Dainavos žodis

Alytuje – nerimas dėl geriamojo vandens

Alius Mikelionis

Dalis Alytaus miesto gyventojų pastebėjo, kad iš čiaupo bėgantis vanduo skleidžia nemalonų kvapą ar turi pakitusią spalvą. Tokių pranešimų paskutiniu metu UAB „Dzūkijos vandenys“ sulaukė ne vieno. Vandentiekininkai aiškina, kad mieste yra dvi vandens stotys: viena įmonės teritorijoje, kita Putinuose. Vykdant filtrų paleidimo derinimo darbus, kurį laiką Putinų stotis nedirbo, todėl alytiškiams vanduo tiektas tik iš įmonės teritorijos. Specialistų teigimu, dalyje vamzdynų pasikeitė vandens tekėjimo kryptis ir vandens kiekis, kuris sujudino vamzdžiuose susikaupusius elementus ir šie ištekėjo per vartotojų čiaupus.
Mangano oksidas – tai juodos dėmelės. Leistina norma – 50 mikrogramų viename litre, jeigu jų daugiau, kyla pavojus žmogaus sveikatai. „Dzūkijos vandenų“ Gamybos departamento vadovas Leonas Mackevičius teigia, kad normos neviršytos, bet pripažįsta, kad priartėjo prie 50 mikrogramų litrui.
„Nusiskundimų gavome iš Vidzgirio mikrorajono, tai yra iš Jaunimo, Kaštonų ir Jurgiškių gatvių. Ėmėmės priemonių – išplovėme tinklus Jaunimo gatvėje ir ištyrę nustatėme, kad mangano kiekis yra leistinas. Mes nuolat vykdome stebėseną. Pastebėjome, kad iš vandenvietės išeina 18 mikrogramų litrui, o pakeliui link vartotojo tam tikrose teritorijose pakyla. Jeigu gyventojai pastebėjo, kad vandens kokybė pasikeitė, tuomet turi kreiptis į UAB „Dzūkijos vandenys“ dispečerinę (tel. 8 700 55510). Tokiu atveju mes reaguojame iš karto. Atvykę paimame mėginį, išvalome tinklus ir vėl tiriame vandens kokybę“, – sako Leonas Mockevičius, UAB „Dzūkijos vandenys“ Gamybos departamento vadovas.
Alytaus mieste yra per 200 kilometrų vandentiekio tinklų. Trylika kilometrų pakeista naujais, šiuolaikiškais, dar apie 70 kilometrų plastikiniais. Likę tinklai pakloti dar sovietmečiu iš tuomet naudoto ketaus ir plieno.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: