Dainavos žodis

Lazdijų rajono Padusio kaimo tragiškus įvykius primins ąžuolinis kryžius

A. J. Tumasonis užsakė Alytaus krašto tautodailės meistrui, auksinių rankų žmogui iš Radžiūnų kaimo – Artūrui Zienkai (dešinėje), kad pagamintų ąžuolinį penkių metrų aukščio kryžių. Šiam menininkui kiekvienas toks kūrinys yra išskirtinis ir labai brangus.

Vis daugiau žmonių imasi iniciatyvos skaudžius istorinius įvykius įprasminti pastatydami kryžius. Vienas jų – Artūras Juozas Tumasonis, gyvenantis Kaune. Istoriko knygoje perskaitęs apie savo gimtojo Padusio kaimo (Lazdijų r.) tragediją, vyras nusprendė žuvusiems žmonėms atminti pastatyti kryžių. „Esu dėkingas savo šeimos nariams už supratimą, palaikymą, o istorikui Gintarui Lučinskui už istorinius faktus, kuriuos perskaičiau jo parašytoje knygoje“, – sako A. J. Tumasonis.

A. J. Tumasonis užsakė Alytaus krašto tautodailės meistrui, auksinių rankų žmogui iš Radžiūnų kaimo – Artūrui Zienkai, kad pagamintų ąžuolinį penkių metrų aukščio kryžių. Šiam menininkui kiekvienas toks kūrinys yra išskirtinis ir labai brangus. Praėjusį savaitgalį A. J. Tumasonis su žmona apsilankė meistro dirbtuvėse, apžiūrėjo kryžiaus drožybos darbus, sutarė galutinį darbų baigimo terminą. „Reikia ypatingo susikaupimo, nusiteikimo, apgalvojimo… Kryžius gimsta pamažu iš medžio, iš 5 metrų ilgio rąsto. Svarbu jausti, kam kryžius bus skirtas, žinoti istoriją ir tikėti tuo, ką darau. Kartu tai savęs, kaip meistro, ieškojimas, nes nenoriu kartoti jau buvusių kryžių detalių“, – sako kryžiaus drožėjas A. Zienka. Pasak jo, ypač svarbus kūrybinis procesas, detalių ieškojimas. Pastaruoju metu menininkas atradęs metalo ir medžio suderinamumą. Tad naujai kuriamas kryžius pasižymės gausiomis metalinėmis detalėmis, kurios suteiks ilgaamžiškumo. „Manau, kad šis kryžius „mane prastovės“, – šypsosi A. Zienka. Tačiau jis pastebi, kad dėl šiltesnių žiemų medis yra minkštesnis, todėl jis impregnuojamas ir, kur galima, – skardinamas.

Kryžiaus šventinimas birželio 23 d.

Kryžiaus pastatymo idėjos sumanytojas A. J. Tumasonis apie Padusio kaimo skaudžią istoriją sužinojo vos prieš porą metų. 1941 metais Padusio kaime vokiečių kareiviai nužudė 9 nekaltus šio kaimo žmones. „Tai buvo pirmoji karo diena. Mano senelio daržinėje nuo kulkų slėpėsi apie 20 žmonių. Sužeistas kaimo gyventojas Bronius Jodauga, atslinkęs iki tos daržinės, kur slėpėsi žmonės, atvedė ir vokiečius. Jie nieko neaiškindami nušovė 9 žmones“, – tragišką istoriją pasakojo A. J. Tumasonis. Vyrą stebina, kad nuo tragedijos skaičiuojant 83-ius metus, ji vis dar nėra įprasminta. Todėl, norėdamas priminti ir pagerbti liūdną gimtojo kaimo istoriją, A. J. Tumasonis ėmėsi iniciatyvos pastatyti kryžių. Kryžiaus šventinimo iškilmės vyks šių metų birželio 23 dieną Padusio kaime. Kviečiame dalyvauti ir pagerbti žuvusių žmonių atminimą.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: