Dainavos žodis

Silantams draugiškiausi – Simno gimnazijos pirmokai

Jau ne vienerius metus Valstybinė ligonių kasa iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo kompensuoja nuolatinių krūminių dantų silantavimo išlaidas. Vaikams nuo pirmojo nuolatinio krūminio danties išdygimo iki 14 metų sveiki nuolatiniai krūminiai dantys gali būti dengiami silantais. Tai – dantų ėduonies profilaktikai skirtos medžiagos, mechaniškai uždengiančios dantų vageles ir įdubas, kad į jas nepatektų ėduonį sukeliančios bakterijos.

Vaikų nuolatinių krūminių dantų kramtomųjų paviršių dengimą silantais vykdo asmens sveikatos priežiūros įstaigos, sudariusios sutartis su teritorine ligonių kasa (TLK). Šią procedūrą atlieka gydytojai odontologai su padėjėjais arba burnos higienistai.

2022 metų Higienos instituto pateikti statistiniai duomenys patvirtina, kad Alytaus rajone tikslinio amžiaus vaikų, pasidengusių dantis silantinėmis medžiagomis dalis – 23,3 proc., kai tuo tarpu Lietuvos vidurkis tesiekia vos 11,2 proc.

Prie sėkmingo krūminių dantų silantavimo programos skatinimo ir vykdymo Alytaus rajono savivaldybėje jau daugiau nei dešimtmetį prisideda dvi sveikatos priežiūros įstaigos – Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras. Ši programa – nemokama, tačiau sveikatos priežiūros specialistai pastebi, kad ja pasinaudoti kartais pritrūksta arba laiko nuvykti iki odontologo, arba žinių apie pačią silantavimo procedūrą. Tam, kad šia programa pasinaudoti būtų paprasčiau Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras jau ne vienerius metus visose Alytaus rajono gimnazijose vykdo konkursą „Silantams draugiškiausia klasė“. Konkurso tikslas – skatinti silantavimo programos vykdymą ir tokiu būdu apsaugoti moksleivių krūminius dantis nuo karieso. Pati procedūra – visiškai neskausminga, teigia Alytaus rajono savivaldybės Simno ambulatorijos pirminės sveikatos priežiūros odontologė Eglė Čiginskienė ir pabrėžia, kad silantuojant dantų paviršius nuvalomas, apdorojamas specialia pasta ir padengiamas silantu, kuris sukietinamas panaudojant specialią šviesą. Padengus dantis silantais pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas gydytoją odontologą, kad šis įvertintų būklę, o vėliau – pasitikrinti kiekvieno profilaktinio tikrinimosi metu. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

Ir nors pagrindinis konkurso prizas laimėjusiai klasei – išvyka į kino teatrą „Dainava“, sveikatos priežiūros specialistams didžiausia dovana – sveika vaikų šypsena.

Šiais metais silantams draugiškiausi – Simno gimnazijos pirmokai, programoje sudalyvavę daugiau nei 86 proc. Džiaugiamės ir dar kartą sveikiname pirmokus.

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: