Dainavos žodis

Kodėl žmogus gali turėti nemalonų kvapą ir kaip to išvengti?

(Nuotrauka iš Freepik, nuotraukos autorius: kues1.)

Blogas burnos ir kūno kvapas yra itin nemaloni problema, sukelianti diskomfortą ir dažnai – gėdos jausmą. Deja, kai kuriais atvejais net ir kruopščiai valant dantis ar kasdien maudantis duše nemalonaus kvapo pašalinti nepavyksta.

Tad šiandien kviečiame susipažinti su dažniausiomis nemalonaus kvapo priežastimis ir sužinoti kaip gaivą išsaugoti bet kokiomis sąlygomis. 

Blogo burnos kvapo priežastys

Dažniausia blogo burnos kvapo priežastis yra prasta burnos higiena. Burnoje likusios suirusios maisto dalelės pradeda gaminti bakterijas, todėl kurių atsiranda ir kvapas. 

Jei kasdien nevalote dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu, ant dantų susidaro apnašos – lipni, bespalvė bakterijų plėvelė, dirginanti dantenas ir ilgainiui suformuojanti apnašų pripildytas kišenes tarp dantų ir dantenų. Taip išsivysto dantenų liga periodontitas – dažnai nemalonaus kvapo priežastis.

Tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, svogūnai, česnakai ir prieskoniai, taip pat prisideda prie blogo burnos kvapo. Taip nutinka ne tik todėl, kad jie natūraliai turi stiprų aromatą, bet ir todėl, kad šios medžiagos patenka į kraują ir plaučius, taip sukeldami prastą kvapą iš burnos

Galiausiai, jei dažnai geriate kavą ar alkoholinius gėrimus, burnoje gali sumažėti seilių gamyba, dėl ko burna išsausėja burna ir atsiranda kvapas.

Rūkymas, tabakas ir sveikatos sutrikimai

Rūkymas taip pat labai prisideda prie blogo burnos kvapo atsiradimo tiek dėl paties tabako kvapo, tiek dėl to, kad rūkymas sausina burną.

Vis dėlto. kartais blogas burnos kvapas gali būti ir rimtesnių sveikatos problemų požymis. Lėtinės ligos, pavyzdžiui, diabetas, virškinamojo trakto problemos, kepenų ar inkstų ligos dažnai pasireiškia nemaloniu kvapu.

Kvapą gali sukelti ir burnos infekcijos, pavyzdžiui, dantų ėduonis, dantenų ligos ar burnos opos.

Galiausiai, kai kurie vaistai taip pat gali prisidėti prie burnos sausumo, kuris yra pagrindinė blogo burnos kvapo priežastis. Jei įtariate, kad būtent vaistai sukelia šią problemą, pasitarkite su savo gydytoju. Jis pakoreguos dozę arba pasiūlys alternatyvių vaistų. 

Nemalonus kūno kvapas 

Prakaitas yra viena dažniausių blogo kūno kvapo problemų ir nors pats prakaitas yra bekvapis, jis sukuria bakterijų dauginimuisi palankią aplinką, kas savo ruožtu sukelia kvapą.

Tam tikri maisto produktai ir prieskoniai, pavyzdžiui, česnakai, svogūnai ir karis, gali prisidėti prie kūno kvapo, nes jų molekulės išsiskiria per odos poras.

Per retas maudymasis arba netinkamas prakaituojančių vietų valymas taipogi gali sustiprinti kūno kvapą.

Galiausiai, tokios ligos kaip diabetas arba inkstų ar kepenų funkcijos sutrikimas, brendimas, menstruaciniai ciklai ir menopauzė irgi gali sukelti skirtingus kūno kvapus.

Burnos kvapo prevencija ir gydymas

Dantų valymas dukart per dieną ir kasdienis dantų siūlo naudojimas yra veiksmingiausi būdai sumažinti apnašų kaupimąsi ir blogą burnos kvapą. Nepamirškite valyti ir liežuvio, nes ant jo taip pat gali būti bakterijų.

Taip pat kasdien gerkite daug vandens, kad burnoje išliktų drėgmė ir nusiplautų maisto dalelės ir bakterijos.

Atsisakius tabako, burnos kvapas iškart pagerės. Tabakas ne tik palieka savitą kvapą, bet ir sausina burną.

Reguliarūs patikrinimai pas odontologą yra labai svarbūs. Šių vizitų metu galima nustatyti periodonto ligas, burnos sausumą ar kitas problemas, kurios yra dažna blogo burnos kvapo priežastis.

Subalansuota, sveika mityba taip pat gali padėti sumažinti blogą burnos kvapą. Valgant šviežius vaisius ir daržoves padidėja seilių tekėjimas, padedantis nuo dantų, dantenų ir liežuvio nuplauti bakterijas.

Na, o jei esate rūkorius ir pagrindinė problema yra blogas burnos kvapas dėl cigarečių dūmų, alternatyva gali būti bedūmė tabako kaitinimo sistema.

Specialios priemonės

Vienas iš būdų kovoti su blogu burnos kvapu yra burnos skalavimo skysčio naudojimas. Antiseptinis burnos skalavimo skystis gali padėti sunaikinti blogą burnos kvapą, apnašas ir gingivitą – ankstyvą dantenų ligos formą – sukeliančias bakterijas.

Jei nenorite naudoti skysčio iš parduotuvės, jį galite pasigaminti ir namuose. Štai skystis su valgomąja soda gali padėti neutralizuoti blogą burnos kvapą, nes soda pakeičia rūgštingumą burnoje, kas nepatinka bakterijoms ir todėl sumažėja jų skaičius.

Kramtomoji guma be cukraus gali būti puikus būdas greitai atgaivinti burną, nes skatina seilių gamybą – natūralų burnos apsaugos nuo apnašų rūgščių mechanizmą.

Petražolių, mėtų ar pankolių sėklų kramtymas gali būti veiksminga natūrali burnos gaivinimo priemonė. Šios žolelės pasižymi antiseptinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su burnoje esančiomis bakterijomis.

Nauji tyrimai rodo, kad probiotikai, žinomi dėl savo naudos žarnyno sveikatai, taip pat gali būti efektyvus kovojant su blogu burnos kvapu. 

Jie padeda subalansuoti burnoje esančias bakterijas, todėl sumažėja kvapą sukeliančių bakterijų. Probiotinių medžiagų yra jogurte, kefyre, fermentuotose daržovės bei maisto papilduose. 

Kūno kvapo prevencija 

Reguliarus maudymasis, ypač su antibakteriniu muilu, ir dažnas drabužių keitimas gali žymiai sumažinti kūno kvapą.

Mitybos pokyčiai ir kvapų sukeliančių maisto produktų ir gėrimų vartojimo mažinimas taip pat gali būti efektyvi priemonė kovoti su nemaloniu kvapu.

Be to, stenkitės dėvėti orui pralaidžius audinius, tokius kaip medvilnė, kad prakaitas lengvai išgaruotų, o ne liktų ant kūno. Taip pat gerkite daug vandens, kas padės reguliuoti kūno temperatūrą ir sumažinti prakaitavimą.

Dezodorantai ir antiperspirantai padeda užmaskuoti kvapą ir sumažinti prakaitą, tačiau juos reikėtų naudoti tik po prausimosi. 

Kada kreiptis į specialistą?

Jei laikotės geros burnos higienos, tačiau blogas burnos kvapas iš burnos nesiliauja, gali būti, kad atėjo laikas kreiptis į specialistą. 

Odontologas ar gydytojas nustatys, ar blogas kvapas atsirado dėl rimtesnės būklės, pavyzdžiui, virškinamojo trakto problemų, kvėpavimo takų infekcijos, diabeto ir pan.

Tas pats patarimas galioja ir kovojant su kūno kvapu: jei jokios priemonės nepadeda. kreipkitės į gydytoją. 

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: