Dainavos žodis

Simno ir Daugų kapinėse pašventinti savivaldybės pastatyti kolumbariumai

Sekmadienį po šventų Mišių Daugų Dievo apvaizdos bažnyčioje parapijos žmonės, svečiai patraukė link kapinių, kur vyko savivaldybės pastatytų kolumbariumų pašventinimo ceremonija. Nors gyventojai juos apžiūrėjo nedrąsiai, tačiau kad ir senyvo amžiaus, įpratę prie tradicinio laidojimo būdo, bet teigė nebijantys ir naujovių.
„Tai yra geras dalykas. Žmonės dabar įvairiai supranta ir įvairiai daro. Ačiū, kad šis dalykas yra. Kas jau turi kapavietę – rami galva. Nes ten laidojasi antra pusė. O kas neturi kapavietės – labai gerai. Žinoma, žmogus turi pareikšti valią, ar nori būti kremuojamas, tačiau tokie atvejai tik dažnėja“, – kalbėjo daugiškė Monika Urbanavičienė.
Daugų parapijos klebonas Vidas Jelinskas teigė, jog tokiam laidojimui bažnyčia pritaria. „Girdime, jog kažkas bando jūroje pelenus barstyti – tam bažnyčia nepritaria ir nerekomenduoja. Tokios laidotuvės nekrikščioniškos. Pelenus reikia palaidoti. Tai pagarba mirusiajam. Kolumbariumas – tinkamas būdas. Bažnyčia tam pritaria“, – kalbėjo klebonas.
Anot Alytaus rajono vadovo, sprendimas Dauguose bei Simne statyti kolumbariumus gimė pasitarus su seniūnaičiais, seniūnais, bendruomene.
„Šis sprendimas gimė tam, kad žmonės turėtų didesnes galimybes. Net ir Alytuj to nėra. Tačiau pasitarę su tikinčiaisiais, klebonais, žmonėmis, nutarėme tą dalyką padaryti. Kadangi tenka nemažai keliauti, matau, kaip yra kitose šalyse. Žmonės palaidoti vienodai, iškaltos tokios pat raidės nepriklausomai, ar tu buvai turtingas, ar kukliau gyvenai. O ir kaina nedidelė. Kaune – 1 000 eurų už vietą. Pas mus kaina nedidelė. Bendra keturių urnų kapavietė – 400 eurų. O vienas žmogus – 100 eurų. Žmonės dabar skaičiuoja. Čia socialiai jautri tema, tačiau šių paslaugų reiks visiems“, – kalbėjo Algirdas Vrubliauskas, Alytaus rajono savivaldybės meras.
Daugų seniūnijos seniūnė Irma Kašėtienė teigė, jog padarius analizę, paaiškėjo, jog kolumbariumų poreikis yra. „Padarėme analizę, kad Dauguose tikrai reikalingi kolumbariumai. Užpraeitais metais buvo kremuoti 5, pernai – 8 seniūnijos gyventojai. Galvojame apie visus gyventojų poreikius šiais skubos laikais. Priimta savivaldybės tvarka ir galima bus naudotis“, – sakė Daugų seniūnijos seniūnė I. Kašėtienė.
Informaciją apie palaikų laikymą kolumbariumuose teikia seniūnija, dėl urnos patalpinimo prašymą reikia pateikti seniūnijos seniūnui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: