Dainavos žodis

Verslininkas mato naudą, meras turi blogą nuojautą

UAB „Raguvilė“ vadovas V. Brazauskas nustebo, kad net be pokalbio su miesto vadovu idėja smulkinti padangas Alytuje — iš karto pasmerkta.

UAB „Raguvilė“, veiklą įvairiose srityse vykdanti visoje Lietuvoje, Alytuje ne vienerius metus pagal sutartį su miesto savivaldybe rūpinasi miesto gatvių, dalies šaligatvių valymu. Pateikusi prašymą Aplinkos apsaugos agentūrai, laukia leidimo licencijos padangų perdirbimui. Dzūkijos sostinėje Pramonės rajone planuojama įsteigti vieną iš padangų perdirbimo centrų, kuriame būtų laikoma ne daugiau kaip 100 tonų padangų.
Sužinojęs apie verslininko planus, miesto meras Nerijus Cesiulis savo socialiniame tinkle pareiškė, kad kaip miesto vadovas tokio pobūdžio reikalams Alytuje griežtai sako ne.

Siekia sukti žiedinės ekonomikos keliu
„Jau 17 metų esu versle, tikrai nenoriu susigadinti reputacijos, viską darau skaidriai. Visas pasaulis kalba apie žiedinės ekonomikos principus, ką stengiamės daryti nuo pat savo veiklos pradžios. Padangas galima perdirbti net 4 kartus. Apie Alytų ištikusią nelaimę galiu pasakyti vienareikšmiškai – tragedija. Ir laikas atsakys, kas kaltas dėl tokio milžiniško neigiamo poveikio gamtai, žmonėms. To neturėjo būti. Mano verslo sumanymas tikrai ne tokiomis idėjomis grįstas. Prašome suteikti licenciją 100 tonų tvarkymui Alytuje. Ne kalnams, o ribotam kiekiui“, – tikino UAB „Raguvilė“ direktorius Virginijus Brazauskas.
Jo pastebėjimu, žiedinė ekonomika neabejotinai teikia naudą aplinkai ir žmonių gerovei. Kasmet Europos Sąjungoje susidaro apie 2,5 mln. tonų atliekų, todėl ir Europos Parlamentas skatina verslą pereiti nuo linijinės prie žiedinės ekonomikos, kurios esminis bruožas – sumažinti atliekų kiekį ir išteklių naudojimą pažangiu produktų projektavimu, pakartotiniu produktų naudojimu, perdirbimu, darniu vartojimu ir naujoviško verslo modeliais.
„Mūsų idėja – Klaipėdos regione pastatyti gamyklą, o Lietuvoje turėti tam tikrus taškus, kuriuose surinktume, susmulkintume padangas ir jas saugiai pervežtume į gamyklą tolimesniam perdirbimui. Vienas toks filialas numatytas ir Alytuje. Norėdami išsaugoti gamtą ir turėti švarią aplinką, mes turime atsisakyti principo „imk–gamink–išmesk“ ir pereiti prie suvokimo, kad vis dėlto pagrindinių žaliavų tiekimas yra ribotas, kad jų gavyba ir naudojimas turi didelį poveikį aplinkai – tai didina energijos suvartojimą ir išmetamą anglies dvideginio kiekį, todėl protingesnis išteklių naudojimas galėtų šiuos skaičius sumažinti“, – kalbėjo UAB „Raguvilė“ direktorius.
Kadangi apie šią idėją sužinojęs Alytaus meras N. Cesiulis viešai pareiškė tam nepritarsiantis, bendrovės „Raguvilė“ vadovas įsitikinęs, jog meras neįsigilino į situaciją. „Apie tai, kad nepritaria, sužinojau iš viešos erdvės. Meras manęs nepasikvietė, neaptarėme situacijos. Ne man merą mokyti, tačiau aš juk nesiruošiu kenkti aplinkai. Priešingai – mūsų įmonės veikla tiesiogiai yra susijusi su komunalinių atliekų tvarkymu, pastebime, kad viena didžiausių šio laikmečio aktualijų – neišspręsta naudotų padangų problema. Bešeimininkės padangos guli prie konteinerių, miškuose ir pamiškėse, neprižiūrėtose teritorijose. Tokia panaudotų, bet nesutvarkytų padangų gausa pamėtėjo mintį, kad reikia stiprios, inovatyvios, draugiškos aplinkai įmonės, kuri perdirbtų tas padangas ir sukurtų naują produktą“, – sakė pašnekovas.
Alytuje, anot jo, būtų tarpinis punktas, jame galėtų dirbti 5–6 žmonės. Čia būtų tarpinė stotelė, o iš smulkintų padangų gamykloje planuojama gaminti plataus spektro gaminius – pradedant nuo gumos sniegui keliuose valyti ir baigiant buityje naudojamais kilimėliais.
V. Brazauskas įsitikinęs, kad į bešeimininkių padangų problemą visiems reikia žiūrėti socialiai atsakingai ir padėti išspręsti šią situaciją. „Norime bendrauti, kalbėtis, būti atviri visuomenei, kad kartu nuspręstume, ką reikia ir ką galėtume tobulinti, kad būtų užkirstas kelias gaisrams, ekologinėms katastrofoms. Akcentuoju, kad mano vadovaujama įmonė nori skaidraus ir gražaus verslo.“

Merui veikla kelia dvejonių
Sužinojęs informaciją, jog UAB „Raguvilė“ prašo išduoti taršos leidimą nepavojingų atliekų tvarkymui meras savo socialiniame tinkle parašė nedviprasmišką žinutę.
„Netaršios atliekos – nieko blogo nesakanti frazė realybėje reiškia padangų smulkinimą. Šalia sporto klubo, medicininės reabilitacijos ir sporto centro, kuriame slaugomi seneliai, ir kitų verslų, kuriuose dirba tūkstančiai žmonių. Investuotojų mes labai laukiame. Tačiau su tokiu verslu patirties jau turime. Prisismulkinome sočiai. Aš, kaip miesto vadovas, tokio pobūdžio reikalams Alytuje griežtai sakau NE. Kad ir koks tai pelningas verslas, padangas perdirbkite kuo toliau nuo mūsų miesto. Tiesa, savivaldybės taršos leidimų neišduoda. Išduoda įvairios institucijos, šiuo atveju, Aplinkos apsaugos agentūra. Mūsų žodis yra tik rekomendacinis, tačiau tiesus ir aiškus“, – viešai pareiškė N. Cesiulis.
Ar Aplinkos apsaugos agentūra išduos licenciją UAB „Raguvilė“, ar ne, paaiškės liepos 20 dieną.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: