Dainavos žodis

Gyventojai apie dantų protezavimą Alytaus rajone: „Dievulis dovanojo“

Jau beveik metai, kai VšĮ Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centre, penkiose rajono ambulatorijose ir mobiliajame odontologiniame kabinete teikiamos dantų protezavimo paslaugos. Alytaus rajono gyventojai džiaugiasi, kad turi galimybę gauti šią kompensuojamą paslaugą ir kad netenka dėl to važiuoti toliau nei jų gyvenamoji vietovė.

Pas odontologą į kėdę – savame kaime

Makniūnų gyventojas Juozas su nekantrumu laukia dienos, kai galės ne tik plačiai šypsotis, bet ir džiaugtis estetiška išvaizda, visiškai atkurta kramtymo funkcija. Šiuo metu jam mobiliajame odontologiniame kabinete atliekamos dantų protezų parinkimo procedūros.

„Labai džiaugiuosi, kad dėl procedūrų nereikia važinėti į Alytų, derintis prie autobusų grafiko. Labai maloni dantistė, nebaisu pas ją ir eiti“, – pasakoja ponas Juozas.

Makniūniškiui dėl galimybės protezuotis dantis ilgai laukti eilėje neteko. Maždaug per du mėnesius arba po keturių penkių apsilankymų pas gydytoją ponas Juozas turės naujus dantis.

Ponas Vytas iš Makniūnų taip pat negali atsidžiaugti galimybe susitvarkyti dantis niekur neišvažiuojant iš savo kaimo.

„Kaip sako, Dievulis dovanojo“, – šypsosi Vytas.

Paslaugos poreikis – iš pačių gyventojų lūpų

Pasak gydytojos odontologės Albinos Jurgelevičienės, iš pradžių naujoji paslauga mobiliojoje ambulatorijoje kelią skynėsi labai atsargiai, tačiau kai gyventojai įsitikino, kad tai yra tokia pati paslauga kaip ir bet kuriame kitame sveikatos priežiūros centre ar ambulatorijoje, geri atsiliepimai iš lūpų į lūpas paplito labai greitai.

„Dabar vos spėju suktis, nes norinčiųjų gauti paslaugą, nevažiuojant toliau nei jų kaimas, yra išties daug“, – tikino gydytoja.

Per dieną kartais jai tenka priimti ir po 15 pacientų. Per savaitę mobilioji odontologijos ambulatorija aplanko 15 rajono vietų.

Gydytoja A. Jurgelevičienė prisimena, kad vos tik pradėjus dirbti mobiliojoje ambulatorijoje ir važinėti po gyvenvietes, žmonės vis klausdavo, kodėl neatliekamos protezavimo procedūros.

„Dantų protezavimo poreikį padiktavo patys gyventojai. Pradėjus teikti paslaugą, ji išties labai pasiteisino. Gali būti, kad dalis gyventojų iš viso ja nesinaudotų, jeigu reikėtų kur nors tolėliau važiuoti. Tokių atvejų būtų daugiau negu pusė“, – tikina gydytoja.

Beje, būta atvejų, kai pas odontologą į kėdę garbaus amžiaus žmonės sėdosi pirmą kartą gyvenime.

Dantų protezavimams – jau beveik metai

VšĮ Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Giedrė Ilgūnaitė sako, kad dar prieš metus Alytaus rajone nebuvo nė vienos įstaigos, kuri teiktų dantų protezavimo paslaugas.

„Atlikome viešąjį dantų techniko paslaugos pirkimą, kuris dantų protezus gamina pagal individualų užsakymą. Taip pat praėjusių metų liepos 4 dieną pasirašėme sutartį su Vilniaus teritorine ligonių kasa dėl dantų protezavimo paslaugų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis ir jau beveik metus teikiame dantų protezavimo paslaugas mūsų pacientams“, – sakė G. Ilgūnaitė.

Kas gali pretenduoti į kompensuojamą paslaugą?

Pagal dabar galiojančią tvarką, teisę į kompensuojamą dantų protezavimą turi privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti pensinio amžiaus gyventojai, vaikai iki 18 metų, nedarbingi arba iš dalies darbingi asmenys, taip pat – nuo burnos, veido ir žandikaulio onkologinių ligų gydyti pacientai.

Gera žinia, kad norint gauti šią paslaugą, nėra jokių eilių, tereikia gydytojo odontologo įvertinimo, kad dantų protezavimo paslauga yra reikalinga. Šiuo atveju asmuo teisę į šias paslaugas įgyja iš karto.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto pagal faktines dantų protezavimo išlaidas, tačiau jeigu jos buvo didesnės nei nustatyta kompensuojamoji suma, likusią dalį asmuo turi sumokėti pats.

Paslaugos teikiamos:

ĮstaigaTelefono numeris registracijai
Simno ambulatorija8 315 28571
Daugų ambulatorija8 315 28574
Miroslavo ambulatorija8 315 66394
Butrimonių ambulatorija8 315 28573
Krokialaukio ambulatorija8 671 86679
Alytaus rajono PSPC8 315 71413
Mobilusis odontologinis kabinetas8 671 86679

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: