Dainavos žodis

Linksmesnės žinios po gaisro: šulinių vanduo neužterštas, ugniagesiams skirta po 600 Eur premijos

Po pragariško gaisro ugniagesiai gaus premijas iš gyventojų suaukotų lėšų.

Šuliniai, žemė, pienas
Padangų gaisro paveiktose teritorijose Alytaus rajone sodybų šulinių vanduo yra švarus, pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Darius Remeika.
Ištirti devyni mėginiai, sunkiųjų metalų kiekis neviršija nustatytų normų. Dabar tiriami 95 vandens, pieno, gyvūnų mėginiai, paimti įvairiose vietovėse aplink gaisravietę.
„Buvo labai baisu. Tas dienas išgyvenome tikrą pragarą. Vaikai išvažiavo iš Miklusėnų. O aš likau. Šulinio vandenį naudojau tik praustis ir skalbti, bet vis tiek neramu. Dėkui Dievui, kad tyrimai geri. Nes ir praustis blogame vandenyje būtų buvę baisu“, – išgirdusi apie vandens tyrimus džiaugėsi Miklusėnų gyventoja Anelė.
Žemės ūkio ministras Andrius Palionis pranešė, kad gaisro paveiktose teritorijose yra 108 ūkiai, iš kurių 98 pieno, kiti – mėsinių galvijų. Pasak jo, 45 pieno ūkiai parduoda pieną perdirbti, o 43 jį naudoja savo poreikiams.
Alytaus rajone Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paėmė antrą pieno mėginį ir, jei rezultatai parodys, kad pienas neužterštas, juo bus galima prekiauti.
O iki tol nežinioje buvę ūkininkai tonas pieno laistė ant laukų. „Iš viso į srutas ir ant laukų išleidau apie 14 tonų. Kas man atlygins, kokiu principu, kol kas tvirtai nežinau ir sunku tikėti žodžiais. Patyriau milžiniškus nuostolius ne dėl savo kaltės. Į tai valstybė turi atsižvelgti ir visa tai man kompensuoti“, – kalbėjo ūkininkas Arūnas Nenorta.
Anot Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko, užterštas ir netinkamas gerti pienas, surinktas iš ūkininkų padangų gaisro paveiktose teritorijose Alytaus rajone, bus vežamas į bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ valdomą elektrinę Klaipėdoje. Anot jo, į įmonę kas antrą dieną turėtų atvažiuoti apie 12 tonų pieno. Planuojama, kad iš viso įmonė sunaikins apie 100–150 tonų pieno.
Alytaus rajono mero skaičiavimais, rajono karvių augintojų nuostoliai dabar siekia apie 60–70 tūkst. eurų.
Geologijos tarnyba dar tiria grunto mėginius, dalis jų išsiųsta į Čekiją. Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pirmadienį teigė, kad galutiniai tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti iki lapkričio 15 dienos.

Miklusėniškis Albinas džiaugiasi, kad šulinio vandenį galės naudoti nesibaimindamas.

Premijos skirtos, laukiama atliekų išvežimo
Prasidėjus pragariškai baisiam gaisrui Alytuje, žmonės į specialią sąskaitą ėmė aukoti lėšas. Anot Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio, uždarius sąskaitą paaiškėjo, kad iš viso surinkta per 212 tūkst. 200 eurų. Apie 40 tūkstančių iš jų yra skirti gaisro padariniams likviduoti, o likusi suma – apie 172 tūkst. – išdalyta 270-iai ugniagesių, 6-iems traktorininkams, 30-iai kursantų ir 6-iems dėstytojams. Kiekvienas ugniagesys gavo apie 600 eurų. Praktikantai su dėstytojais, kurie prisidėjo prie gaisro, – po 100 eurų. Savanoriai, traktorininkai skaičiuoti kaip ugniagesiai.
Anot Alytaus mero, kelia nerimą tai, jog kol kas neskubama išvežti po gaisro likusių liekanų. „Kiekvieną dieną atvyksta tarnybos. Kažką sveria, kažką skaičiuoja, tačiau neišveža. Mus neramina ir pastato, kur kilo gaisras, rūsiuose esantis subėgęs užterštas vanduo. Nežinome, ką su juo daryti. Visa tai esame išsakę atsakingoms tarnyboms – laukiame rezultatų“, – trečiadienį sakė meras N. Cesiulis.
Gaisras Alytaus įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: