Dainavos žodis

Prasideda privalomas augintinių ženklinimas

Augintiniai ženklinami injekcijos būdu įvedus mažytę, vos kruopos dydžio mikroschemą.

Alius Mikelionis

Nuo gegužės pirmos dienos kates, šunis ar šeškus laikantys gyventojai privaloma tvarka turės juos paženklinti. Tuo leista užsiimti veterinarijos klinikoms.
Augintiniai ženklinami injekcijos būdu įvedus mažytę, vos kruopos dydžio mikroschemą. Šeimininkų duomenys patenka į bazę. Keičiantis gyvūno šeimininkui, mikroschemos keisti nereikia. Gyvūnas priregistruojamas kito asmens vardu, o identifikacijos numeris lieka toks pats. Jeigu augintinis pabėgtų, o šį kažkas rastų, skenerio pagalba pavyktų nustatyti savininką. Už tvarkos pažeidimą  naujasis  Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos  įstatymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt devynių iki vieno šimto šešiolikos eurų.
Pagaliau patvirtintą ženklinimo tvarką sveikina gyvūnų prieglaudų atstovai, bet kartu ir pripažįsta, kad turės daugiau darbo, mat atiduodant šunį ar katę jis privalės turėti mikroschemą. Nauja tvarka turėtų užkirsti kelią nelegalių veisyklų veiklai arba bent apsunkinti ją, mat visi iki 4 mėn. šuniukai turės būti suženklinti.  Nemaža problema – kaimuose laikomi šunys, jie taip pat privalės turėti mikroschemas. Skeptikai sako, kad  tai mažai tikėtina, mat vieno augintinio paženklinimas veterinarijos klinikoje gali kainuoti nuo 10 iki 30 eurų. 
Nors naujoji tvarka įsigalios gegužės 1 dieną, tačiau jau nemažai šunis, kates ar šeškus auginančių žmonių juos paženklinę. Asociacijos ,,Keturkojo viltis” atstovas Eimantas Kalėda sako, kad jau būta sėkmės  atvejų, kai, į prieglaudą patekusį  keturkojį nuskenavus, paaiškėjo, kad jis turi mikroschemą.  Duomenų bazė leido nustatyti savininkus ir perduoti jiems augintinį.  Dabar gyvūnų prieglaudose „Keturkojo viltis“ yra per 100 beglobių augintinių.

Naujoji tvarka įsigalios gegužės 1 dieną.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: