Dainavos žodis

Mobilusis patikros postas priims daugiau norinčių pasitikrinti dėl COVID-19

Alytaus miesto savivaldybės gydytojas Povilas Jagelavičius.

Alius Mikelionis

Alytaus miesto savivaldybės gydytojas Povilas Jagelavičius užtikrino, kad mobilusis patikros postas, veikiantis Pramonės gatvėje, veiks efektyviau, mat paskelbus karantiną yra vis daugiau norinčių pasitikrinti dėl COVID-19. Sustiprinus pajėgumus, per parą tikimasi patikrinti 180 pacientų. Anksčiau postas galėjo priimti iki 133. Prailgintas ir darbo laikas. Apie tai kalbame su Povilu Jagelavičiumi.
– Kaip ilgai reikia laukti, norint išsitirti dėl COVID-19?
– Šiuo metu miestiečiams ir rajono gyventojams reikia laukti iki dviejų parų, kol jie patenka pas mus į Alytaus mobilųjį patikros postą. Tačiau pirmadienį buvo priimtas sprendimas, kad gyventojus aptarnausime ne kas penkias minutes, o kas keturias, tad prieinamumas tikrai turėtų padidėti nuo 133 iki 180. Be to, postas dirbs ilgiau – 12 valandų, nuo 8 val. iki 20 val. Kuo didesnės patikrų apimtys, tuo didesnė tikimybė nustatyti ir daugiau teigiamų atvejų.

– Kaip procentaliai auga užsikrėtusiųjų skaičius?
– Išties, šiandieną jau turime didelį skaičių miestelėnų, kurie serga šia infekcija. Alytaus mieste, pirmadienio duomenimis, šis rodiklis yra 480. Kiekvieną dieną nustatoma apie 20–30 užsikrėtusiųjų. Ši infekcija plinta židiniais.

– Kaip vyksta mobiliųjų komandų darbas?
– Pirmiausia norėčiau padėkoti visiems, kurie prisidėjo prie Alytaus mobiliojo posto darbo. Pagrindinę veiklą užtikrina viešosios įstaigos Alytaus poliklinikos darbuotojai, taipogi prisideda ir Alytaus kolegijos slaugos studentai, Alytaus rajono pirminės sveikatos priežiūros centras, kuris taipogi suteikė vieną komandą, bei viešoji įstaiga Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras, kuris taip pat delegavo darbuotojų dirbti mobiliajame poste.

– Ar planuojama atnaujinti karščiavimo klinikos darbą?
– Taip, tai mes turėjome karščiavimo kliniką. Pirmajai bangai atslūgus, buvo priimtas sprendimas pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Lazdijų rajono savivaldybe. Ši sutartis buvo pasirašyta birželio mėnesį ir dar galioja iki šiol, tačiau yra svarstoma vėl atidaryti karščiavimo kliniką Alytaus mieste, t. y. atnaujinti jos veiklą. Kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydami leisti naudotis Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės patalpomis ir ten esančia rentgeno diagnostikos aparatūra, tačiau patvirtinimo, kad mes ten galime steigti karščiavimo kliniką, dar negavome. Dabar stebime augantį sergančiųjų skaičių, besipildančią ligoninę. Veikianti karščiavimo klinika nuimtų dalį srautų nuo mūsų ligoninės stacionaro.

Mobilusis postas Pramonės gatvėje.

– Ar situaciją gali pakoreguoti karantinas?
– Karantinas jau prasidėjo, tai tikimės, kad po dešimties dienų situacija pasikeis, stabilizuosis ir pagerės,
atsigaus ir visas sveikatos priežiūros sektorius. Tikimės, kad karantinas bus į naudą, ir viliamės, kad mūsų miesto gyventojai laikysis jo.

– Kokia jūsų nuomonė dėl COVID ligoninės įkūrimo?
– Šiuo metu Alytaus ligoninėje turime 40 lovų, tačiau 13 pacientų paguldyti per tris dienas. Tai yra didelis skaičius. Iš tiesų yra pasiūlymas vieną apskrities ligoninę paversti COVID centru, ten sustabdyti kitų paslaugų teikimą, o pacientus, sergančius kitomis ligomis, nukreipti į kitas ligonines.

– Ką tai duotų?
– Žinoma, kad taip būtų paprasčiau, kadangi viskas būtų sukoncentruota vienoje vietoje. Taipogi būtų geriau užtikrinama infekcijų kontrolė.

– Kokia situacija su personalu?
– Su personalu išties yra didelis iššūkis, bet tikimės, kad sustabdysime ligos plitimą ir užtikrinsime reikiamą darbuotojų skaičių.

– Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: