus, Druskininkų ir Baltosios Vokės gyventojai. Skaitykite plačiau:

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟑 𝐝. 𝟏𝟏 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis visai šeimai „SKRUDŽO GATVĖS ANGELAI“ (rež. Arvydas Lebeliūnas) Po spektaklio visi kviečiami smagiai fotosesijai su aktoriais!

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/skrudzo-gatves-angelai/4152/13225

Pasislink.

Ir mane priimk. Ką ten matai?

Netrukdyk.

Vėl Kalėdos.

Senasis šykštuolis ir niurzgalius Skrudžas kasdien skaičiuoja pinigus, verčia be atvangos dirbti savo raštininką Bobą ir niekaip nesupranta, kodėl reikia džiaugtis Kalėdomis. Anot jo, Kalėdos tėra kvailystė, kai pasijunti metais senesnis ir suvoki, kad vėl nieko neuždirbai ir nė kiek nepraturtėjai. Tačiau vieną stebuklingą naktį Skrudžo gyvenimas pasikeičia. Susitikimas su Praeities, Dabarties ir Ateities angelais atveria jo akis ir širdį, senasis bambeklis virsta neatpažįstamai geresniu žmogumi. Šviesi ir jautri Kalėdinė teatro pasaka „Skrudžo gatvės angelai“ (rež. A. Lebeliūnas) sukurta pagal D.Čepauskaitės pjesę „Skrudžas, arba diena, kai galima atverti širdį“. Tai spektaklis apie amžinas vertybes – meilę, atjautą, rūpestį, mokėjimą dalintis ir puoselėti šiltus tarpusavio santykius.

Juk stebuklus kuria patys žmonės…

Spektaklis įtrauktas į Kultūros paso paslaugų rinkinį.

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟕 𝐝. 𝟏𝟓 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „TŪLA“ (rež. Albertas Vidžiūnas) pagal Jurgio Kunčino romaną „Tūla“. N-16

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/tula/3868/13226

,,Tūla“ kalba apie jaunystę.

Jurgio Kunčino romanas „Tūla“ – tai lietuvių literatūros kūrinys, kai neišsipildžiusios meilės istorijos, ilgesio ir bėgančio laiko fone atsiskleidžia vėlyvojo sovietmečio panorama.

Jauno žmogaus savęs ieškojimas susiduria su tvyrančia melaginga realybe. Kas dar liko tikra? Tai – meilė…, bet ji trapi ir baikšti, visiškai neįgali egzistuoti realiame pasaulyje – skaisčioji Tūla.

Žinia apie žuvusią mylimąją sukrečia spektaklio herojų, išprovokuoja prisiminimus ir troškimą atskleisti pagrindinės herojės Tūlos paslaptį.

Muzikinis raktas į šios istorijos atskleidimą – minimalistinis, autentiškas garsas, papildantis siužeto vyksmą. Nepagražinto gyvenimo paveikslo scenografija, langas, tarsi ekranas, kuriame slenka prisiminimų kadrai ir iš pasąmonės pasiekia surūdijusių metalinių vamzdžių džeržgesys…

Tūla“ – tai spektaklis apie laikmetį, kurio atgarsiai iki šiol persekioja daugelį, baugina ir tik ironija leidžia į praeitį žiūrėti atidžiai ir nesentimentaliai. Ši akistata su praeitimi verčia nuolat būti pasiruošus išpažinčiai.

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟏𝟎 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „VEDYBOS“ (rež. Stas Zhyrkov) pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus. N-16

Bilietai: https://alytausteatras.lt/renginiai/vedybos-2-2/

Vienas sėkmingiausių Ukrainos režisierių Stas Zhyrkov ieško atsakymų ir gvildena vienatvės, amžiaus, santuokos ir skyrybų temas spektaklyje „Vedybos“. Spektaklis kuriamas pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus, kurie net ir po 180 metų kviečia žvelgti giliau ir ieškoti prasmės ir/ar atsakymų.

Kodėl? Nes teatrui rūpi! Rūpi ne skaičiai statistikoje (deja, Lietuva ir Latvija – skyrybų lyderės, 1000 gyventojų tenka 3,1 skyrybų), rūpi tema, kuri aktuali šiandien ir rytoj. Teatrui rūpi laiko pjūvio analizė, pasaulyje vykstančių įvykių ir visuomenės problemų apmąstymas, temų, kurios čia ir dabar galbūt (ne)populiarios ir/ar (ne)aktualios, atskleidimas. Ir tik nuo mūsų noro šias temas suprasti priklauso jų aktualumas.

Spektaklio metu jausitės artimi su tuo, kas vyks scenoje. Atkurtame penkių kambarių bute žiūrovai turės galimybę pa(si)jausti tarsi patys jame būtų. Toks žiūrovo artumas reikalingas norint maksimaliai pasinerti į to, kas vyksta, tikroviškumą.

Lietuvių dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės dėka spektaklio veikėjai – juokingi ir komiški – nukeliami į dabartį, labiau atpažįstami ir artimi, o jų dialogai – aktualesni ir aštresni šiandienos problemai.

Mes prižadame: vieni spektaklio metu juoksis ir šypsosis iš svetimų situacijų komiškumo, kiti atpažins savo gyvenimo patirtis, iš kurių juoktis ne visada taip lengva…

AKCIJA RADAROM! 𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟏𝟓 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „REVIZORIUS“ (rež. Stas Zhyrkov) – demokratinė komedija be liberalaus finalo. N-16

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/spektaklis-revizorius/4023/13228

Nusiraminti…Nesijaudinti…Užsnūsti…Nepastebėti…Apsimesti, kad užmiegi…Apsimesti, kad nepastebi…

Kiekvieną kartą, kai mes pasineriame į sapną, kažkas kitas gyvena mūsų gyvenimą.

Klasikinis „Revizorius“ – tai istorija apie korupciją, istorija apie tai, kaip valdžia gadina žmogų.

Mūsų „Revizorius“ – istorija apie tai, kas dabar yra demokratija ir ką mums ji duoda.

Ar demokratiškas požiūris į demokratiją yra saugumo garantas?

Laisvė, saugumas, demokratija… Ar tikrai sugebame atskirti šias sąvokas?

Kasdien medijų maitinami skandalais apie išaiškintas korupcines schemas, mes esame įsitikinę, kad įvairiausio plauko manipuliatorių žaidimai mums yra puikiai atpažįstami.

Bet ar tikrai taip?

Pabandykime kartu atspėti ir suprasti, kas jis, šiandienos revizorius?

Galbūt tai jaunas „stendaperis“ iš Vilniaus, trumpam užsukęs į mažą miestelį?

Gal mergina, kuri atkakliai saugo didelę paslaptį?

O gal vis tik jis – nedidelio miestelio meras, visą gyvenimą taip ir nesugebėjęs atleisti savo tėvui…

Kas tas generalinis inspektorius ir kada jis ateis?

Ar atpažinsime jį?

Klausimų daugiau nei atsakymų.

Bus juokinga, šviesu, liūdna ir baisu!

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟏𝟕 𝐝. 𝟏𝟏 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis visai šeimai – šiuolaikinė klounada „ČIURLIONIO PASAKA” (rež. Žilvinas Beniušis)

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/ciurlionio-pasaka/7436/13363

Alytaus miesto teatras atveria duris dar mažai Lietuvoje pažįstamam šiuolaikinės klounados žanrui ir kviečia į spektaklį vaikams „Čiurlionio pasaka“. Spektaklį apie žymųjį dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį kuria šio žanro Lietuvoje pradininkas, režisierius Žilvinas Beniušis.

Spektaklio epicentre – pats Čiurlionis, apie kurį pasakoja jo dukra Danutė, gimusi beveik tuo pat metu, kuomet Čiurlioniui teko išeiti iš šio gyvenimo. Ji apie Čiurlionį pasakoja lyg kurdama pasaką, pilną ryškių veikėjų ir stebuklingų su tikrove (bei kūryba) susijusių įvykių. Visas veiksmas vyksta dailininko studijoje, kuri tampa jo gyvenimo ir fantazijos vieta.

Komiška ir kartu stebuklinga atmosfera kuriama aiškios fizinės vaidybos ir magiškos scenografijos, susijusios su menininko tapybos darbais, dėka. Spektaklyje Čiurlionis vaizduojamas kaip linksmas čapliniškas herojus, plačia širdimi, nuolat įsiveliantis į komiškas situacijas. Jo gyvenimas – tarsi cirko pasirodymas, kuriame niekada netrūksta truputį magiškų elementų.

Spektaklis rekomenduojamas vaikams nuo 6 metų ir visai šeimai.

AKCIJA RADAROM! 𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟐𝟑 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. spektaklis „BLOGI KELIAI” (rež. Tamara Trunova) – dviejų veiksmų pranašiški sapnai. N-14

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/blogi-keliai/5743/13229

Blogi keliai“ – tai epizodai apie meilę, neapykantą, pasitikėjimą, išdavystę ir asmeninių ribų pažeidimą vykstančio karo fone. Tai istorija ne apie ginklus ir kovas, o apie žmogišką silpnumą, apie kasdienį pavojų ir apie tai, kad nereikia ieškoti blogio tik karo lauke. Tai savotiška sudėtingo, bet aistringo mąstymo treniruotė, iš naujo pasveriant savo pačių vertybes, horizonte ieškant teisingumo taško.

Jauna moteris vyksta į Rytų Ukrainą ieškoti dokumentinės medžiagos apie karą, tačiau ten, pilkojoje zonoje prie sienos, tampa savo ir kitų istorijų įkaite.

Šias istorijas ji išgyvena tarsi kreivų veidrodžių karalystėje, kur šalia yra gėris ir blogis, kur auka ir kankintojas keičiasi vaidmenimis, o meilė tampa praeinanti ir nepagaunama.

Spektaklis, „Blogi keliai“ kuriamas pagal vienos sėkmingiausių ukrainiečių dramaturgės Natali Vorožbit pjesę „Blogi keliai“, pristatančią žiūrovui aktualią ir skaudžią karo temą.

T. Trunova – daugelio nacionalinių ir tarptautinių teatro premijų laureatė, vienos iš prestižinių Ukrainos režisierių premijų „Taraso Ševčenkos premijos“ nugalėtoja.

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟐𝟒 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis, papildytas vaizdo ir garso technologijomis „FIKCIJA made in social media“ (rež. Rūta Bunikytė). N-14

Bilietai: https://kakava.lt/…/fikcija-made-in-social…/6482/13514

Technologijomis papildytas garso ir vaizdo spektaklis netradicinėse erdvėse apie šiuolaikinį žmogų ir vieną didžiausių priklausomybių. Tai teatro komiksas apie šiandienos komunikacijos formas ir būties greitį. Čia situacijų mozaika kuriama veiksmo teatro, gatvės teatro, šokio ir plastikos elementais. Spektaklio režisierė Rūta Bunikytė – viena produktyviausių jaunosios kartos Lietuvos teatro kūrėjų, kuri didelį dėmesį skiria šiuolaikinei scenai ir kūrinio aktualumui šių dienų visuomenei.

Spektakliui pasitelkiamos 8 aktorių gyvenimo dienos istorijos ir jų kuriama „naujoji žemė”. Jie skirtingo amžiaus, skirtingų socialinių grupių ir skirtingo gyvenimo būdo, tačiau visus juos jungia rutina, priklausomybės ir baimės – jų realybės fikcija. Realiojo ir socialinio gyvenimo paralelė. Šios istorijos tarsi vieno asmens gyvenimo būdo modulis.

Jauna pora gyvenanti įstrigusi trumpų vaizdelių medijoje.

Moteris, kuri miega atvertomis akimis.

Vidutinio amžiaus pora, kurios bendras gyvenimas virtęs mechanišku buvimu.

Vyresnio amžiaus pora pasiklydusi naujoje eroje.

Žmogus dėžutėje.

Tu- tas, su kuriuo pirmu pasisveikinu pabudęs ryte ir paskutiniu atsisveikinu prieš užmerkdamas akis. Tu – mano nuolankiausias draugas ir didžiausias priešas. Tu- mano laimė ir mano nuodai. Negaliu gyventi be tavęs, bet nekenčiu to, kuo tu mane pavertei. Atėjo laikas mums išsiskirti.”

Telefonas tapo mūsų antroji pusė. Jis- mūsų įrankių, paslapčių, norų stebuklinga dėžutė. Be jo mes neįsivaizdavome savo gyvenimo. Keitėsi įpročiai, bendravimas, santykiai, bet nesikeitė žmogaus prigimtis laisvei. Viskas buvo puiku, kol netapo nepakenčiama. Ši ideologinė meilė pradėjo virsti paniška priklausomybe. Atėjo laikas išsiskirti arba sukurti naująjį pasaulio modulį.

Tai- naujoji žemė. Ar pavyks išeiti ar teks laukti būti paliktam? Jei Kūrėjas būtų media, kokį žmogų jis sukurtų? Kas laimės: žmogaus sąmonė ar dirbtinis intelektas?

Nuo poreikio investuoti į savo socialinį herojų nepakeliame akių ir užsiauginame medijų kuprą. Vietoj saulės šviesos renkamės 7 centimetrų asmeninę ekrano šviesą, vietoj tikro pojūčio- populiarią galinę užsklandą. Ar tai ne Leonardo Da Vinči “Paskutinė vakarienė”, kur vienoje stalo pusėje sėdi tikrasis “aš”, o kitoje mano “socialinių tinklų herojus” ? O gal viskas tik fikcija?

Ar išdrįsite susitikti su tikruoju savimi ir sąžiningai atsakyti į klausimus? Kiek laiko per dieną išbūnate be telefono? Su keliais draugais iš Facebook tinklo iš tiesų draugaujate? O jei nebūtų socialinių tinklų ir telefonų – kaip atrodytų Jūsų diena?

Made in social media – medijų paveikto pasaulio fikcija.

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟐𝟗 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Dviejų dalių spektaklis „BROLIAI IR SESERYS” (rež. Kiril Glušajev) pagal Dmitrij Bogoslavskij pjesę. N-14

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/broliai-ir-seserys/4154/13230

Sakoma, jog tyla yra gera byla. Tyloje galima išgirsti muzikos garsus, joje galima išgirsti gamtą. Sakoma, jog tiesa prabyla tyloje, kad joje įsiklausome į save, tačiau būna ir kitos tylos. Sukaustančios. Atitolinančios ir tos, kuri bando palaidoti tai, kas svajinga, skausminga arba brangu. Dažnai taip tylima šeimose, giminėse, tarp artimiausių. „Broliai ir seserys” kvies visus pasiilgusius paprastų istorijų apie paprastų žmonių santykius, jausmus ir išgyvenimus, kurie būna „visokie”, kurie būna „kaip pas visus”, bet nustebina kiekvieną, kai kalba pasisuka apie palikimo dalybas. Vienas brolis ir trys seserys susitiks vedini turtinių klausimų ir bus labai įdomu, kuo toks svarbus tampa: TĖTI, AR TU MANE MYLI?”.

DĖMESIO: spektaklio metu vartojama necenzūrinė leksika, keiksmažodžiai, naudojami tabako gaminiai, scenos dūmai.

Alytaus miesto teatro GASTROLĖS:

BALTOJI VOKĖ. 𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟔 𝐝. 𝟏𝟐 𝐯𝐚𝐥. Diskusijų spektaklis „pX | prieš kryžkelę“

https://alytausteatras.lt/…/diskusiju-spektaklis-px…/

DRUSKININKAI 𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟗 𝐝. 𝟏𝟐 𝐯𝐚𝐥. Diskusijų spektaklis „pX | prieš kryžkelę“

https://alytausteatras.lt/…/diskusiju-spektaklis-px…/

VILNIUS, Menų spaustuvė/ Arts Printing House

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟐𝟎 𝐝. 𝟏𝟐 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis visai šeimai „ČIURLIONIO PASAKA” (rež. Žilvinas Beniušis)

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/ciurlionio-pasaka/7436/13560

𝐕𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐨 𝟐𝟎 𝐝. 𝟏𝟖:𝟑𝟎 𝐯𝐚𝐥. Dviejų dalių monospektaklis „TYLĖJA” (rež. Andra Kavaliauskaitė)

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/tyleja-n-16/4446/13561

Daugiau informacijos: www.alytausteatras.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: