Dainavos žodis

Vaikų meno parodos „Aš – žmogus“ atidarymas

Vaikų meno parodos „Aš – žmogus“ atidarymas vyks vasario 5 d. 10.30 val., pirmadienį, Alytaus kultūros centre.

Paroda veiks 2024 02 05–2024 04 08

Parodas kviečiame apžiūrėti II-V 10–18 val. 1 val. iki kiekvieno renginio (pietų pertrauka 13–14 val.)

Parengė Indrė Šeputienė, Sonata Latvėnaitė-Kričenienė

Nuo vasario 5 d. Alytaus kultūros rūmų erdvėse bus daugiau šviesos, spalvų, gaivališko meno, nesuvaržytų minčių. Inovatyvus kūrybinio ugdymo darželis „Strazdanėlės“ pristato konceptualią vaikų meno parodą „Aš – žmogus“. Tai paroda – provokacija, kviečianti išlipti iš standartinio požiūrio į vaikų kultūrą ir meną. „Vaikas yra galingas kūrėjas iš prigimtiems, jo pasaulio suvokimas yra autentiškas ir nesumeluotas. Mažųjų žmonių kūryba yra ne prastesnė nei suaugusiųjų“, – teigia parodos kuratorės Sonata Latvėnaitė-Kričenienė ir Indrė Šeputienė. 

Paroda „Aš – žmogus“ įkvėpta mokslo, profesionalaus meno ir Reggio Emilia ugdymo filosofijos bei patirtinio kūdikių ugdymo, pagal suomišką metodiką. Tai ne tik vaikų meno darbai, bet ir užfiksuotos jų mintys, darbo procesas, kelias nuo klausimo iki atsakymo, o kas gi tas žmogus. Kur jo esmė? Ateikite ir atraskite, ką apie tai mano mažieji žmonės. Abejingų nelieka…

„mano ramybė 
geltona ir žalia, o 
kvapas – pasaulis“ (haiku sukūrė Benediktas Balčikonis, 5 m.)

Paroda „Aš – žmogus“ darniai suskamba erdvėje, kurioje galima apmąstyti ir įžvelgti naujas vaikystės, švietimo, ugdymo idėjas. Tai vizualus Reggio Emilia vaikų ugdymo filosofijos atvaizdas ir galimybė visuomenei dalyvauti tęstiniame pedagogų, vaikų, tėvų ir bendruomenės dialoge.

Įvairios vaikų žinios, mintys ir patirtys yra surinktos „Strazdanėlių“ darželio pedagogų. Drąsiai savo jaunatviškus sprendimus parodai pasiūlė su vaikais dirbusios menininkės Aurelija Liaudanskytė ir Beatričė Kričenaitė. Ekspoziciją galima vertinti kaip atskirus kūrinius, turinčius unikalią perspektyvą, ir kaip kolektyvinę istoriją, daugybę atskirų gijų, kurios kartu susijungia į darnų kūrybinį naratyvą. 

Paklaustas vaikas, o kas tave padaro tavimi, Pijus Kriukas (6 m.) atsakė: „Reikia būti savimi, tada tu būsi tikras TU. Daryti savaip, reikia būti geru savimi. Tada visi aplinkui laimingi“. O Tajus Rudėnas (6 m.) pridūrė: „Mane manimi padaro Dievas. Jis mane sukūrė. Pačią geriausią mano versiją“.

Ši konceptuali vaikų meno paroda dokumentuoja vaikų ir mokytojų mokymosi procesus. „Aš – žmogus“ atskleidžia galimybes atsisakyti trafaretinio vaizdinio vaikų mene, išlipti iš standarto ir pamatyti visą šimtą vaiko saviraiškos kalbų. 

„Vaikai moka šimtą kalbų, šimtą būdų mąstyti, žaisti ir kalbėti, tačiau klasikinio ugdymo sistema palieka tik vieną – žodinį. Norėdami išvengti tokio gebėjimų slopinimo, būtinai turime suteikti vaikui saviraiškos galimybes ir jas sąmoningai priimti“, – tęsia mintį „Strazdanėlių“ savininkė, parodos iniciatorė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė.

„Kiekvienas žaidimas, samprotavimas, ieškojimas yra naujos tiesos gimimas, šviežias ir naujas požiūris į pasaulį. O mes, suaugę, kuriame saugią aplinką augančios asmenybės atradimams, tyrinėjimams, eksperimentams. Vaikai vystosi mokydamiesi reikšti savo mintis ir jausmus per „šimtą kalbų“, – pasakoja „Strazdanėlių“ darželio kalbinės raiškos mokytoja, parodos kuratorė Indrė Šeputienė.

Parodos lankytojas gali pajusti ir pamatyti tą šimtą vaiko saviraiškos kalbų: nuo lipdinių iki abstraktaus meno, nuo patirtinio kūdikių meno iki paaugliškų minčių, kas gyvena mano širdyje, nuo keliasdešimties skirtingų akių formų iki veidrodžių pasaulio freskos salėje, nuo enciklopedinių žinių iki garso žaidimų. 

Paroda „Aš – žmogus“ – vaikų menas ne vaikiškai tiek vaikams, tiek suaugusiems: pajusti intuityvios kūrybos ekspresiją, nustebti, kokios išmintingos vaikų įžvalgos, koks natūralus ritmas tekstuose, abstrakcijose regėti prasmę, pasikrauti gyvenimo džiaugsmo ir optimizmo. Tai „Strazdanėlių“ komandos nuoširdus visų metų darbas, tikint vaikų galia. 

Pasivaikščiokime po parodą drauge su parodos sumanytojais ir kuratoriais. 

Edukacija parodos atidarymo metu „Pojūčių detektyvas“, skirta 1 – 10 metų vaikams.

Kas vyks?

Kultūros namų erdvėse pasiklydo pojūčiai. Ieškome detektyvų, kurie nori juos surasti ir atpažinti. Sako, jie išsislapstę po visas sales. Tereikia pamatyti, paliesti, užuosti, išgirsti ir… tada įvyks stebuklas – mes išreikšime save per skirtingas saviraiškos kalbas. Drauge muzikuosime, judėsime, kursime, skaitysime.  Ar pasiruošęs patirti įsimintiną nuotykį? 

Edukacijos autorė – Sonata Latvėnaitė – Kričenienė. Ji yra ankstyvojo ugdymo ekspertė, edukacinių knygų autorė, muzikinių projektų vadovė, „Strazdanėlių“ mokyklėlės ir darželių vadovė Vilniuje, ikimokyklio ugdymo rekomendacijų “Žaismė ir atradimai” autorė.

Edukacijos tikslas: pojūčių pažinimas, vaizduotės, judesio ir kalbos lavinimas įtraukiant muzikavimo elementus. 

Būtina išankstinė registracija pavaduotoja@alytuskc.lt

Renginys nemokamas

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: