Dainavos žodis

Alytaus kultūros veidai – šaržuoti ir linksmi

Arūnas Vaitkus atidarė autorinę draugiškų šaržų parodą, kurioje taikliai atskleidė Alytaus kultūros asmenybių portretus. (Vitalijos Pankienės nuotr.)

„Nusišypsok ir būsi gražus“ – toks alytiškio dailininko Arūno Vaitkaus raginimas nuskambėjo Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje.
Gal nuskambėjo kiek nerimtai, bet tikrai su rimta priežastimi – šioje bibliotekoje per Alytaus miesto šventę „Dzūkija sujungia“ Arūnas atidarė autorinę draugiškų šaržų parodą, kurioje taikliai atskleidė Alytaus kultūros asmenybių portretus. Pagrindinė parodos idėja – kitokia išraiškos forma, portretiniu šaržu, plačiajai visuomenei pristatyti Alytaus kultūros premijų laureatus, kurių nuo 1991 metų jau yra nominuota apie devyniasdešimt.
„Kai kurie žinomi kultūros ir meno veikėjai, atsidavę Alytui ir kuriantys Alytui ar kūrę ir anapilin išėję, yra nominuoti net ne po vieną kartą, tai truputėlį man to darbo ir palengvėjo“, – sako parodos autorius.
Arūnas Vaitkus yra aktyvus kultūrinio lauko veikėjas ir organizatorius ir pats kuria įvairiausius meno objektus. Arūnas Vaitkus nuo 1999 m. surengė daugiau nei 35 tapybos, ekslibrisų, šaržų ir fotografijos parodas Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo daugybėje plenerų. Dabartinė jo veikla: dailės ugdymas, parodų, plenerų organizavimas, šviestuvų, šaržų, ekslibrisų, mažosios plastikos, interjero detalių kūrimas, knygų iliustravimas. Pirmą šaržą Arūnas Vaitkus nupiešė a. a. savo mylimam fizikos mokytojui ir nuo to laiko iki šiol yra ištikimas savo pomėgiui šaržuoti. Pastaruosius porą dešimtmečių dailininko nupiešti šaržai – daugiausia portretiniai.
Paklaustas apie tai, kaip sekėsi kurti geranoriškas Alytaus kultūrininkų ir menininkų parodijas, dailininkas atviravo:
„Aš juos vadinu portretiniais šaržais, nes prie jų tenka padirbėti ne minutę, ne penkias, o gal net pusę valandos ar valandą, kad jie būtų tokie, kokie aš norėčiau, kad jie būtų. Ir, aišku, su lengva šypsenėle – su tam tikra studija žmogaus veiklos ar charakterio, ar bruožų, kuriuos aš galiu pažinti. O dažnai nutinka taip, kad jo nepažįsti ir matai pirmą kartą ir dar negyvą (t. y. nuotraukoje), tai sudėtinga išsunkti tą grūdą smagumo, linksmumo, nebent padidinti kažką ar pamažinti, bet tai – jau standartinis šaržo elementas.“
„Atskirai pasižiūrėjus į kiekvieną čia eksponuojamą portretinį šaržą, galima matyti, kad veikla yra labai plati ir džiaugiuosi, kad atsiranda vis daugiau kultūros premijos laureatų, įvertintų už kitokią veiklą, nei dažniausiai būna, atsiranda ir kitokių sričių nominantų“, – teigia parodos autorius.
Arūnas Vaitkus sakosi esąs ištikimas savo šaknims žemaitis. Tad tikrai smalsu, kaip žemaičiui tarsi iš šalies pasirodė dzūkų būdas ir charakteris. Beje, Arūnui teko kiek pašiepti ir save, mat jis pats taip pat 2009 metais buvo apdovanotas Alytaus miesto savivaldybės kultūros premija. O kaip visa tai atrodo, kritiškai įvertinti galės visi to panorėję alytiškiai. Paroda „Nusišypsok ir būsi gražus. Alytaus kultūros veidai – šaržuoti ir linksmi“ bibliotekos salėje lankytojų įvertinimui dar kabės iki liepos 31 dienos.

Jūratė Čėsnaitė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: