Dainavos žodis

Alytaus miesto architektai: du pasitraukė, viena – atėjo

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja, savivaldybės vyriausiąja architekte pradėjo dirbti Jurgita Kalvinskaitė. (Alytaus m. sav. nuotr.)

Nuo šių metų pradžios Alytaus miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja, savivaldybės vyriausiąja architekte pradėjo dirbti J. Kalvinskaitė. Ji pakeitė anksčiau šias pareigas ėjusius Mindaugą Matažinską ir Arūną Grigaitį.

Alytaus miesto vyriausiųjų architektų kaita prasidėjo prieš trejus metus, kai nuo užimamų Alytaus miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojo, savivaldybės vyriausiojo architekto pareigų iki baudžiamojo proceso pabaigos laikinai buvo nušalintas M. Matažinskas. Jam pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, susiję su mineralinių uolienų perdirbimo gamyklos statybos ketinimais.

Praėjusių metų pabaigoje Kauno apygardos teismas priėmė M. Matažinską išteisinantįjį nuosprendį ir grąžino į buvusias pareigas, o miesto savivaldybė iš savo biudžeto sumokėjo atlyginimą už beveik trejus metus ir delspinigius – beveik 53 tūkst. eurų į rankas. Į pareigas grąžintas M. Matažinskas, ilgai savivaldybėje neužsibuvo, neišdirbęs nė mėnesio, jis šalių susitarimu paliko darbą savivaldybėje, gavęs keturių mėnesių vidutinį atlyginimą ir išmoką už nepanaudotas atostogas – po mokesčių 8,5 tūkst. eurų.

Vos M. Matažinskui pasitraukus iš savivaldybės, jo pareigas iš karto užėmė J. Kalvinskaitė, kuri jau anksčiau buvo pateikusi prašymą perkelti ją tarnybinio kaitumo būdu iš Kauno rajono savivaldybės administracijos į Alytaus miesto savivaldybės vyriausiosios architektės pareigas. Naujoji vyriausioji architektė į darbą važinėja iš Kauno, per savaitę tris dienas dirba savivaldybėje, dvi – nuotoliniu būdu.

Kol M. Matažinskas buvo nušalintas nuo pareigų, jas ėjo A. Grigaitis. Po palankaus teismo sprendimo M. Matažinskui trumpam sugrįžus į buvusias pareigas, A. Grigaičiui buvo pavestos Alytaus miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigos. Tačiau nuo sausio 16 dienos A. Grigaitis šalių susitarimu iš minėtų pareigų pasitraukė, socialinių tinklų savo paskyroje palikęs šmaikštų, o kartu ir liūdną įrašą: „Cesiuliui paliepus, man panorėjus“.

Kalbintų alytiškių nuomone, A. Grigaičio pasitraukimas iš miesto savivaldybės administracijos susijęs su skandalingai išgarsėjusia penkiaaukščių namų statybos istorija Alytaus senamiesčio dalyje. Pats A. Grigaitis taip pat to neneigia. „Iš pat pradžių žinojau, kad stojus ginti viešojo intereso, progai pasitaikius mano paslaugų bus atsisakyta“, – „Dainavos žodžiui“ sakė A. Grigaitis.

Architektas pasipriešino Alytaus miesto valdžios užmojams koreguojant miesto bendrąjį planą leisti senamiestyje statyti penkiaaukščius gyvenamuosius namus. Jo iniciatyva šį klausimą svarsčiusi Lietuvos architektų rūmų Kauno regioninės architektūros taryba rekomendavo penkiaaukščių senojoje miesto dalyje nestatyti, nes tai reikšmingai pakeistų susiformavusį šios teritorijos vaizdą, taptų invazija į senąją miesto dalį.

Kauno apygardos prokuratūra, atlikusi tyrimą, priėmė nutarimą įspėti Alytaus miesto savivaldybę nedaryti teisės aktų pažeidimų Alytaus miesto bendrojo plano sprendinių rengimo ir įgyvendinimo etape – rengiant, derinant ir tvirtinant teritorijos, statinių ir infrastruktūros projektus, išduodant statybos leidimus, įteisinant statinius ir kitus objektus griežtai laikytis teisės aktų reikalavimų ir imtis visų įmanomų priemonių visuomenės interesų užtikrinimui.

Iš pradžių ignoravę Lietuvos architektų rūmų Kauno regioninės architektūros tarybos rekomendaciją ir prokuratūros įspėjimą, Alytaus miesto savivaldybės vadovai atsisakė planų leisti senamiestyje statyti penkiaaukščius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: