Dainavos žodis

Kalėdų eglė sužibės jau rytoj

Alytaus Kalėdų eglė rytoj apsigobs lempučių skraiste. (Autorės nuotr.)

Rytoj, gruodžio 1-ąją, Kalėdų eglutės įžiebimo šventė LEDO STEBUKLAS duos startą didžiausioms ir laukiamiausioms metų šventėms. Šį kartą alytiškiams ir miesto svečiams šventinę nuotaiką kurs dvi eglės.

Tradiciškai pagrindinė Dzūkijos sostinės Kalėdų eglutė bus įžiebta Rotušės aikštėje. Įspūdingą, maždaug 15 metrų aukščio žaliaskarę miestui padovanojo alytiškis Mečislovas Borisevičius, medį šalia savo namų Pliažo gatvėje auginęs dvidešimt metų.

Kalėdų eglutę šiemet puoš nauji rankų darbo dekoratyviniai paukščiai, sukurti menininko Arvydo Švirmicko ir jo komandos, bei tradiciniai kalėdiniai žaisliukai ir lemputės.

Ant eglutės nutūps šimtas penkiasdešimt ryškiaspalvių sniegenų, simbolizuojančių Dzūkijos (Dainavos) metų minėjimo pabaigą, atkreipiančių dėmesį į Dzūkijos tradicijas ir skatinančių pasidžiaugti stipria šio krašto žmonių etnine savimone.

„Idėja eglutę papuošti paukščiais kilo vasaros pradžioje su savivaldybės darbuotojais aptariant, kad puošyboje galėtų atsispindėti ir Dzūkijos (Dainavos) metai. Aš pasiūliau sniegenas, žiemos paukščius, nes jos spalvingos, gražios, o eglutė ir turi būti spalvinga. Pamaniau, jog sniegenos tiks šalia raudonų burbulų, simbolizuojančių uogas, kuriomis šie paukščiai minta žiemą“, – „Dainavos žodžiui“ sakė A. Švirmickas.

Anot menininko, iš polistireninio putplasčio pagamintų   sniegenų dydis nuo galvos iki uodegos – apie 75 cm, o storis apie 20 cm. Paukščių paviršius sustiprintas hidroizoliacine danga, nudažytas fasadiniais dažais ir dekoruotas aerozoliniais dažais. „Gamyba užtruko pora mėnesių, bet dirbti teko ir šeštadieniais, ir sekmadieniais, po darbų, naktinėjant. Paskaičiavau, kad, sudėjus visus darbo etapus, vienas paukštelis buvo 11–12 kartų paimtas į rankas“, – pasakojo menininkas ir pabrėžė, jog sniegenos, pasibaigus šventėms, nepražus, jas dar išvysime kitose miesto erdvėse, kituose projektuose.

Eglutės įžiebimo šventėje artėjančių švenčių nuotaiką susirinkusiems kurs įspūdingas ledo ir ugnies šou, koncertas su atlikėjos Liepos Mondeikaitės pasirodymu, Alytaus jaunimo centro vokalistų Vakarės Jarmalavičiūtės ir Darvino Tamulyno, Alytaus kultūros centro kamerinio choro ,,Varsa“ bei Alytaus jaunimo centro vokalinės studijos ,,Vaja“ atliekamais kūriniais, Alytaus muzikos mokyklos smuikininkių dueto bei šiuolaikinio šokio studijos ,,Aušrinė“ pasirodymais ir, žinoma, svarbiausias šventės dalyvis, mažųjų ypač mylimas, Kalėdų Senelis.

Šventės dieną alytiškiai galės ne tik pasigrožėti įspūdingu reginiu, bet ir apsilankyti kalėdinėje mugėje. 

Alytaus Kalėdų eglė rytoj apsigobs lempučių skraiste. (Autorės nuotr.)

Antroji Kalėdų eglė bus įžiebta Naujojoje gatvėje esančioje žiedinėje sankryžoje. Čia sušvis karkasinė eglė, papuošta alytiškių padovanotomis ir mieste vykdant genėjimo darbus surinktomis eglišakėmis bei ankstesniais metais naudotomis lemputėmis ir žaisliukais. Šios eglės papuošimo darbus Alytui dovanoja UAB „Raguvilė“.

Alytiškius džiugins ir gausiau papuoštos įvairios miesto vietos. Rotušės aikštės apšvietimo atramos pasipuoš naujomis angelo formos šviečiančiomis dekoracijomis, o medžiai naujomis lemputėmis. Šiais metais naujai sužibs ir viena iš centrinių miesto S. Dariaus ir S. Girėno gatvių. Joje esančios apšvietimo atramos bus papuoštos naujomis kometos formos šviečiančiomis dekoracijomis. Be to, jų apšvietimo išlaidos bus mažesnės apie 40–50 proc., nes bus prijungtos prie modernizuoto gatvių apšvietimo tinklo.

Visą šventinį laikotarpį lempučių žiburėliai švies Senamiesčio skvere, miesto parke, šviečiančios dekoracijos puoš Jotvingių bei Vilniaus gatvių apšvietimo atramas. Kalėdinėmis lauko puokštėmis bus pagražinti Naujosios, Jotvingių gatvių ir Rotušės aikštės vazonai, Jotvingių gatvės skverelyje alytiškius džiugins šviečianti kalėdinė arka.

Šventiniam miesto papuošimui ir apšvietimui šiemet Alytaus miesto savivaldybė skyrė 75,3 tūkst. eurų. Kaip ir kiekvienais metais, Kalėdų eglutės ir miesto papuošimas bei tam skirtos lėšos sulaukė prieštaringo alytiškių vertinimo, tačiau daug svarbiau, kad mes savyje neužgesintume Kalėdų stebuklo, kurio laukiame visus metus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: