Dainavos žodis

Šunų parodoje buvo galima ir pasigrožėti, ir pasimokyti

Šunų parodos akimirka. („Bosko“ klubo nuotr.)

Paskutinį liepos savaitgalį Alytaus šunų mylėtojų klubas „Bosko“ šunų mylėtojus ir kinologijos entuziastus pakvietė į kinologijos šventę, kurioje vyko net dvi nepaprastos geriausių žmonių draugų parodos.

Parodoje dalyvavo apie 500 įvairių veislių šunų, kuriuos į Alytų šunų mylėtojai atvežė ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio – Suomijos, Latvijos, Estijos. „Pirmą dieną gražiausio šuns titulą pelnė vokiečių nykštukinis špicas, o antrąją – Maltos bišonas“, – nugalėtojus pristatė „Bosko“ klubo vadovė Audronė Rutkauskė.

Parodos lankytojai galėjo susipažinti su daugiau kaip šimto veislių šunimis – įvairiausių spalvų ir atspalvių mažais, dideliais, trumpaplaukiais, ilgaplaukiais, švelniakailiais ir šiurkščiakailiais, energingais ir mėgstančiais ramų gyvenimo būdą.

Šunų parodos akimirka. („Bosko“ klubo nuotr.)

„Bene daugiausia parodoje dalyvavo Lietuvoje labai populiarių vokiečių aviganių, nemažai buvo australų aviganių. Žiūrovai galėjo pasigėrėti gana reta veisle Lietuvoje Tailando ridžbeku, kurio plaukai driekiasi išilgai nugaros priešinga kryptimi nei likęs kailis, belgų aviganiu Lakenua – reta veisle visame pasaulyje“, – kalbėjo K. Rutkauskas.

„Vyko ne tik paroda, bet ir BH/VT varžybos, kuriose dalyvavo dvidešimt keli dalyviai. Šias varžybas sudaro socialumo testas ir paklusnumo pratimai. Tikrinama šuns savijauta prie svetimo žmogaus, grupėje žmonių – jis negali būti nei agresyvus, nei bailus, neturi reaguoti į dviratininkus, praeinančius žmones. Taip pat jis turi atlikti tam tikrus paklusnumo pratimus – ėjimas šalia šeimininko su pavadėliu ir be jo, ėjimas žmonių grupėje, komandos išlaikymas, kai šuo paliekamas sėdėti ir nueinama nuo jo, pakvietimas, kai šuo paliekamas ir pakviečiamas atbėgti pas šeimininką“, – pasakojo K. Rutkauskas.

Edukacinėje programoje dalyviai gavo naudingos ir svarbios informacijos, kaip geriau suprasti ir rūpintis savo keturkojais draugais, bei galėjo pamatyti ir pasimokyti, kaip teisingai elgtis su šunimis.

Antrąją parodos dieną gražiausio šuns titulą pelnė Maltos bišonas.

„Tokia informacija labai reikalinga, kad žinotum, kaip elgtis gatvėje ar parke sutikęs šunį – kaip teisingai prie jo prieiti, paglostyti. Vaikai ne tik klausėsi pamokymų, bet ir laikė egzaminą – turėjo teisingai paglostyti šuniuką“, – akcentavo K. Rutkauskas.

Žiūrovai taip pat buvo supažindinami su triukų dresūra, kurios metu šunys nešiojo įvairius daiktus, rodė kitus gebėjimus. Vyko šunų lėkščiasvydžio pasirodymas, kai keturkojai turėjo sugauti skraidančias lėkštes ir jas atnešti. Dalyvius žavėjo Muitinės departamento tarnybinių šunų pasirodymas. Puikiai dresuoti šunys demonstravo, kaip naudodamiesi unikalia uosle gali surasti narkotines medžiagas ar pinigus. Pasirodymo metu mokytas šuo parodė, kaip suranda automobilyje paslėptus pinigus. „Šunys pinigų ieškoti mokomi pagal kvapą dažų, kurie naudojami spausdinant pinigus“, – aiškino parodos organizatorius.

Anot K. Rutkausko, prieš 21 metus įkurtas „Bosko“ klubas kurį laiką veiklos nevykdė. Prieš trejus metus atnaujinus veiklą, tai jau antroji klubo surengta Nacionalinė visų šunų veislių paroda. Ji taps kasmetine ir kiekvienais metais Alytuje vyks paskutinį liepos savaitgalį.

„Tokios parodos, grožio parodos, kurių metu išsiaiškiname, kuris šuo geriausiai atitinka veislės standartą. Mes kartu siekiame ir kitų tikslų, norime šviesti visuomenę, rengiame ir edukacijas, ir varžybas, kad žmogus ne tik galėtų pamatyti, kaip šuo atrodo, bet ir susipažintų su jo elgsena. Manau, tai pati geriausia vieta surasti naują šeimos narį“, – neabejojo K. Rutkauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: