Dainavos žodis

Dėl mūsų laisvės savanoris A. Juozapavičius žuvo lygiai prieš 100 metų

Nešini atminimo deglais akcijos dalyviai ėjo link A. Juozapavičiaus žūties vietos.

Trečiadienį Alytaus kultūros ir meno taryba organizavo pilietinę akciją pirmajam žuvusiam Lietuvos kariuomenės karininkui Antanui Juozapavičiui pagerbti. Gindamas trapią Lietuvos nepriklausomybę A. Juozapavičius mirtį pasitiko per savo 25-ąjį gimtadienį – 1919 m. vasario 13 d. 8 val. ryte ant Alytaus tilto, pulkui traukiantis nuo puolančių Raudonosios armijos dalinių.
Simboliška, tačiau praėjus lygiai 100 metų ankstyvą vasario 13-osios rytmetį nuo Pirmojo Alytaus aikštės link A. Juozapavičiaus žūties vietos prie tilto per Nemuną su deglais pajudėjo jaunieji šauliai, Alytuje tarnaujantys šauktiniai, kariai savanoriai ir alytiškiai, norėję prisijungti prie didvyrio atminties pagerbimo akcijos.
Lietuvos kariuomenės karininkas, Pirmojo pėstininkų pulko vadas A. Juozapavičius – pirmasis karininkas, žuvęs Nepriklausomybės kovose. „Jį pakirto bolševikų kulkos. Tądien A. Juozapavičiui sukako 25-eri. Šiemet toks pirmas pakilus renginys, nes sausio 13 dieną minėjome daugiau su liūdesio nata, o dabar 100-osios metinės žmogaus, kuris savo gyvybę paaukojo dėl ateinančių kartų“, – kalbėjo Karininko A. Juozapavičiaus 1-osios rinktinės vadas Skirmantas Valatkevičius.
Anot jo, šis minėjimas svarbus kiekvienam. „Ši diena svarbi ne tik šauliams, kariams savanoriams, bet visiems piliečiams, visiems Lietuvos žmonėms. Juk tai pirmas už Lietuvos nepriklausomybę žuvęs karininkas. Tuo metu puolė bolševikai, norėjo užimti pietinę Lietuvos dalį. Vyko lemtingos kovos, kurios padėjo apginti nepriklausomybę“, – sakė S. Valatkevičius.
A. Juozapavičiaus žūties valanda paminėta ant jo vardo tilto trispalviais pirotechniniais efektais.
Taip pat vasario 13 dieną Alytuje buvo aukojamos mišios, Angelų Sargų bažnyčios šventoriuje vyko iškilmingas karininko A. Juozapavičiaus ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimas. Nuaidėjo salvės ant A. Juozapavičiaus kapo, žūties vietoje (A. Juozapavičiaus tiltas), Lietuvos partizanų ir karių savanorių kapų.
1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Alytaus valsčiaus Vyties Kryžiaus kavalierių ir savanorių atminimo įamžinimo vietoje buvo padėta gėlių ir žuvusiųjų atminimas pagerbtas tylos minute.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: