Dainavos žodis

Ar rakindami aikštynus skatiname žmones sportuoti?

Savaitgaliais krepšinio ir futbolo aikštelėse lankytis draudžiama.

Alius Mikelionis

Valstybė skatina fizinį aktyvumą, o kai gyventojai ateina į atnaujintus aikštynus, neretai randa juos užrakintus. Taip nutiko ir savaitgalį su sūnumi sportuoti panorusiai alytiškei. Moteris rado užrakintą Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos aikštyną. Kad savaitgaliais užrakinta europinėmis lėšomis sutvarkyta krepšinio ir futbolo aikštelė, buvo staigmena ir Alytaus miesto mero pavaduotojai Jurgitai Šukevičienei, kuri kuruoja kultūrą ir sportą Alytaus mieste.
Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija prieš penkerius metus atnaujino aikštyną, kuriame ir treniruokliai, ir futbolo, ir krepšinio aikštelės. Švietimo įstaigai pavyko gauti ES lėšų pagal projektą „Sveikos gyvensenos propagavimas Lietuvos ir Baltarusijos pasienio regionų švietimo institucijose“. Po penkerių metų aikštynas mažai kuo skiriasi nuo naujo. Įstaigos direktorius Virginijus Skroblas džiaugiasi, kad sporto bazė geros būklės bei dėkoja ją prižiūrinčiam asmeniui, kuris, anot vadovo, įspėja jaunuolius, jei šie elgiasi netinkamai. V. Skroblo duomenimis, per mėnesį aikštelėse apsilanko maždaug 1 000 žmonių. Jų galėtų būti ir dar daugiau, tačiau savaitgaliais nei krepšinio, nei futbolo aikštelės neveikia – jos užrakintos, esą trūksta žmogiškųjų išteklių. Tiesa, pasimankštinti galima treniruoklių zonoje. V. Skroblo teigimu, buvo daug diskutuota apie krepšinio aikštelės darbo valandas, atsižvelgta ir į vietos gyventojus, kurie laisvadieniais pageidavo tylos.
Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja J. Šukevičienė, kuruojanti švietimą, sportą ir kultūrą Alytaus mieste, teigia, kad situacija turi keistis ir bendruomenei aikštelės turi būti atvertos. Esą atrakinti ir užrakinti aikštelėms etatas neturėtų būti kuriamas.
Kad atnaujintu aikštynu rūpinamasi, įsitikino du jaunuoliai, tąkart (2016 09 30) ugdymo proceso metu jie buvo išprašyti, kai norėjo savo kamuoliu pamėtyti į krepšį, nors tuo metu nei vieno moksleivio aikštelėje nebuvo. Panašu, Alytaus mokyklų aikštelėse sportuojantys nelabai pageidaujami, į redakciją paskambinęs buvęs vienos Alytaus ugdymo įstaigos kūno kultūros mokytojas prisiminė atvejį, kai vienos Putinų mikrorajone veikiančios švietimo įstaigos vadovas liepė jam ištepti lankus tepalu, kad šoklesni vaikinai nedėtų kamuolio į krepšį ir už lankų neužsikabintų. Neradę, kur sportuoti Alytuje, miestiečiai važiuoja į Miklusėnus (Alytaus r.) taip keldami pyktį vietiniams.
Pažvelgus pro užrakintus vartus, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos aikštynas atrodo it naujas, ar dėl to reikėtų džiaugtis, vargiai. 2018 metų Eurobarometro tyrimo duomenimis, pagal reguliariai sportuojančių ir besimankštinančių gyventojų procentą Lietuva žymiai atsilieka nuo kitų Europos Sąjungos valstybių narių: Lietuvoje niekada nesimankština 51 proc. gyventojų. Dar blogesnė padėtis jaunimo tarpe: sportuoja kas trečias berniukas ir kas penkta mergaitė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: