Dainavos žodis

Vytuolis Valūnas palieka Alytaus miesto savivaldybę

Ilgametis Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas šioje įstaigoje skaičiuoja paskutines darbo dienas. Nuo rugsėjo 5 dienos jis pradės dirbti Nacionalinėje švietimo agentūroje.

Prieš pradėdamas eiti naujas pareigas – vykdyti valstybinio švietimo priežiūrą, V. Valūnas „Dainavos žodžio“ skaitytojams atsakė į tris klausimus.

Daug metų skyrėte Alytaus miesto švietimui, tapote neatsiejama jo dalimi, kodėl paliekate šias pareigas?

– Viskam yra savas laikas, aš daug metų dirbau tokio pobūdžio pareigose ne tik Alytaus rajono ir miesto savivaldybėse, bet ir Lazdijų krašte. Alytaus mieste pradėjau dirbti nuo 1995-ųjų pabaigos. Tai ilgas laiko tarpas. Manau, jog atėjo laikas pasitraukti ir padirbėti kitoje vietoje.

Galiu patikinti, kad Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pareigas palieku savo noru. Praėjusį rudenį buvo atliktas neeilinis mano veiklos vertinimas. Sulaukiau labai gero įvertinimo ir atlyginimo pakėlimo, buvo eilinis valstybės tarnautojų vertinimas šių metų pradžioje – rezultatai tokie patys.

Žinoma, su meru kalbėjome apie mano išėjimą iš savivaldybės, nes jis mane po poros metų pertraukos 2019-siais pasikvietė sugrįžti į Alytų. Jei būtų sakęs, kad dirbame toliau, gal būčiau priėmęs kitokį sprendimą, tačiau mūsų nuomonės sutapo, kad atėjo laikas pokyčiams, kad aš galiu padirbėti ir kitose pareigose.

Mes įpratę labai ilgai dirbti vienoje darbovietėje, pagal vakarietiškus standartus žmogus vienoje vietoje dirba maždaug 7 metus. Aš labai ilgai dirbau šiose mūsų miestui atsakingose pareigose, dabar vykdysiu nacionaliniu mastu švietimo priežiūrą.

Kas buvo sunkiausia dirbant Švietimo ir sporto skyriaus vedėju, kokius didžiausius iššūkius teko įveikti?

– Iššūkiai mano darbe buvo susiję su kasdieniniu švietimo proceso organizavimu. Kadangi sistema didžiulė, tai vienoje, tai kitoje vietoje dažnai atsitikdavo ypatingų dalykų, į kuriuos reikėdavo operatyviai reaguoti ir sprendimus priimti čia ir dabar.

Iššūkių pasitaikė įvairių, nuskambėjusių plačiai ne tik mieste ar šalyje. Buvo ir tokių, kurie skambėjo ir tarptautinius mastu, kaip COVID-19 pandemija. Ugdymo proceso organizavimas pandemijos metu buvo ypatingas iššūkis, su kuriuo susidūrė visas pasaulis.

Dar nepasimiršo šių metų pavasarį Volungės progimnazijoje įvykęs smurto protrūkis, baigiantis vasarai, visus sukrėtė pedofilijos skandalas. Teko ieškoti skubių sprendimų, susijusių su specialių poreikių vaikų reikalais. Svarbiausi iššūkiai dažniausiai buvo susiję su ugdymo proceso organizavimu.

Daug iššūkių teko įveikti tobulinant ugdymo infrastruktūrą – modernizuojant ugdymo aplinką. Reikėjo labai daug padirbėti, kad mokyklos, darželiai, neformaliojo švietimo mokyklos, Alytaus miesto psichologinė pedagoginė tarnyba turėtų tokias darbo sąlygas, kokias dabar turi.

Dirbdamas savivaldoje, visada esi labai arti politikos, nes švietimo klausimus sprendžia Alytaus miesto savivaldybės taryba. Per daugelį metų teko dirbti su įvairiais, įvairių politinių pažiūrų tarybos nariais. Susidūręs su prieštaringai vertinama situacija, pirmiausia stengdavausi elgtis mandagiai, ramiai, bet tvirtai, nes dirbau su žmonėmis, alytiškių išrinktais į miesto savivaldybės tarybą. Kai į mano asmenį būdavo aštriai reaguojama, vėliau paaiškėdavo, kad absoliučioje daugumoje atvejų aš buvau teisus.

Per beveik tris dešimtmečius teko dirbti su trijų savivaldybių merais, jų pavaduotojais, administracijos darbuotojais ir su kiekvienu žmogumi tekdavo rasti bendrą kalbą. Noriu pasidžiaugti, kad man tai pavykdavo. Alytiškiams ne paslaptis, kad dažnas meras, pradėjęs eiti pareigas, sakydavo, jog su Valūnu atsisveikins, tačiau padirbęs pakeisdavo nuomonę apie mane ir išankstinį savo sprendimą

Visko buvo, tačiau manau, kad pavyko daug gero padaryti mūsų švietime ir sporte, nes paskutinius ketverius metus buvau ne tik švietimo, bet ir sporto skyriaus vedėjas, o dirbdamas Lazdijuose buvau atsakingas ir už kultūrą.

Ko palinkėtumėt Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus kolegoms?

– Palieku žmones, kurie yra savo srities profesionalai, geri švietimo vadybininkai, administratoriai, mokantys vykdyti viešąjį švietimą. Nuoširdžiai linkiu jiems sėkmės, linkiu, kad ateitų vadovauti jaunesnis žmogus. Alytaus miestui vadovauja jaunų žmonių karta, tai veržlūs žmonės, tikiuosi, kad ir į šias pareigas bus rastas jaunas, energingas žmogus.

Viskas keičiasi, linkiu, kad kolegos prisitaikytų prie būsimų pokyčių, kad darniai dirbtų su naujuoju Švietimo ir sporto skyriaus vadovu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: