Dainavos žodis

Dzūkijos krašto daugiabučiai Metų renovacijos projekto rinkimuose

Renovuotas daugiabutis Alytuje, Statybininkų g. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Metų renovacijos projekto 2020 rinkimuose dalyvaujantys namai iš Dzūkijos: du daugiabučiai iš Alytaus ir dar vienas iš Druskininkų. Šių daugiabučių modernizacija ne tik prisidėjo prie jaukesnių ir gražesnių gyvenamųjų kvartalų kūrimo, bet ir įkvėpė kaimyninius daugiabučius pasekti jų pavyzdžiu: suprasdami renovacijos teikiamus privalumus, vis daugiau gyventojų nusprendžia atnaujinti būstą.
Renovacijos metu visuose trijuose daugiabučiuose – Vingio g. 9 ir Statybininkų g. 52 Alytuje bei Šiltnamių g. 18 Druskininkuose – buvo atnaujintos šildymo, karšto ir šalto vandens, namo vėdinimo sistemos, apšiltintas stogas ir sienų fasadas, pakeisti seni langai ir susidėvėję liftai, įstiklinti balkonai. Statybininkų g. 52, Alytuje esantis daugiabutis pasinaudojo galimybe ir įsidiegė atsinaujinančius energijos šaltinius – geoterminį šildymą ir saulės kolektorių sistemą, taip dar labiau prisidėdamas prie aplinkos tausojimo.
Daugiabučiuose modernizacijos darbai vyko sklandžiai ir puikių rezultatų pasiekti pavyko per mažą laiko tarpą – Alytuje, Vingio g. 9 ir Druskininkuose, Šiltnamių g. 18 esančiuose namuose renovacija buvo atlikta per daugiau nei metus, o kito, Alytuje, Statybininkų g. 52, esančio daugiabučio modernizaciją galima laikyti tikra sėkmės istorija – visos energetinį namo efektyvumą skatinančios priemonės buvo įdiegtos per pusmetį.
Taip pat pastebima išaugusi turto vertė – po renovacijos būstas tampa patrauklesnis nuomai ar pardavimui.
Ryškėja tendencija, kad mieste esantį būstą norintys įsigyti žmonės jo ieško tik renovuotuose namuose. Jie įvertina, kad ten gražesnė aplinka, mažesnės šildymo kainos, gyvenant atnaujintuose namuose jaučiamas didesnis komfortas.

Labai svarbus bendruomenės indėlis
Visų renovuotų daugiabučių namų administratoriai sutinka, kad prie sklandaus ir spartaus darbo prisidėjo ne tik atsakingi rangovai, namų valdybos, bet ir patys gyventojai – bendruomenės drauge ieškojo geriausių sprendimų, stebėjo darbų eigą.
Namų bendruomenės jautė poreikį renovuoti prieš kelis dešimtmečius statytus daugiabučius, todėl rengdami investicinius renovacijos planus, vieningai sutarė dėl pasiūlytų sprendimų. Itin aktyvūs buvo Alytaus abiejų daugiabučių gyventojai, kurių sutarimas siekė daugiau nei 90 proc. Todėl visuose daugiabučiuose buvo siekiama aukščiausios kokybės darbų, skirtos didelės investicijos, kurių grąža jaučiama jau dabar – gyventojai džiaugiasi žymiai pagerėjusia gyvenimo kokybe.
Pagrindinės priežastys, pastūmėjusios gyventojus visapusiškai atnaujinti būstus, buvo galimybė pasinaudoti valstybės teikiama parama gyvenamojo namo atnaujinimui bei noras skirti mažesnes išlaidas būsto šildymui.

Ženklūs energijos sąnaudų pokyčiai
Daugiabučių gyventojų lūkesčiai mokėti mažesnes sąskaitas už šildymą pasiteisino su kaupu: Alytuje po modernizacijos Vingio g. 9 daugiabučio skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 75 proc., o Statybininkų g. 52 – net 87 proc. Tuo tarpu Druskininkuose esančiame daugiabutyje energijos sąnaudos nukrito apie 61 proc. nuo 196,36 iki 76,78 kWh/kv. metrui.
Visų daugiabučių energinė efektyvumo klasė šoktelėjo iš E į B, o atnaujinus gyvenamuosius namus, anglies dvideginio, kuris prisideda prie klimato kaitos, bendras kiekis sumažėjo 286,6 tonomis per metus.
Daugiabučių modernizacijos metu šildymo sistemos atnaujinimas, balkonų įstiklinimas, senų langų pakeitimas, stogo bei sienų fasado apšiltinimas lėmė tokius žymius šilumos energijos sutaupymus.
Padidėjęs energinis efektyvumas leidžia džiaugtis ne tik keliskart sumažėjusiomis išlaidomis šildymui, bet ir šiltais bei jaukiais namais. Šiuo požiūriu itin svarbus buvo ir vėdinimo sistemos atnaujinimas, užkertantis kelią drėgmei ar pelėsiui.

Metų renovacijos projekto rinkimai
Šie daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto 2020 rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

namo vėdinimo sistemos, apšiltintas stogas ir sienų fasadas,

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: