Dainavos žodis

Laikas profilaktiškai tikrinti moksleivių sveikatą

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad profilaktinį sveikatos tikrinimą iki einamųjų mokslo metų rugsėjo 15 dienos privalu atlikti visiems vaikams ir pilnamečiams moksleiviams, ugdomiems pagal bendrojo ugdymo programas.
Raginame tėvelius neatidėlioti ir jau dabar pasirūpinti profilaktiniu vaiko sveikatos tikrinimu, nelaukiant naujų mokslo metų pradžios, kuomet, kaip paprastai, dėl didelio besikreipiančiųjų antplūdžio patekti pas specialistus būna nelengva.
Ši procedūra yra svarbi ne vien sklandžiam ugdymosi procesui užtikrinti, bet ir sudaro galimybę užkirsti kelią vaikų lėtinėms ligoms (ypač susijusiomis su skeleto-raumenų sistemos, regėjimo sutrikimais) bei stebėti savalaikę vaiko raidą, o esant poreikiui, gauti patarimų dėl vaiko sveikatos būklės gerinimo.
Profilaktinis vaiko sveikatos tikrinimas nemokamai atliekamas toje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje vaikas yra prirašytas, tad reikia tik iš anksto užsiregistruoti ir atvykti sutartu metu. Taip pat svarbu nepamiršti, kad vaikus iki 16 m. privalo lydėti vienas iš tėvų ar įstatyminių atstovų.
Kasmetinio patikrinimo metu šeimos ar vaikų ligų gydytojas įvertina regėjimą, kalbą, klausą, išmatuoja vaiko ūgį, svorį ir arterinį kraujo spaudimą, įvertina kitus svarbius vystymosi aspektus. Visi patikrinimo duomenys įrašomi į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą, be to, ugdymo įstaigos gauna tikslias rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje bei nurodymus, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje (pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų).
Taip pat svarbu paminėti, kad elektroninių vaiko sveikatos pažymėjimų informacija siunčiama į Vaikų sveikatos stebėsenos informacinę sistemą, kuri padeda mokyklose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams apibendrintus duomenis panaudoti, planuojant sveikatos stiprinimo veiklas konkrečioje ugdymo įstaigoje. Vaiko sveikatos patikrinimo pažymėjimas galioja 1 metus nuo profilaktinio patikrinimo dienos.
Analizuojant vaikų sveikatos pažymų duomenis, pastebima, kad moksleivių dantų būklė nėra gera, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas – tai dar viena puiki proga tėveliams pasirūpinti savo vaiko burnos sveikata. Vizito metu gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę, o pastebėjęs problemą – skiria gydymą. Specialistai taip pat rekomenduoja 6–14 metų vaikams sveikus nuolatinius krūminius dantis nemokamai padengti silantais – apsauga nuo karieso. Ši paslauga yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, todėl pacientui nieko nekainuoja.
Ligų profilaktika – geriausias indėlis ateičiai, todėl linkime, kad kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas būtų ne formalumas, kurio reikalauja ugdymo įstaiga ar Visuomenės sveikatos biuro specialistas, o taptų atsakingu šeimos požiūriu į vaiko sveikatą, jos stiprinimą ir išsaugojimą.
Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: