Dainavos žodis

Dėl „Traidenio“ teritorijoje užkastų gamybinių atliekų – du tyrimai

Pastabų įmonei aplinkosaugininkai turėjo ir 2012 metais.

Alius Mikelionis
Sausio 15 dieną aplinkosaugininkai atvyko į žinomo Alytuje verslininko ir miesto tarybos nario Sigito Leonavičiaus įmonę „Traidenis“, mat Aplinkos ministerija dar praėjusių metų lapkričio mėnesį gavo skundą dėl galimo atliekų užkasimo šios bendrovės teritorijoje. Prie skundo pridėtos nuotraukos išplatintos ir žiniasklaidai. Aplinkosaugininkai atvyko su ekskavatoriumi ir, panašu, žinodami, kur ieškoti, ėmėsi darbo. Maždaug pusantro metro gylyje rasta gamybos proceso metu likusių medžiagų – stiklo plastiko. Aplinkosaugininkai dar aiškinsis, koks medžiagų kiekis ir kada užkastas „Traidenio“ teritorijoje. Taip pat aiškinsis, ar antrinės žaliavos neužkastos kitoje vietoje. Tuomet ir bus sprendžiama, kokių privalomų priemonių turi būti imamasi aplinkos būklei atkurti. Tyrimą planuojama baigti pavasarį.
Įmonės „Traidenis“ valdybos pirmininkas S. Leonavičius neslepia, kad užkastas stiklo plastikas. Bet esą ne dabar, o dar 2012 metais. Tąkart taip bandyta vykdyti sklypo nusausinimą, už tai nubaustas įmonės mašinistas, jam skirta bauda. Esą po to jokių medžiagų sklype nebuvo užkasama.
„Ar drenažui, ar kitoms statybinėms reikmėms naudojamos priemonės turi atitikti sertifikatus ir keliamus reikalavimus. Atliekos savaime negali būti naudojamos kažkokiems statybiniams dalykams“, – sakė Aplinkos apsaugos departamento direktorius Vaidas Laukys.
S. Leonavičius tvirtina, jog antrinės atliekos gamtos neteršia, tokios medžiagos naudojamos sertifikuotuose įmonės gaminiuose, kurie taip pat įleidžiami į žemę.
Anot aplinkos viceministro Martyno Norbuto, nors įmonės produkcija turi sertifikatus, tačiau po gamybos likusių medžiagų užkasti negalima.
„Tai yra pakankamai didelis pažeidimas. Akivaizdu, kad tokie pažeidimai buvo daromi ir su vadovybės žinia. Nes kasinėjimai įmonės teritorijoje yra matomi, akivaizdūs ir nežinotų, kad vyksta tokie veiksmai, būtų didžiulė nuostaba. Niekada negalima gamybinių atliekų kasti kažkur savo nuožiūra nei išpilti kokioje teritorijoje, juo labiau savo teritorijoje užkasti“, – teigė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.
Aktyviai vietos savivaldoje dirbantis politikas įtaria, jog tai – buvusių politinių bičiulių noras pakenkti jam artėjančiuose savivaldos rinkimuose.
„Nuo 2012 metų įmonėje jokie kasinėjimo darbai nebuvo vykdomi. Apie jokias pavojingas atliekas ar kitus dalykus informacijos nėra, nustatytos taršos šiandien taip pat jokios nėra. Yra, mano supratimu, tokia reakcija artėjant savivaldos rinkimams dėl mano veiklos Alytaus miesto taryboje, alytiškiams ne paslaptis, jog buvau opozicijoje“, – kalbėjo S. Leonavičius.
Kada buvo užkastos atliekos, turėtų paaiškėti aplinkosaugininkams atlikus tyrimą. Iš nuotraukų neįmanoma identifikuoti, kada vyko kasinėjimai. Tyrimą planuojama baigti pavasarį.
Dėl šio įvykio Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos atlieka du tyrimus. Vieną dėl atliekų užkasimo, kitą – dėl galimo Alytaus aplinkosaugininkų neveiklumo.

Kada užkastos atliekos, paaiškės atlikus tyrimą.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: