Dainavos žodis

Yla iš maišo išlindo po 23 m., padėti gyventojams ėmėsi rajono merė

2001 m. Dauguose nutraukus centrinį šildymą, daugiabučių gyventojai priversti pasirūpinti malkomis.

Be reikalingų statybos leidimų atlikti darbai, pastatyti šildymo katilai net 17-os Daugų daugiabučių gyventojus pavertė situacijos įkaitais. 2001 m. tuometinei valdžiai nusprendus nutraukti centrinį šildymą Daugų daugiabučiuose, problemos dėl tinkamai nesutvarkytų dokumentų gyventojus persekioja dar ir šiandien. Iki šiol savivaldybės koridorius mindę žmonės taip ir nesulaukė jokios pagalbos.

Dėl oficialiuose dokumentuose neįtrauktų šildymo katilų Daugų daugiabučių gyventojai negali pretenduoti į renovacijos programas bei tam tikras kompensacijas. „Suprantu gyventojų nusivylimą ir nuostabą, kai yla išlindo iš maišo, situacija tikrai neeilinė, tačiau jau atlikome namų darbus, išsiaiškinome, nuo ko pradėti, ką daryti, kad problema būtų išspręsta“, – ankstesnės valdžios palikimą komentuoja merė Rasa Vitkauskienė.

Reikalingas statybos leidimas

Savivaldybė kreipėsi į Energetikos ministeriją, į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją bei Registrų centrą, prašydama išaiškinimų, kaip elgtis šioje beprecedentėje situacijoje, kai dėl atliktų remonto darbų, dėl kurių pasikeitė daugiabučių šildymo būdas, kurie nebuvo užfiksuoti Nekilnojamojo turto kadastre, kenčia gyventojai.

Visų jų atsakymas paprastas – paprastojo remonto darbai Dauguose esančiuose daugiabučiuose turi būti užbaigiami surašant statybos užbaigimo aktą, prieš tai parengiant paprastojo remonto aprašą ir gaunant statybą leidžiantį dokumentą.

„Daugiabučio bendrų inžinerinių sistemų atnaujinimas ar pakeitimas, prijungimas ar atjungimas nuo centralizuoto šildymo yra paprastojo remonto darbai, kuriems reikalingas statybos leidimas“, – aiškina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Dokumentai neatitinka realybės

Įdomu tai, kad, vadovaujantis 2001 m. tarybos sprendimu, reikalingus dokumentus turėjo parengti pati savivaldybė. Tačiau tuometinė politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoja, įpareigota organizuoti Daugų miesto šilumos ūkio decentralizavimo programos ir investicinio projekto ruošimą, Daugų daugiabučių gyventojus paliko likimo valiai ir jokių dokumentų neparengė.

Pasiruošę padėti

Šiandien dėl pasikeitusių teisės aktų reikalingų dokumentų sutvarkymas gula ant daugiabučio bendrijos pečių. Prieš daugiau nei dvidešimtmetį atlikti darbai turi būti užbaigiami surašant statybos užbaigimo aktą, tam reikalingas paprastojo remonto aprašas ir statybos leidimas.

Nuo ko pradėti, kur kreiptis, kokių dokumentų reikia – visą reikalingą informaciją daugiškiams suteikti pasiruošę savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus specialistai.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: