Dainavos žodis

Tikras iššūkis skrandžiui: vaistininkė pataria, kaip nesusigadinti didžiausių metų švenčių

Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė.

Didžiosios žiemos šventės neatsiejamos nuo gausiai įvairiausiais patiekalais nukrauto stalo, tad skrandžio apsunkimas, pilvo pūtimas, o kartais netgi apsinuodijimas ar dar rimtesni negalavimai neretai tampa kalėdinio laikotarpio atributu. „Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė sako pastebinti, kad šventinės tradicijos pamažu keičiasi, tačiau saiką išsaugoti pavyksta tikrai ne kiekvienam. Tad kaip apsaugoti save bei artimuosius nuo virškinimo sutrikimų rizikos?

Nesaikingas mėgavimasis maistu, netinkami patiekalų deriniai ar jau kelias dienas nesuvalgyti palikti greitai gendantys patiekalai – trys dažniausi sutrikusios savijautos Kalėdų laikotarpiu kaltininkai. Anot vaistininkės G. Šimkės, per šventes daugelis nepagalvoja, kaip suvartoto maisto kiekis bei dažnis gali apsunkinti skrandį ir visą virškinimo sistemą. O jei nevengiama ir tarpusavyje sudėtingas sąveikas turinčių riebių bei itin saldžių patiekalų derinių – kyla dar didesnė prastos savijautos rizika.

Esminės geros savijautos taisyklės

Farmacijos ekspertė pasakoja, kad dar prieš sėdant prie šventinio stalo, pirmiausia reikėtų žinoti, kokių produktų ar medžiagų netoleruoja jūsų organizmas, pavyzdžiui, galbūt tai pieno gaminiai ar glitimas. Vaišinantis patiekalais taip pat reikėtų atsižvelgti ir į turimas alergijas citrusiniams vaisiams, riešutams, jūros gėrybėms ir t.t. Jeigu sergate lėtinėmis ligomis arba įprastomis dienomis ribojate tam tikrus produktus, prisiminkite, kad tos pačios taisyklės galioja ir per šventes.

„Dar apsiperkant šventėms svarbu nepersistengti. Jeigu matote, kad nepavyks visko suvalgyti, dalykitės, įdėkite maisto artimiesiems, pavaišinkite kaimynus. Taip pat nepalikite maisto ant stalo, pavalgę jį geriau perkelkite į šaldytuvą. Jūros gėrybes, grybus, mėsą ragaukite tik šviežią ir laikytą tinkamomis sąlygomis. Persivalgymo ir kitų sukontroliuojamų virškinimo problemų ypač derėtų saugotis žmonėms, sergantiems gastritu, kasos, kepenų ligomis, turintiems opų skrandyje“, – įspėja vaistininkė G. Šimkė.

Anot jos, nemaža žiemos švenčių problema tampa ne tik apkrauta virškinimo sistema, bet ir apsinuodijimai. Vaistininkė pastebi, kad šventėms vis dar gaminame labai daug įvairių patiekalų ir nesuvalgius maisto, jį dar bandome įveikti per artimiausias dienas. Tačiau tai nėra vienintelis blogos savijautos kaltininkas.

„Apsinuodijimo kaltininku gali tapti ir alkoholis. Dėl jo neigiamo poveikio didėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, pajautrėja stemplė ir gali kamuoti rėmuo. Prasidėjus pykinimui, vėmimui ar kitiems apsinuodijimo simptomams, rekomenduojama mažais gurkšneliais gerti vandenį ir, kaip daugybę metų jau yra įprasta, išgerti aktyvintosios anglies, kurios galima rasti tiek kapsulių, tiek tablečių forma. Žinoma, jei simptomai nelengvėja, pakyla aukšta temperatūra, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus“, – pažymi vaistininkė.

Naujos tradicijos

Dažnai šventinės dienos praleidžiamos keliaujant nuo vieno vaišių stalo prie kito, todėl vaistininkė kviečia šiemet pabandyti įdiegti naujas tradicijas – nesaikingą užkandžiavimą pakeisti judėjimu.

„Sklandus virškinimas taip pat neatsiejamas nuo fizinio aktyvumo, todėl pasistenkite bent šiek tiek pajudėti. Puikia nauja tradicija gali tapti pasivaikščiojimas su artimaisiais, galbūt galėtumėte aplankyti savo miesto eglę iki jos nueidami pėsčiomis arba jeigu tik lauke yra sniego, išeikite paslidinėti nuo kalniuko. Visos šios ir panašios aktyvesnės pramogos ne tik suteiks gerų emocijų, bet ir padės lengviau suvirškinti visas išragautas gėrybes“, – pataria vaistininkė G. Šimkė.

Išvengti persivalgymo gali padėti ir atsitraukimas nuo maisto bei neturėjimas jo po ranka. Venkite maisto likučius nuo stalo neštis prie televizoriaus ar nukrauti užkandžiais visas namų erdves. Natūralu, kad nuolat matydami skanėstus net to nejausdami imsite užkandžiauti. G. Šimkė primena, kad nėra geresnės virškinimo sutrikimų prevencijos nei saikas. Ji drąsina paragauti visko, tačiau po truputį. Prisiminkite, kad sotumo jausmui užtenka tiek maisto, kiek telpa į vieną saują, todėl net ir labai mėgstamus patiekalus verčiau skanauti saikingai.

Kad švenčių nesugadintų

Artėjant didžiausioms metų šventėms, anot vaistininkės, pravartu ne tik apgalvoti šventinio stalo sudėtį, bet taip pat papildyti namų vaistinėlę, jei patiems ar šeimos nariams suprastėtų savijauta.

G. Šimkė išskiria, jog kasos virškinimo fermentai ar augalinės kilmės preparatai, kurių sudėtyje esančios medžiagos, pavyzdžiui, papainas, bromelainas, margainis, kiaulpienės, gencijonai ar ramunėlės, lengvina skrandžio darbą, tad nemenkai padės tiems, kurie jaučia sunkumą bei pilnumą. Pasitarnauti gali ir aktyvuotos anglies kapsulės, slopinančios apsinuodijimo simptomus ir sutraukiančios organizme esančius toksinus. Simetikono savo sudėtyje turintys preparatai taip pat gali padėti pasijusti geriau, jei vargina pilvo pūtimas, riaugėjimas, jaučiami skrandyje susikaupę oro burbuliukai.

„Prieš kalėdinį laikotarpį, kai virškinimo sistema patiria gerokai didesnes apkrovas nei įprastai, patarčiau į vaistinėlę įsidėti ir profilaktiškai bent kelias savaites vartoti gerąsias žarnyno bakterijas. Jos padės sustiprinti virškinimo funkcijas, pagerins metabolizmą. Taip pat pravartu į mitybą įtraukti arbatžoles, stiprinančias kepenų, inkstų veiklą ir gerinančias virškinimą, išbandyti maisto papildus, stiprinančius kepenis ir gerinančius jų darbą bei vartoti daug antioksidantų, pavyzdžiui, A, C, E  savo sudėtyje turinčių preparatų“, – priduria „Camelia“ vaistininkė.

G. Šimkė priduria, kad kartais virškinimo sutrikimus paskatina ir prieš šventes ilgai jaučiama įtampa, kai neriamasi iš kailio, norint nustebinti artimuosius, pamirštamas darbo ir poilsio režimas, visavertė mityba. „Prisiminkite, kad šventinę nuotaiką kuria tikrai ne patiekalai ar jų kiekis, daug svarbiau, kad šventes pasitiktumėte gerai besijausdami ir pailsėję. Išgirskite kūno signalus ir nesistenkite visko nudirbti vieni, juk net ir pasiruošimas iš tiesų yra švenčių dalis“, – sako ji.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: