Dainavos žodis

Išgelbėję vieną skęstantį nesijaučia didvyriais

Štai šie keturi vaikinai nepabūgo ir šoko gelbėti skęstančiųjų.

Užplūdę karščiai ir vėsaus vandens vilionės tragiškai baigėsi šešiolikmečiui Dovydui B., kuris su draugais Alytuje, vadinamajame „Snaigės“ tvenkinyje, maudėsi, plaukė link kito kranto ir, deja, pradėjusio skęsti jaunuolio išgelbėti nepavyko.
Kitam jaunuoliui, kuris plaukė kartu, pasisekė, nes jo pagalbos šauksmą išgirdo netoliese vaikštinėję vaikinai.

Palaidotas su šaulio uniforma
Praėjusios savaitės trečiadienį trys alytiškiai jaunuoliai sumanė perplaukti „Snaigės“ tvenkinį. Vienam pavyko, o du pradėjo skęsti. Iš jų vieną išgelbėjo keturi jaunuoliai ir vyras, o atskubėjusiems narams išgelbėti trečio vaikino jau nepavyko.
Tragiškai žuvęs 16-metis Dovydas B. mokėsi Putinų gimnazijoje, buvo labai aktyvus, gabus moksleivis, veikė Alytaus miesto savivaldybės mokinių taryboje, 4 metus dalyvavo Šaulių sąjungos veikloje.
„Dovydas buvo labai aktyvus. Šaulių sąjungos veikloje dalyvavo nuo 12 metų. Labai aktyvi, patriotiška šeima. Jo dėdė – Šaulių sąjungos Kauno rinktinės kuopos vadas, dabar – Raseinių meras, jų giminei įgimtas patriotiškumas. Labai geras vaikas buvo. Didelė ir nuoširdi užuojauta šeimai dėl ištikusios nelaimės“, – kalbėjo karininko A. Juozapavičiaus šaulių
1-osios rinktinės vadas Skirmantas Valatkevičius.
Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas reiškia užuojautą artimiesiems ir prašo jaunimo lankytis saugesnėse maudytis vietose, kur budi gelbėtojai.
„Tai labai didelė nelaimė ir netektis. Mes visi turime padaryti tam tikras išvadas, kad išvengtume tokių nelaimių, tragedijų. Būtina maudynių vietą įvertinti objektyviai. Juk Alytuje yra Didžiosios ir Mažosios Dailidės ežerėliai, ten budi gelbėtojai“, – kalbėjo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Valūnas.
Tragiškai žuvęs Putinų gimnazijos moksleivis buvo palaidotas su šaulio uniforma, mat buvo labai aktyvus šios organizacijos narys.
„Šaunu, kad jis buvo žmogus, turintis vertybines nuostatas. Šaulių sąjungos nariai būna fiziškai aktyvūs, treniruoti net ir plaukimo srityje, bet tai buvo jaunas vaikinas, o ir geriausiems plaukikams pasitaiko tokių nelaimių“, – sakė pašnekovas.

Išgelbėjo bendromis jėgomis
Keturi jaunuoliai, praėjusį trečiadienį išgirdę pagalbos šauksmą, iš pradžių pamanė, jog pokštaujama, vėliau vienas paskui kitą šoko į tvenkinį ir ėmė gelbėti skęstančiuosius. Vieną skęstantį moksleivį išgelbėjo, kito, deja, nepavyko.
„Mes vaikštinėjome su draugais aplinkui ir išgirdome šauksmą. Pirma mintis – juokauja. Bet kai šauksmas nesiliovė, supratome, kad tai labai rimta. Šokom gelbėti“, – pasakojo septyniolikmetis Darius Urbonas.
Jaunuoliai sako, jog šoko į vandenį net nedvejodami, pamiršę pagalvoti apie savo saugumą.
„Mes su draugais, kaip ir kiekvieną dieną, buvome prie to tvenkinio. Atėjome atsivėsinti. Ir pakliuvom į šią situaciją. Vienas jaunuolis išplaukė ir išsigandęs pabėgo, o kitą mes išgelbėjom. Trečio nepavyko. Man tada nerūpėjo mano saugumas – šokau, ir tiek. Ar didžiuojuosi – nežinau. Labai gaila, kad netekome draugo“, – kalbėjo Alytaus profesinio rengimo centro moksleivis Žygimantas Andriuškevičius.
Žaibiškoje gelbėjimo operacijoje dalyvavęs Alytaus profesinio rengimo centro studentas Armandas Šoliūnas sako, jog išgirdus pagalbos šauksmą suveikė instinktas. „Tiesiog nieko negalvojau. Šokau, ir tiek“, – sakė jis.
Skęstantįjį gelbėjo ir 14-metis Panemunės progimnazijos moksleivis Vakaris Gataveckas, kuris teigė prie „Snaigės“ tvenkinio daugiau neisiantis – rinksis saugesnes maudynių vietas.
„Aš buvau su šortais ir šokau į vandenį. Aš paėmiau skęstantį vaiką už rankos, mano draugui jis užsikabino už kaklo. Dar kažkoks vyras mums padėjo – iš galo pastūmė. Ten maudytis daugiau neisiu niekada. Rinksiuosi saugesnes vietas“, – kalbėjo Panemunės progimnazijos moksleivis V. Gataveckas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: