Dainavos žodis

Naujieji Alytaus miesto vartai susižavėjimo ir kritikos taikinyje

Prie trijų įvažiavimų į Alytų pastatyti nauji miesto vartai. (Alytaus miesto sav. nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Alytaus miesto vartai „Alytus-Myliu“ – dar viena įgyvendinta alytiškių iniciatyva, formuojant viešąsias miesto erdves. Vieni alytiškiai naująjį riboženklį giria už novatoriškumą ir originalumą, kiti jaučia apmaudą, esą iškraipomas penktą šimtmetį skaičiuojantis miesto vardas ir demonstruojama nepagarba heraldikai.
Pagal iš Alytaus kilusių brolių menininkų Algirdo ir Remigijaus Gataveckų bei komunikacijos specialisto Artūro Mažeikos sukurtą „Alytus-Myliu“ ženklą miesto riboženkliai pasitiks įvažiuojančius į Alytų iš trijų pusių – Naujojoje gatvėje, įvažiuojant nuo Kauno pusės, Santaikos gatvėje, įvažiuojant nuo Simno–Seirijų žiedo, bei Ulonų gatvėje, atvykstant nuo Vilniaus pusės.
Dvipusiai riboženkliai atvažiuojančius į Alytų pasitinka su užrašu „Alytus tave myli“, o išvažiuojančius išlydi užrašas „Myliu tave“. Alytaus pavadinime užkoduotas žodis „Myliu“ išpjautas lazeriu iš juodai dažyto metalo ir pritvirtintas prie baltos betono plokštės, stovinčios ant juodų stilizuotų dzūkų „roželės“ fragmentus primenančių metalo konstrukcijų. Naktį riboženkliai apšviečiami šalia sumontuotomis saulės baterijomis.

Įžvelgia nepagarbą miestui
„Šiais metais miestui sukaks 440 metų. Minėdami sukaktį, kai Alytui buvo suteiktos Magdeburgo teisės, vietoje senosios heraldikos, kuria didžiavomės šimtmečius, turėsime vaikišką kringelį. Kringelis turi savo vietą, bet tai ne miesto vartai. Kiek valdžių per prabėgusį laiką pasikeitė, bet Alytaus vardas išliko. Kas būtų nutikę, jei kiekviena valdžia jį būtų kaitaliojusi, tai nežinia, ką dabar turėtume“, – pasipiktinimo neslėpė Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Sigitas Leonavičius, kuriam gimtojo miesto vardas ir herbas kelia pasididžiavimą.
Anot S. Leonavičiaus, Alytaus vardas rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas XIV a., tad ar galima ir jį nubraukti XXI a.? „Vardo kitaip traktavimas ar iškreipimas yra pravardžiavimas. Dabar Alytus oficialiai pravardžiuojamas. Toks užrašas puikiai tinka ant marškinėlių ar sportinės atributikos, gali stovėti parke, prie jo galima daryti asmenukes, tačiau jį priimti kaip miesto vartus – tai kultūros ir intelekto stygius“, – įsitikinęs tarybos narys.
S. Leonavičiaus nuomone, Druskininkų savivaldybės pavyzdys rodo miesto vadovų ir bendruomenės išprusimo, kultūros lygį bei pagarbą savo miestui. „Įvažiavęs į miestą iš karto matai, kad druskininkiečiai didžiuojasi savo miestu“, – kalbėjo S. Leonavičius.
„Riboženklio nekvestionuoju kaip meno kūrinio, bet kaip miesto vartai jie manęs neveža. Įvažiuodama jų beveik nepastebiu, išryškėja tamsoje, kai išvažiuoju“, – savo nuomonę apie naująjį riboženklį išsakė žurnalistė, knygų autorė Aldona Jankauskienė.

Sujungta praeitis su dabartimi
Anot Alytaus kraštotyros muziejaus istoriko Vilmanto Dunderio, miesto savivaldybė maždaug prieš dešimtmetį ieškojo įvairių simbolių, kas galėtų reprezentuoti miestą. Buvo siūloma piliakalnis, Laisvės angelas ir kiti objektai. Dabar sukurtas puikus simbolis, puikiai reprezentuojantis miestą, žinoma, neatlieka herbo funkcijos. Ženklas plačiai ištransliuotas ir yra atpažįstamas visoje šalyje. Taip, kaip žvelgdami į Gedimino bokštą, mes iš karto suprantame, jog tai Vilnius.
„Aš mėgstu keliauti, žmonės, pamatę šį ženklą, iš karto atpažįsta Alytų. Tai labai gražus, populiarus ženklas ir reikia tuo džiaugtis, galbūt vėliau jis pasikeis ir bus kitaip. Dabar tai puikus dalykas“, – neabejoja istorikas.
Vilniuje gyvenanti, iš Alytaus kilusi „Jauku-ku“ studijos architektė Ieva Žvinakevičiūtė taip pat džiaugiasi naujuoju miesto riboženkliu. Jis merginai labai patinka. „Galbūt šis simbolis padės labiau išgryninti Alytaus identitetą. Buvo kurortas, buvo pramonės miestas, o dabar – meilės miestas. Naujame ženkle gražiai išplėtota ir originaliai sujungta praeitis su dabartimi. Labai smagu, kad rožės simbolis neišnyko, o perėjo į naują širdelės simbolį“, – sakė I. Žvinakevičiūtė.

Oficialus miesto ženklas
Riboženklių įrengimas savivaldybei atsiėjo beveik 144,7 tūkst. eurų. Juos įrengė bendrovė „Šmikis“, Miesto vartų projektą bei vizualizaciją pagal Alytaus miesto prekės ženklo firminio stiliaus knygą sukūrė bendrovės „Kubinis metras“ architektas Marius Bliujus.
Prieš kelerius metus miesto savivaldybės taryba „Alytus-Myliu“ patvirtino kaip oficialų miesto ženklą, dabar jis plačiai naudojamas kuriant miesto veidą per vizualinę komunikaciją, infrastruktūros elementus bei kitur.
„Vartai išreiškia ne tik meilę Alytui, šeimai, bendruomenei, tačiau tarsi išplečia ir papildo „Alytus-Myliu“ ženklą, patvirtindami, kad Alytus nepamiršta savo šaknų, vertina ir brangina savo tradicijas ir istoriją“, – naujųjų vartų idėją aiškina savivaldybė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: