Dainavos žodis

Gyventojai mano, kad daugiabučių renovacija skatina žmones rūpintis aplinka

Renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą per kelerius metus renevuota jau daugiau nei 2300 daugiabučių. Atnaujinant būstus, sutaupoma ne tik energija, bet ir mažinamos šiltnamio efektą skatinančių dujų emisijos. Vis dėlto pastatų sektoriaus potencialas kovoje su klimato kaita išlieka didelis. Šiemet atliktoje apklausoje gyventojai pasidalino, ar tvarios aplinkos kūrimas turi įtakos gyventojams, svarstantiems apie būsto modernizavimą.
Europos Komisijos duomenimis, pastatų sektorius suvartoja apie 40 proc. šilumos energijos ir sudaro maždaug 36 proc. visų anglies dvideginio emisijų Europos Sąjungoje.
Vienas efektyviausių būdų mažinti tokių dujų emisijas – didinti pastatų energinį efektyvumą, o tai daryti padeda ir daugiabučių atnaujinimas.
BETA yra apskaičiavusi, kad Lietuvoje atnaujintų daugiabučių sutaupytos šiluminės energijos kiekis kasmet jau sudaro apie 700 GWh, tai yra daugiau nei 160 tūkstančiai tonų CO2.
Dar labiau prie to prisideda atsinaujinančių energijos šaltinių (AEŠ) diegimas, nes šie ištekliai gamina energiją neteršdami gamtos ir į aplinką visiškai neišskiria šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio bei kitų dujų.
Net ir paprastos energinį efektyvumą didinančios priemonės prisideda prie aplinkai kenksmingų dujų mažinimo, tačiau daugiabučius renovuojantys gyventojai taip pat gali įsirengti ir terminius saulės kolektorius, fotovoltinę saulės modulių jėgainę ar geoterminį šildymą.

Renovacija gyventojus skatina rūpintis aplinka
Šiemet Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) užsakymu tyrimų bendrovė „Spinter“ atliko reprezentatyvią gyventojų apklausą. Jos metu net 85 proc. apklaustųjų daugiabučių gyventojų sutiko, jog pastatų atnaujinimas prisideda prie tvaraus išteklių naudojimo.
Tuo tarpu 78 proc. apklausos dalyvių teigė, kad daugiabučių namų renovacija padeda kovoje su klimato kaita.
Tyrimo metu daugiabučių gyventojai galėjo atsakyti ir į klausimą, kokiu būdu pastatų modernizavimas prisideda prie klimato kaitos stabdymo ir tvaraus išteklių naudojimo.
Anot 61 proc. respondentų, gamta yra žalojama mažiau, nes atnaujinto namo šildymui reikia mažiau energijos. 57 proc. apklaustųjų atsakė, jog renovacija lemia geresnę namo šiluminę varžą, o dėl to mažiau „šildoma“ aplinka. Dar maždaug ketvirtadalis daugiabučio gyventojų manė, kad būsto renovacija skatina žmones labiau rūpintis aplinka.

AEŠ įsirengti norėtų du trečdaliai žmonių
Apklausos metu išaiškėjo, kad daugiau nei dešimtadalis apklausos dalyvių šiuo metu savo daugiabutyje jau yra įsidiegę arba planuoja įsidiegti inovatyvias energijos taupymo priemones, pavyzdžiui, geoterminį šildymą arba saulės kolektorius.
Dar 65 proc. gyventojų atsakė, kad nors šiuo metu planų įsirengti atsinaujinančių energijos šaltinių neturi, tai padaryti norėtų ateityje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: