Dainavos žodis

Alovės seniūnijoje karaliauja stumbras

Stumbras vasarą buvo matomas Varėnos r., Nedzingės krašte, tačiau prieš keletą savaičių jis ėmė ir atkeliavo į Alovės seniūnijos Poteronių, Akalyčios, Švabalaukio kaimus.

Raudonojoje knygoje įrašytas stumbras ėmė ir apsigyveno Alovės seniūnijoje, Alytaus rajone. Įdomu tai, kad šio krašto žemdirbiams šis anksčiau paveiksliukuose pasigėrėjimą kėlęs gyvūnas dabar suteikė begales rūpesčių ir baimių.

Sutiktas stumbras patinas, spėjama, esantis apie 4–5 metų amžiaus ir sveriantis apie 800 kg, vasarą buvo matomas Varėnos r., Nedzingės krašte, tačiau prieš keletą savaičių jis ėmė ir atkeliavo į Alovės seniūnijos Poteronių, Akalyčios, Švabalaukio kaimus. Žmonės niekada čia tokio gyvūno nematę, negalėjo tuo net savo akimis patikėti! Tuo labiau tokia vienas kitam perduodama žinia. Visa laimė ta, kad stumbras besisukiodamas aplink pievose aptvertus gyvulius bijo elektrinio piemenuko ir kol kas bičiulystės su jaučiais yra atsisakęs. Nebuvo girdėti, kad veržtųsi į aptvarą.

Visgi neprašytą svečią kiekvienas šeimininkas visais įmanomais būdais bando kaip nors išvaryti. Ir automobiliais signalizuoti, rėkauti, berods, net petardas leisti. Pradžioje ir tai sunkiai padėjo, gal tik dabar stumbras pradėjo labiau prisibijoti žmonių ir dieną mažiau rodytis. Bet grėsmė išliko. Tiek auginamiems gyvuliams, tiek žmonėms. Nes nežinia, kada gyvūnas gali pasidaryti daug agresyvesnis ir sutiktas prietemoje pulti.

Šią savaitę stumbras prieglobstį rado Plikionių miške. Lankosi Davainiškių ir Meškasalio pievose bei kukurūzuose. Juokai juokais, tačiau neatmetama versija, kad tikriausiai buvo ir brakonierių, galvojančių, kaip šį mėsos kalną nugalabyti. Tačiau pasiprotinus greitai tos minties buvo atsisakyta. Spėjama, kad stumbras yra „čipuotas“ ir sumedžiojimo atveju taikliarankį kaip mat pasivytų apie 30–40 tūkst. eurų bauda.

O vietos žemdirbiai draugauti su stumbru nenusiteikę, bet ir jo išvarymui nieko negali daugiau pasiūlyti, kaip tik… senovės indėnų šūksnius. Bet ir tai jų žemėse karaliaujančiam stumbrui ne visada padeda.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: