Dainavos žodis

Gaisro gesinimui naudotas užterštas vanduo nesisunks į gruntą – jau saugus rezervuare

Alytaus miesto savivaldybei užsakius tyrimą ir gavus rezultatus, kad gaisrui gesinti naudotas ir pastatų rūsiuose esantis vanduo labai stipriai užterštas, kai kurių pavojingų medžiagų kiekiai viršija normas po kelis šimtus kartų, priimtas sprendimas vandenį išpumpuoti į specialų rezervuarą.
Antradienį nuo pusės keturių vakaro pradėtas išpumpuoti gaisrui gesinti naudotas ir pastatų rūsiuose esantis itin užterštas vanduo.
„Nuo pietų atvyko speciali technika, vyko paruošiamieji darbai ir dabar pumpuojame į mazuto talpyklą, priklausančią „Alytaus šilumos tinklams“, – operacijos pradžioje komentavo Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Bautronis.
Planuota, kad vanduo į specialų rezervuarą bus
supumpuotas iki vidurnakčio. Strategija pasiteisino. „Vandens yra tikrai daug. Kalbu apie maždaug 600 tonų“, – sakė Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas A. Bautronis.
Nors aplinkos ministerija šį vandenį rekomendavo išleisti labai mažais kiekiais, kurie nepakenktų biologinio valymo sistemai, leisti į miesto nuotekų sistemą ir valyti kartu su nuotekomis, miesto savivaldybė užsakė specialius tyrimus, o rezultatai šokiravo – kai kurių pavojingų medžiagų kiekiai viršija normas po kelis šimtus kartų, – tad priimtas sprendimas vandenį išpumpuoti į specialų rezervuarą.
„Mes turime du kartus darytų tyrimų rezultatus. Ministerijos ir mūsų tyrimai kitokie. Be abejo, semta iš skirtingų vietų, skirtingomis dienomis, tačiau keista, kad tyrimai neatitinka ne keliais kartais, o šimtais kartų. Todėl priėmėme sprendimą vandenį išpumpuoti į saugų rezervuarą“, – sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.
Specialiomis gaisrinėmis žarnomis vanduo kelis šimtus metrų buvo pumpuojamas į „Alytaus šilumos tinklams“ priklausantį rezervuarą. „Vandens valymo darbus tikrai reiks daryti. Rūsiuose tikrai nebuvo galima palikti, nes sėda. Per parą nusėsdavo apie 10 centimetrų į gruntą ar gruntinius vandenis. Jeigu rezervuaras nekiauras, geras, tai labai gera išeitis“, – kalbėjo Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas A. Bautronis.
Kas vėliau bus daroma su išpumpuotu ir rezervuare saugomu vandeniu, teks pasikliauti mokslininkų rekomendacijomis – sako Alytaus meras.
„Toliau laukiame mokslininkų atsakymų, kaip jį valyti. Tikėtina, kad mokslininkai greitai padarys analizę, kaip jį valyti ir išleisti“, – tikisi Alytaus miesto savivaldybės meras.
Beje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį, komentuodamas Alytaus gaisro padarinius, akcentavo, kad atsakomybę dėl incidento turi prisiimti Alytaus savivaldybė, nes ši, pasak jo, neįdėjo pakankamai pastangų, kad gaisro būtų išvengta. Alytaus meras to nekomentuoja.
„Nenoriu viso to perkelti į politinį lygmenį. Atsakys, manau, specialistai, kas čia kaltas. Nekomentuosiu“, – sakė Alytaus meras.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: