Dainavos žodis

Trys, keturi… Laikas teatrui“ 34-asis Alytaus miesto teatro sezonas

P R E M J E R A! Jau spalio 3 d. 18 val.!

Spektaklis „Vedybos“ (rež. Stas Zhyrkov)

O gal vyras visai nereikalingas?

Žinoma, jaunikių pasirinkimas ne toks didelis, kokio norėtųsi Agapijai.

Visgi jos pusseserė Teklė taip aktyviai ėmėsi šio reikalo, kad ties nuotakos slenksčiu atsirado ir poetas, ir inžinierius, ir pedagogas (koledžo dėstytojas), ir netgi teisininkas (aktyvus žaliasis).

Visai nemažą pasirinkimą teks atlikti nuotaikai, bet be jūsų pagalbos ji neapsieis.“

V e d y b o s Alytaus miesto teatre – kodėl?

Pabandykite su(si)prasti ir iš(si)aiškinti, ką mūsų skaitmeniniame, permainingame ir karu paženklintame laike žmonės galvoja apie buvimą kartu. Kam jiems reikia vienas kito? Kas skatina mus ieškoti draugo ir kas lemia išsiskyrimą? Kiekvienas iš mūsų skirtingais gyvenimo momentais patyrėme vienišumo jausmą ir kiekvienas bandėme „kažkuo“ užpildyti šią tuštumą. „Kažkam“ tai yra reikalas, o „kažkas“ dalijasi savo gyvenimu su kitu žmogumi.

Vienas sėkmingiausių Ukrainos režisierių Stas Zhyrkov ieško atsakymų ir gvildena vienatvės, amžiaus, santuokos ir skyrybųtemas spektaklyje „Vedybos“. Spektaklis kuriamas pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus, kurie net ir po 180 metų kviečia žvelgti giliau ir ieškoti prasmės ir/ar atsakymų. Alytaus miesto teatras pristato 34-ojo sezono „Trys, keturi… Laikas teatrui“ P R E M J E R Ą – spektaklį „Vedybos“.

Teatras – ne tik pramoga, tai – aktualija

Kultūra atsakinga už įvykius čia ir dabar – vykstančius šiuolaikinėje mūsų visuomenėje – ir rytoj. „Šiuolaikinis teatras nebeužima tik pramoginės pozicijos – svarbi temų įvairovė ir atsakas į jas, o juk tai, ko nepastebime, sukelia didžiausią nuostabą apie tai bent šiek tiek daugiau pagalvojus ir/ar pakalbėjus“, – įsitikinęs puikiai Alytaus teatre pažįstamas režisierius S. Zhyrkov.

Teatrui rūpi laiko pjūvio analizė, pasaulyje vykstančių įvykių ir visuomenės problemų apmąstymas, temų, kurios čia ir dabar galbūt (ne)populiarios ir/ar (ne)aktualios, atskleidimas. Ir tik nuo mūsų noro šias temas suprasti – priklauso jų aktualumas. Vedybos – amžina tema.

„Dar kartą skaitydamas gerai žinomą rašytojo Nikolajaus Gogolio tekstą „Vedybos“ pamačiau neįtikėtiną temų ir problemų aktualumą. Nepaisant to, kad skirtumas nuo pjesės išleidimo iki šiandienos yra daugiau nei 180 metų, tai buvo priežastis pradėti tyrinėti tokią svarbią, šimtmečius visuomenei aktualią temą. Juk dažnai į statistiką nekreipiame dėmesio, tačiau kartais ji yra geras pokyčių fiksatorius. Žinoma, santykinis, bet vis tiek atspindi kai kuriuos visuomenės procesus“, – apie spektaklio kūrimo pradžią pasakoja režisierius.

Skaičiai – stebina?

Per pastaruosius dešimtmečius Europos sąjungoje skyrybų skaičius išaugo dvigubai. Deja, skyrybų lyderėmis tapo Lietuva ir Latvija – 1000 gyventojų tenka 3,1 skyrybų.

„Mane, kaip režisierių, savo spektakliuose kalbantį apie žmogų, paskatino susimąstyti šia tema. Kodėl taip yra?“, – pasakoja režisierius.

Skyrybų pikas mūsų šalyje buvo 2012 metais (1000 gyventojų teko 3,5 skyrybų), palyginimui 2009 metais – 2,9. 2020 metais buvo sudaryta mažiausiai santuokų per pastaruosius 10 metų! Miestuose įvyksta dvigubai daugiau santuokų nei kaimuose!

„Režisierius labai subtiliai jaučia šiandieną, žmones ir temas, kurias paliečia savo spektakliuose. Režisieriaus kalba įvairi, tiksli ir aštri. Ką tik žiūrovas nusijuokė ir staiga, po sekundės, jį apėmė sustingimas ir siaubas. Per humorą režisierius patenka ne tik į žiūrovų protus, bet ir į širdis. Jo spektakliai gali susilaukti įvairiausių atsiliepimų, tačiau jie tikrai negali palikti abejingų. Alytaus teatras pristato jau ketvirtą šio režisieriaus spektaklį, jie yra sėkmingi ir ne tik mėgstami publikos, bet ir atlieka svarbią meninę bei edukacinę funkciją“, – sako Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Europoje sukurta daugiau nei dešimt režisieriaus S. Zhyrkov spektaklių, praėjusiais metais jis kūrė spektaklius Vokietijoje, Šveicarijoje ir Lietuvoje.

Arčiau žmogaus

Ne veltui pasirinkta ir išskirtinė spektaklio „Vedybos“ scenografijos idėja – priartinti žiūrovą prie to, kas vyksta scenoje.

„Kartu su dailininku Artūru Šimoniu atkūrėme penkių kambarių gyvenamojo buto erdvę, joje žiūrovai turės galimybę pasijusti tarsi patys jame būtų. Toks žiūrovo artumas reikalingas norint maksimaliai pasinerti į to, kas vyksta, tikroviškumą“, – pasakoja S. Zhyrkov.

Lietuvių dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės dėka spektaklio veikėjai – juokingi ir komiški – nukeliami į dabartį, labiau atpažįstami ir artimi, o jų dialogai – aktualesni ir aštresni šiandienos problemai. 

Mes prižadame: vieni spektaklio metu juoksis ir šypsosis iš svetimų situacijų komiškumo, kiti atpažins savo gyvenimo patirtis, iš kurių juoktis ne visada taip lengva…

Spektaklyje vaidmenis kuria puikiai Alytaus teatro mylėtojams pažįstami aktoriai Eglė Juškaitė, Povilas Adomaitis, Tomas Pukys, Vaidas Praspaliauskas, Vincas Vaičiulis, Božena Aleksandrovič, Vidas Vaškius.

Bilietus galite įsigyti: kakava.lt (https://kakava.lt/renginys/premjera-vedybos/6709/11371) ir teatro kasoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: