Dainavos žodis

Staigmena vairuotojams – automobilių išmetamųjų dujų patikra

Tikrinama automobilių tarša.

Alius Mikelionis

Antradienį Alytuje, Kauno gatvėje, pareigūnai stabdė automobilius, o aplinkosaugininkai tikrino jų taršą. Pagal galiojančią tvarką, jeigu išmetamųjų dujų kiekis didesnis nei leidžiama, tokios transporto priemonės savininkai netenka techninės apžiūros talono, bauda gali siekti ir kelis šimtus eurų (nuo 60 iki 300 eurų), tokia transporto priemonė negali dalyvauti eisme. Aplinkosaugininkai akciją sieja su Europos judumo savaite.
Per pusantros valandos patikrintos kelios dešimtys automobilių ir nei vienai transporto priemonei nenustatytas didesnis nei leistinas anglies monoksido arba CO kiekis. Ankstesnio patikrinimo metu, kuris vyko Alytuje birželio mėnesį, iš penkiasdešimties patikrintų automobilių vos vienas viršijo leidžiamas normas. Ir tas automobilis buvo iki dešimties metų senumo, todėl aplinkosaugininkai teigia, kad naujesnė transporto priemonė dar nėra mažesnės taršos garantas. Tuo tarpu Aplinkos ministerija vis garsiau kalba apie galimą automobilio taršos mokestį.
„Per pusantros valandos nenustatytas nei vienas viršijimo atvejis. Buvo tikrinti ir seni, ir apynaujai automobiliai. Panaši situacija Alytuje užfiksuota birželio mėnesį, tąkart patikrinta 50 automobilių, iš jų vienas buvo taršus. Įdomu tai, kad ta transporto priemonė buvo apynaujė – iki dešimties metų. Keista, bet tikriname automobilius ir dvidešimties, ir dvidešimt penkerių metų, o jų rodikliai dažnai atitinka visus normatyvus“, – sakė Alytaus aplinkos apsaugos inspekcijos vyresnioji specialistė Reda Baublienė.
Aplinkosaugininkai tikrindami naudoja tam tikrą metodiką. Jei automobilis senesnis, jam taikomi mažesni reikalavimai. Dar kitokie reikalavimai dujomis, benzinu ir dyzelinu varomiems automobiliams. Išmetamųjų dujų patikra, kurią vykdė aplinkosaugininkai, paskutinė šiais metais Dzūkijos sostinėje. Tokią priemonę tikrintojai žada surengti Druskininkuose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: