Dainavos žodis

Iš ūkininkų šiltnamių daržovės netrukus keliaus pas pirkėjus

Ūkininkas Eimantas Bakšys pirkėjams siūlo dešimtis rūšių daržovių, uogų, vaisių ir jų gaminių. (Autorės nuotr.)

Miroslavo seniūnijos Zizėnų kaimo ūkininkas Eimantas Bakšys sakė, jog naująjį sezoną pradeda su viltimi ir optimizmu. Jo šiltnamiuose jau pradedami skinti svogūnų laiškai, o po kelių dienų bus skinamos ir lapinės daržovės.

„Šiemet viskas daug anksčiau, šiltnamiuose pasodinti svogūnai ir pasėtos lapinės daržovės pradės derlių duoti kokiomis trimis savaitėmis anksčiau. Palyginus su praėjusiais metais, kai pavasaris buvo ilgas ir šaltas, svogūnai dar tik dygti buvo pradėję, šiemet situacija visai kitokia, nuo šio savaitgalio jau pradėsime prekiauti svogūnų laiškais. Kitą savaitę pirkėjus, išsiilgusius šviežių daržovių, pradžiuginsime salotomis ir špinatais. Dar truputį vėliau pasiūlysime ir jaunučių burokų lapų, iš kurių šeimininkės verda pavasarines sriubas“, – kalbėjo E. Bakšys.

Ankstyvosios braškės irgi džiugina. „Buvo buvo susigūžusios, o nuvažiavus šios savaitės pradžioje laukė malonus netikėtumas – jos jau žiedynus buvo iškėlusios, o lapai ūgtelėję per visą sprindį. Jei tokia šiluma pabus savaitę kitą, pradės žydėti. Vidutinio ankstyvumo ir vėlyvosios braškės dar neskuba atsibusti.

Anot ūkininko, šiemet ypač gausiai ir, žinoma, anksčiau pumpurais apsipylusios medlievos, pranašaujančios gerą derlių, po dienos kitos pražydės. Sausmedžiai, auginantys vienas vertingiausių uogų, jau žydi pilnu tempu.

„Tik laukai dar šlapi, negalime užvažiuoji ir nieko sėti – nei daržovių, nei javų, nes nors oras ir lepina šiluma, žemė dar per mažai įšilusi“, – pastebėjimu pasidalino E. Bakšys.

Ir nors visi džiūgaujame, kad šiais metais šiluma džiugina rekordiškai anksti, ūkininkas tvirtina, jog buvę dar ankstyvesnių šiltų pavasarių: „Mes kiekvienais metais savo darbus fotografuojame, kad paskui galėtume prisiminti, kokie metai buvo. Žvelgdami į nuotraukas matome, jog yra buvę metų, kai pirmųjų daržovių derliaus sulaukdavome ir anksčiau. Buvo metų, kad šv. Velykų stalui galėdavome pasiūlyti įvairiausių žalumynų (nepriklausomai nuo to, kad ši šventė kasmet kilnojama).“

Dvyliktus metus ūkininkaujantis E. Bakšys įvairiausias daržoves augina dviguba polietileno plėvele dengtuose šiltnamiuose ir atvirame grunte.

Daržovių auginimo ir prekybos jomis patirties turintis ūkininkas sakė, jog viena iš sėkmingos prekybos sąlygų – daržovių įvairovė, nes atėjęs žmogus dažniausiai perka ne vieną rūšį. Žinoma, auginti skirtingas daržoves daug sunkiau, nes reikia suderinti sėjomainą, parinkti kiekvienai daržovei tinkamą vietą. Ne mažiau svarbu ir atsirinkti daržovių veisles, kurios geriausiai augtų turimose žemėse ir patiktų pirkėjams.

„Būtina apskaičiuoti ir kiek, kokių daržovių auginti. Praėjusiais metais 7,5 hektaro užsodinome bulvėmis, tačiau didelio pirkimo nebuvo. Palyginti su kitų daržovių kiekiais, jų likę daugiausia“, – pasakojo ūkininkas.

E. Bakšio nuomone, taip nutiko ne todėl, kad pirkėjai būtų mažiau valgyti pradėję: „Prekybos centrai padarę akcijas, po kelis centus parduodami kilogramą bulvių, žmonių sąmonėje suformavo stereotipą, kad tai pigi daržovė. Žmonės ateina ir priekaištauja, kad per brangu, esą parduotuvėje pigiau, tačiau ūkininkai negali parduoti užauginto derliaus daug žemesne kaina už savikainą.“

E. Bakšio rinka – Alytaus miesto ir rajono gyventojai. Kartais atvažiuoja pirkėjai ir iš kitų rajonų, jie dažniausiai perka didelius kiekius daržovių.

Netrukus ūkininkas pirkėjams, kaip ir kiekvieną pavasarį, pasiūlys braškių daigų.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: