Dainavos žodis

Populiarus priežodis „pigiau grybo“ jau neatitinka tikrovės

Goda Čiginskaitė

Prapliupus lietui feisbuke vis daugiau internautų demonstruoja sėkmingos „medžioklės“ nuotraukas – rudagalvius baravykus, voveraites, gražuolius paberžius ar raudonikius. Savaitgaliais automobilių miškų pakelėse – tarsi per atlaidą.
Jei eiti į mišką nesinorės, litras voveraičių ar baravykų kainuos 5–8 eurus, mėlynės – 5 eurus. Taigi, nuo seno gerai žinomas priežodis „pigiau grybo“ jau neatitinka tikrovės, mat norintiems paragauti miško gėrybių pirkėjams tenka gerokai papurtyti piniginę.
Po stichinės birželio sausros net patyrę grybautojai kalbėjo, kad šiemet baravykų Dzūkijos miškuose sulauks gal tik rudenį, bet įpusėjus ir besibaigiant liepai jau džiaugiasi netikėtais radiniais.
„Nuo praėjusios savaitės prasidėjo baravykų ir raudonviršių dygimas. Tačiau grybautojų su niekuo nesulyginamą baravykų radimo džiaugsmą temdo tai, kad jie beveik visi sukirmiję. Gal tai pilnaties įtaka arba nepakankamas lietaus kiekis. Supirktuvėse prinešta kalnai baravykų“, – pasakojo ilgametė Dzūkijos grybautoja Dalia.
Tiesa, moteris pastebi, kad šią savaitę voveraičių ir baravykų dygimas pristojo. „Trūksta lietaus“, – sako moteris.
Dažnas grybų ar uogų pirkėjas turguje dejuoja, kad 5 eurai už litrą – labai brangu. „Iš dalies brangu, bet kritikai ir verkšlenantys lai pabando patys miške pagrybauti ar pauogauti. Juk didelė tikimybė pasigauti erkę, kanda uodai, karšta. Tai pelnytas uždarbis tiems, kurie pasiryžta. Nors pririnkti uogų ar grybų gana nelengva, tačiau per 7–8 valandas galima užsidirbti apie 20 eurų“, – pasakojo pašnekovė.
Supirktuvėse už pirmos rūšies baravykus mokama 3 eurai, už antros – 2, už trečios – 1 euras. Už kilogramą voveraičių supirkėjai mokėjo 5 eurus, dabar – 4,5 euro. „Kalbama, kad verslininkai užsivežė masę voveraičių iš svečių šalių ir dzūkai skriaudžiami“, – sakė Dalia.
Šių eilučių autorė, norėjusi pati įsitikinti situacija miškuose, kartu su savo atžalomis taip pat nutarė pauogauti ir pagrybauti. Raitininkų seniūnijoje, Bugonių miškuose, per valandą pavykdavo pririnkti apie 1 litrą mėlynių. Per tris tėviškėje viešėtas dienas miške uogaujant po 3 valandas pavyko surinkti 15 litrų uogų. Tiesa, kartais valandėlę uogaudavome ir „į burną“. Voveraičių – ne itin daug. Jų pakako keliems troškiniams. Nemaloniausia dalis – 5 įsisiurbusios erkės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: