Dainavos žodis

Alytuje šiemet duris atvers ilgai lauktas hospisas

Alytaus hospisas įsikurs buvusiose Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro patalpose adresu Daugų gatvė 5A. Planuojama, kad nuo rudens beveik 190 kv. m ploto erdvėse pradės veikti ambulatorija ir dienos centras. („Dainavos žodžio“ nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Pagaliau Dzūkijos sostinėje atsiras vilties ir gerumo namai – hospisas. Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai pritarė, kad panaudos pagrindais VšĮ Lietuvos hospisui būtų perduotos patalpos, kuriose bus teikiamos taip miestelėnams reikalingos kompleksinės paliatyviosios pagalbos paslaugos.
Hospisas – tai medicinos įstaiga, neatlygintinai teikianti medicininę, psichologinę, emocinę, socialinę, dvasinę, religinę, juridinę bei visokią kitokią pagalbą nepagydomiems ligoniams bei jų artimiesiems, sauganti ir gerbianti gyvybę iki pat paskutinio atodūsio. Šioje įstaigoje į pagalbos pacientui komandą be įvairių sričių specialistų įtraukiami jo artimieji bei savanoriai.
Alytaus hospisas įsikurs buvusiose Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro patalpose adresu Daugų gatvė 5A. Planuojama, kad nuo rudens beveik 190 kv. m ploto erdvėse pradės veikti ambulatorija ir dienos centras.
Patalpų pritaikymui „Hospice“ paramos fondas šiais metais skirs ne mažiau kaip 15 tūkst. eurų. Bus atliktas nedidelis remontas – perdažytos sienos, pastatytos trūkstamos kriauklės, atlikti kiti nedideli darbai. Sausį Alytaus verslininkų dėka į Alytų iš Prancūzijos buvo
atvežta parama su reikiama dienos centro įranga.
„Kol kas ambulatorinę paliatyviąją pagalbą ligoniams namuose jau septyneri metai teikia VšĮ „Tėviškės namai“ personalas. Dvi gydytojos dirba Alytuje, viena – Druskininkuose. Vėliau šių paslaugų teikimą perims hospisas“, – sakė VšĮ Lietuvos hospiso direktorė Julija Besevičienė.
Anot E. Balaikos, ambulatorijos ir dienos centro atsiradimas – žingsnis link pilnaverčio hospiso. Šį statusą alytiškiai tikisi pasiekti ateityje, kai pradės teikti ligoniams labai reikalingas stacionarias paslaugas.
„Dienos centre pagalbą kasdien galės gauti iki dešimties pacientų. Čia nepagydomomis ligomis sergantiems Alytaus miesto ir rajono gyventojams nemokamai bus teikiamos medicininės, socialinės, psichologinės ir dvasinės paslaugos. Į dienos centrą pacientai bus atsivežami ryte, o vakare parvežami namo „Tėviškės namų“ bendruomenei priklausančiu greitosios pagalbos automobiliu, kurį užpernai padėjo įsigyti Dzūkijos LIONS klubas ir Alytaus krašto verslininkai“, – pasakojo E. Balaika neabejodamas, kad nauja paslauga bus populiari. Jis pabrėžė, kad labai svarbu, jog apie šią nemokamą paslaugą žinotų šeimos gydytojai ir informuotų savo pacientus.
Ambulatorinės paslaugos hospise iš pradžių bus teikiamos maždaug dvidešimčiai žmonių. Pamažu jų skaičius augs, atsižvelgiant į darbuotojų skaičiaus didėjimą.
E. Balaikos nuomone, Alytuje paliatyviosios terapijos paslaugų teikimą pagal poreikį galima palyginti su lašu baloje. „Ko gero, daugelis žmonių net nežino apie nemokamą tokių paslaugų teikimą ir nesikreipia pagalbos, todėl hospiso veikla ir jos viešinimas labai svarbūs dalykai“, – sakė E. Balaika.
Pirmieji žingsniai link hospiso įsteigimo buvo žengti beveik prieš dešimtmetį, pradėjus organizuoti „Vidurnakčio eitynes“. Atsižvelgdami į šios akcijos dalyvių peticiją, kurią pasirašė daugiau kaip pusantro tūkstančio regiono gyventojų. Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai 2018 metais pritarė hospiso atsiradimui.
Pirmasis specializuotas hospisas Lietuvoje buvo įsteigtas 2013 metais Vilniuje – Palaimintojo Kunigo Mykolo Sopočkos hospisas, prieš 6 metus Kaune buvo užregistruoti Kauno hospiso namai, hospisas veikia Klaipėdoje. Šiuo metu dar vienas hospisas kuriasi Alytuje ir du Šiauliuose.
Žodis „hospice“ pirmą kartą buvo pavartotas IV a., kai krikščionys pradėjo rūpintis susirgusiais ir nelaimės ištiktais keliautojais. Vėlesniais amžiais jis buvo suprantamas kaip pastogė, poilsis nuvargusiems ir sergantiems keliautojams, senelių bei invalidų prieglauda.
1967 metais Londono priemiestyje buvo įsteigtas pirmasis šv. Kristoforo hospisas, skirtas mirštančiųjų pacientų specializuotai priežiūrai. Šiandien visame pasaulyje paliatyviosios slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas teikia paliatyviosios pagalbos namai, kitaip dar vadinami hospisais.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: