Dainavos žodis

Kelius valantis ūkininkas: „Visi įpratę važiuoti kaip vasarą“

Alius Mikelionis

Netoli Genių esančiuose Dubiuose ūkininkas Vygintas Slavinskas skuba į pagalbą gyventojams, kurių automobiliai įstrigo kone metro pusnyse. Galinga ūkininko technika šiemet naudojama rajono kelių valymui, už tai žemdirbiui bus sumokėta Alytaus rajono savivaldybės lėšomis. Iš viso savivaldybė sudarė 25 sutartis po to, kai kelius rajone nuvalyti turėjusioje bendrovėje „Ordo“ užregistruotas vienas COVID-19 atvejis, dėl to saviizoliuotis turėjo kiti įmonės darbuotojai ir Alytaus rajonas liko be paslaugos teikėjo.
Iki tol rajono keliais rūpinosi bendrovė „Ordo“, kuri buvo sudariusi sutartį su Alytaus rajono savivaldybe, jai buvo mokama už atliktus darbus. Tačiau sutapo, jog tuo metu, kai iškrito gausūs krituliai, įmonėje buvo registruotas koronaviruso atvejis ir darbuotojai privalėjo saviizoliuotis.
„Po pūgos vietomis 70–80 centimetrų sniego. Keliai – neišvažiuojami“, – sako į darbą vėluojantys Alytaus rajono gyventojai. Lidija Matulevičienė anksčiau važiuodavo į darbą automobiliu, bet dabar kelias užpustytas. Žmonės laukia, kol atvyks ūkininko technika, mat bandę išvažiuoti įstrigo pusnyse. Kad padėtis buvo sudėtinga, sutinka ir Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.
„Be nieko likom, visiškai be jokios technikos. Kadangi daug metų nebuvo žiemos, paaiškėjo, kad žmonės užleidę sniego valymo mechanizmus, kiti pardavę ir staiga buvome užklupti. Tikėjomės, kad turime organizaciją, kuri aptarnauja kelius, bet turėjome verstis patys kaip galėdami. Telefonas kaito, žinoma, buvo ir padėkų, bet daugiausia neigiamų skambučių. Būna tokių atvejų, kad kone kiekvieną kiemą valdžia turi nuvalyt, o aš tik sėdžiu prie televizoriaus ar telefono ir reikalauju. Tačiau buvo ir labai gražių dalykų – bendruomenių iniciatyvų“, – ekstremalią situaciją gausiai pasnigus komentavo Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas.
Šiais metais baigiasi sutartis su kelininkais. A. Vrubliauskas žada konsultuotis su Viešųjų pirkimų tarnyba, mat mažiausią kainą pasiūliusiais verslininkais ne visuomet galima pasitikėti.
Kad gyventojai patektų į darbą, ūkininkas Vygintas Slavinskas kelius pradeda valyti 3 valandą nakties. „Su gamta nepakovosi“, – sako žemdirbys. Nuvalius kelią po kelių valandų jis vėl užpustomas. Anksčiau ponas Vygintas nuvalydavo apie 20 kilometrų rajono kelių, bet gausus snygis neleidžia dirbti kaip iki tol, mat tenka skubėti į pagalbą pusnyse įstrigusiems gyventojams.
Alytaus rajono keliai valomi pasitelkus ne tik ūkininkus, bet ir žemės ūkio bendroves, Daugų verslo mokyklą, talkas organizuoja patys žmonės, dirba ir sutartį su Alytaus rajono savivaldybe turinti bendrovė „ORDO“.
Pernai Alytaus rajono savivaldybei kelių valymas žiemą atsiėjo tris tūkstančius eurų. Šiemet ūkininkams ir kitiems, prisidėjusiems prie sniego valymo, teks atseikėti apie 100 tūkstančių eurų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: