Dainavos žodis

Šalies Prezidentas Alytuje aplankė bonsai parodą

Prezidentas Gitanas Nausėda rado laiko apsilankyti parodoje Alytuje.

Alytaus kraštotyros muziejuje veikianti Tarptautinė bonsai medelių, fotografijos ir medžio drožinių paroda suteikė dar vieną galimybę geriau pažinti medį – užgimusį natūralioje gamtoje, suformuotą žmogaus rankų bei tapusį meno kūriniu, ir pasigėrėti įspūdingomis sparnuočių fotografijomis.

Į 21-ąją visame pasaulyje žinomo bonsai meistro Kęstučio Ptakausko surengtą parodą atvyko ne tik jo meno gerbėjai, bonsai meistrai iš Čekijos, Lenkijos ir Italijos, unikalią parodą aplankė ir Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja šalies ponia Diana Nausėdiene, Japonijos ambasadorius Lietuvoje Ozaki Tetsu su žmona, Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis ir vicemerė Jurgita Šukevičienė, kiti garbūs svečiai. Ši paroda išskirtinė ir savo trukme – ji vyks pusantros savaitės. Paprastai bonsai parodos vyksta 3–4 dienas.

Parodoje eksponuojama 40 bonsai medelių – po 7 svečių iš Lenkijos ir Čekijos (šiuo metu svečių bonsai jau iškeliavę į savo tėvynes, juos pakeitė K. Ptakausko kūriniai), 10 medelių, sukurtų bonsai meistro K. Ptakausko mokinių ir likusi dalis paties meistro K. Ptakausko.

Ekspozicijoje galima pamatyti ir K. Ptakausko 40 paukščių nuotraukų. „Per trejus metus esu nufotografavęs apie 200 paukščių rūšių, o nuotraukų susikaupė keliasdešimt tūkstančių, todėl atrinkti kelias dešimtis parodai buvo gana sunkus darbas. Rinkau ir su retesniais paukščiais, ir su dažnai matomais. Svarbiausias kriterijus buvo ne kokia paukščio rūšis užfiksuota kadre, bet jo grožis. Net ir varną galima nufotografuoti kaip gražuolę, jei pavyksta pagauti gerą kadrą“, – pasakojo K. Ptakauskas. Anot bonsai meistro, į parodą, sudarydami harmoniją, labai gražiai įsikomponavo ir 25 Artūro Janicko drožiniai.

„Šia paroda norėjau parodyti, kad, žinant bonsai meną, daugelį iš pirmo žvilgsnio neišvaizdžių medelių galima išsaugoti. Pastaruoju metu labai sparčiai kertami miškai, o paukščiai negali gyventi be medžių, be miško, kaip ir miškas negali gyventi be paukščių. Norėjau parodyti, kad labai svarbu ateinančioms kartoms išsaugoti mūsų nuostabią gamtą. Nebūtina, kaip dažnai elgiamasi miestuose, po 60 metų nukirsti medį ir vietoje jo sodinti kitą. Įdėjus pastangų ir arboristams pritaikius meninį formavimą, galima turėti puikių rezultatų, kokių turi visas pasaulis“, – sakė K. Ptakauskas.

„Ko gero, žinote tą garsų posakį „Grožis išgelbės pasaulį“. Aš nežinau, ar grožis išgelbės pasaulį, bet kad jis gali apsaugoti nuo daugybės negerų dalykų, tai tikrai. Manau, kad tiems žmonėms, kurie šiandien sėja pyktį ir agresiją, lieja nekaltų žmonių kraują, tiesiog nepasisekė. Jie to grožio nematė, todėl aš labai džiaugiuosi, kad čia, Alytaus mieste, nuolat vyksta parodos, kuriose rodomas grožis“, – parodos atidarymo metu sakė šalies Prezidentas G. Nausėda.

Į klausimą, kaip pavyko į parodą pakviesti patį Prezidentą, K. Ptakauskas nedaugžodžiavo: „Šalies vadovas jau senokai domisi bonsai medeliais, tad pakviečiau apsilankyti parodoje, ir jis sutiko.“ Čekijos ir Lenkijos bonsai meistrai Prezidentui padovanojo išskirtines dovanas – bonsai medelius.

Pasaulinio garso bonsai meistrai, apsilankę Alytuje, K. Ptakausko surengtą parodą įvertino kaip vieną gražiausių pasaulyje. „Turiu pakvietimus į lapkričio mėnesį vyksiančią pasaulinę bonsai parodą Kinijoje ir kitų metų pavasarį į pasaulinę bonsai parodą Dominikos Respublikoje, vėliau planuoju surengti parodą Kaune, Klaipėdoje ar Vilniuje“, – kalbėjo apie ateities planus, savo kūriniais Alytų ir Lietuvą garsinantis K. Ptakauskas.

Jei dar nespėjote, bet norite pasigrožėti įspūdingais gamtos ir žmogaus rankų kūriniais bei fotografijomis, tai galite padaryti parodoje, kuri Kraštotyros muziejuje veiks iki rugsėjo 9 dienos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: