Dainavos žodis

Viena žibutė miške dar ne pavasaris

Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Metelių regioninio parko grupės Lankytojų centro administratorius Artūras Pečkys. (Nuotr. iš Artūro Pečkio asmeninio archyvo.)

Dineta Babarskienė

Jau džiaugiamės sugrįžusiais paukščiais. Iš dangaus girdime žąsų girgsėjimą, pamiškėje klykauja gervės, vyturėliai čirena, žmonės fiksuoja nuotraukose ir pirmuosius varnėnus, parskridusius į inkilus, iškeltus sodybose. Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Metelių regioninio parko grupės Lankytojų centro administratorius Artūras Pečkys su draugais, išsiruošę į žygį Kalniškės miške, jau surado žydinčią žibutę – o ir žaltį teko laimė jiems pamatyti. „Viena žibutė miške – toli gražu dar ne pavasaris“, – sako Artūras Pečkys.

„Dar gali ir atvėsti, ir prisnigti. Dar tik vasario pabaiga“, – gąsdina jis jau apie daržus galvojančius. Patikina, kad apie žemės ūkio darbus dar tikrai anksti galvoti. „Dar negreitai daržus kasime ir sodinsime“, – taip mano pašnekovas. O pražydusi žibutė, žaltys, varlės, anot jo, tai tik pirmieji ženklai, kurie dar nerodo tikro pavasario. Tačiau surasti žydinčią žibutę vasario pabaigoje vis tik smagu. „Kalniškės miške radome. Ėjome į žygį su draugais. Daug žmonių, daug akių, daug daugiau ir pamato“, – tarsteli. Artūras netgi pajuokauja, kad jų matyta žibuoklė, ko gero, vienintelė miške. „Trumpa graži akimirka. Pasidžiaugėme ir žygiavome toliau“, – sako jis. Gal dar kas pastebės? „Palikome. Lai džiaugiasi ir kiti, jei ras“, – sako jis. Pirmosiomis žibuoklėmis, vasario 25 dieną surastomis Dirmiškių miške, džiaugiasi ir Lina Turčinavičiūtė iš Seirijočių kaimo. Jau pražydo ne tik žibutės: šiemet jau vasario pabaigoje užfiksuotas ir žydintis žalčialunkis. Itin nuodingo augalo žydėjimą nufotografavo Rita Sabestinienė. Gražūs žiedai šiuo metu iškart atkreipia į save dėmesį, bet grožėtis juo reiktų tik iš tolo. Šiukštu, negalima šio augalo nešti į namus, mat žalčialunkio šakelės žiedadulkės gali sukelti kvėpavimo takų ir akių uždegimą. Tačiau, anot žinovų, nuodingiausios – žalčialunkio uogos. Artūras su draugais stebėjo ir žydinčius lazdynus. „Viena žibutė, vienas žaltys ir žydintys lazdynai“, – vardija matytus pavasario ženklus. Žydinčius lazdynus jau daug kas pastebėję: „Facebook“ puslapiuose nuotraukų apstu. Žaltys pamatytas irgi Kalniškės miške. Tačiau Artūras sako, kad vis tik ne kiekvienas, nuėjęs į Kalniškės mišką, sutiks žaltį ar pamatys žibutę. Kol kas tai tik itin akyliems gamtos mylėtojams neprasprūsta pro akis. „Kitas, išėjęs į mišką, gali to ir nepamatyti. Tokios radybos – kol kas pavieniai atvejai. Jei tai būtų kovo vidurys – tai jau būtų normalus reiškinys, o vasaris dar yra kalendorinis žiemos mėnuo“, – patikina. Paklaustas, gal žinąs tokią šiltą vietelę, kur galima šiuo metu rasti žibučių, užtat ir randa, Artūras tik juokiasi. „Kol kas miške gyvybės augalų pasaulyje nelabai yra“, – vis tik atkreipia dėmesį jis. Tą gali patvirtinti visi, leidžiantys laiką gamtoje, vaikštantys po miškus. Pastebi, kad dar ir vieną kitą garšvą galima jau pamatyti – tik tiek. O štai pelkėje, saulei pašildžius, pasirodė švyliai. „Pelkėse žydi švyliai. Vaizdas jau darosi įspūdingas, nes jų jau vietomis matosi gana gausus žydėjimas. Tai jau rimtesnis ženklas, kad pavasaris žengia pas mus“, – teigia. Sako, kad švyliai, kaip ir žibutės, neįprastai anksti pradėjo žydėti.

Pirmosiomis žibuoklėmis, surastomis Dirmiškių miške, jau džiaugiasi ir Lina Turčinavičiūtė iš Seirijočių kaimo. (Linos Turčinavičiūtės nuotr.)

Pasirodė ir pirmieji pavasario drugiai – geltonsparniai drugiai citrinukai. Aplink dar pilka, spalvų gama labai menka, o drugiai tokie geltoni, tad iškart pamatai. Tiesa, nufotografuoti ne taip paprasta, nes jų dar labai nedaug. „Mėgstantys pasivaikščioti gamtoje jau pastebėjo ir atsibudusius drugius – citrinukus“, – patvirtina ir A. Pečkys. Šiltą sekmadienio popietę vietinių citrinukai pastebėti ir Giraitės miško pamiškėje.

„Turiu įtarimų, kad mes dar ilgai turėsime tokį rudą pavasarį. Be didesnės žalumos“, – išsako savo nuomonę Artūras. Sako, pavasaris jau tikrai mus pasveikins, kai pievoje pamatysime šalpusnių gausesnį žydėjimą, kai juodalksniai pradės žydėti.

A. Pečkys sako, kad anksčiau niekas tokiu metu į miškus neidavo ir specialiai neieškodavo pavasario ženklų, o dabar daug žmonių vaikščioja po miškus, noriai jungiasi į kompaniją ir prie Metelių regioninio parko organizuojamų žygių, kurių vadovas pats Artūras, tad ir tų pavasariškų ženklų surandama. „Nenuostabu, kad išėję į žygį su draugais po Kalniškės mišką kažką panašaus į pavasarį ir matėme“, – sako jis.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: