Dainavos žodis

Merui Nerijui Cesiuliui – VTEK dėmesys ir bendrapartiečių palaikymas

Anot N. Cesiulio, etikos sargai aiškinasi situaciją dėl kalėdinių premijų skyrimo, kai buvo skatinami visi savivaldybės darbuotojai, tarp jų ir mero patarėjas.

Rasa Švirmickaitė

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) dėmesio sulaukė dėl galimai neteisėtai skirtos premijos savo patarėjui. Tuo tarpu mero bendrapartiečiai socialdemokratai išreiškė jam pasitikėjimą ir išrinko šios partijos frakcijos vadovu taryboje.
VTEK pranešime rašoma, kad tiriama situacija, kai meras galbūt skyrė pinigines išmokas savo patarėjui, kuris dėl Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo pažeidimo patekęs į interesų konfliktą negalėjo jų tam tikrą laiką gauti.
Anot N. Cesiulio, etikos sargai aiškinasi situaciją dėl kalėdinių premijų skyrimo, kai buvo skatinami visi savivaldybės darbuotojai, tarp jų ir mero patarėjas. „Skiriant premijas, jis ėjo politinio pasitikėjimo pareigas, o kai pažeidė tarnybinę etiką, buvo tarybos narys. Dėl šios situacijos mes nusiuntėme VTEK paaiškinimą ir dabar laukiame atsakymo“, – plačiau komentuoti situacijos Alytaus miesto vadovas nenorėjo.
VTEK pateiktą informaciją, pagal kurią pradėtas tyrimas, N. Cesiulis vertina kaip opozicijos puolimą. Mero teigimu, du kartus buvo kreiptasi į apygardos teismą, į aukščiausią administracinį teismą, jie atsisakė nagrinėti, tad dabar VTEK yra apskųsta.
Įstatymas numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti pažeidusiais šio įstatymo reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas.
Etikos sargai pabrėžia, kad tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti VTEK įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

Vienetinis atvejis šalyje
Paskutiniame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje, kuris vyko kovo 25 dieną, meras socialdemokratas N. Cesiulis informavo, kad yra išrinktas šios partijos frakcijos vadovu taryboje.
Miesto tarybos socialdemokratų frakcija savo vadovu N. Cesiulį buvo išrinkusi jau praėjusių metų pabaigoje, tačiau tada šiam frakcijos sprendimui nebuvo gautas partijos Alytaus miesto skyriaus tarybos pritarimas.
Netgi buvo išplatintas dalies Socialdemokratų partijos Alytaus miesto skyriaus tarybos narių pareiškimas, kad jie atsiriboja nuo partijos kolegos, miesto mero N. Cesiulio veiklos. Tačiau vėliau skyriuje situacija pasikeitė ir N. Cesiulio kandidatūrai tapti frakcijos vadovu skyriaus taryba pritarė.
Tačiau atsirado teisinė dilema, ar meras gali vadovauti ir frakcijai, iki šiol tokių atvejų Alytaus miesto savivaldybėje nebuvo.
Vyriausybės atstovo Vilniaus ir Alytaus apskrityse Juliaus Arlausko teigimu, jiems ši situacija žinoma ir yra nagrinėjama. Atsakymą planuojama pateikti kitą savaitę.
„Kol kas šalyje analogiškos situacijos nebuvo, tai vienetinis atvejis. Jei bus nuspręsta, kad mero ir frakcijos vadovo pareigos nesuderinamos, tai bus priimti atitinkami sprendimai“, – sakė J. Arlauskas.
Balandžio mėnesį planuojamame Socialdemokratų partijos Alytaus miesto skyriaus susirinkime bus renkamas naujas skyriaus pirmininkas, nes dabartinio pirmininko Edmundo Čečėtos kadencija baigiasi. Ar dalyvaus partijos skyriaus pirmininko rinkimuose, N. Cesiulis kol kas neatskleidžia.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: